Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, dnes jsem 18 den po operaci komplikované zlomeniny kotníku - trimalleoární zlomenina dislokovaná, lytková kost je tříštivá zlomenina. Mám v noze K-dráty s tahovou cerkláží. Dnes na kontrole mě překvapil traumatolog, že za 10 dní si mám sama sundat sádrovou dlahu a pomalu začít nohu zatěžovat, zajistit si rehabilitace, atd.. Máte někdo zkušenost, že opravdu po 4 týdnech je zlomenina natolik zhojená, že je možno s ní manipulovat, zkoušet chůzi a přitom si neublížit? Jsem z toho úplně v rozpacích a netuším zda opravdu lékaře uposlechnout.
Děkuji za Vaše postřehy a zkušenosti.
Bude to individuální, nicméně má zkušenost je takováto: Měla jsem také komplikovanou dislokovanou zlomeninu kotníku (vnitřní, vnější i hlezenní kost), putovaly mi tam úlomky, chuťovka. K dráty s tahovou cerkláží tam mám taky a další spoustu železa k tomu.
Sádru mi sundali po třech týdnech, protože mi to otékalo a brnělo. To mi vytáhli i poslední stehy. Ale ještě dalši asi měsíc jsem měla nosit sundávací dlahu, bez došlapu, pouze nohu protahovat šátkem. Pak rehabilitace, ortoped posvětil zátěž do 50% (můžeš stát na obou nohách, ale ne chodit), tam jsme se k chůzi dostali postupně při rozcvičování, od druhého týdne jsme trénovali chůzi o dvou berlích. Sama jsem chodila bez berlí (silně kulhala s bolestmi, byla potřeba další operace) po nějakých třech měsících.
Na tvém místě bych na to nestoupala než tě uvidí lékař a fyzioterapeut na rehabce. Ti ti poradí.
@Emmara děkuji moc za odpověď, stehy mi vytáhli dnes.. zkusím se tedy tím teď netrápit a po 10 dnech až sundám sádrovou dlahu uvidím co bude, budu dále chodit o berlích, nenašlapovat. Na rehabilitace jdu 26.1., tak počkám co řekne doktorka tam.. překvapilo mě, že nemám používat ani ortezu, prostě nic, přijde mi to opravdu divné..
@fajinovak píše:
@Emmara děkuji moc za odpověď, stehy mi vytáhli dnes.. zkusím se tedy tím teď netrápit a po 10 dnech až sundám sádrovou dlahu uvidím co bude, budu dále chodit o berlích, nenašlapovat. Na rehabilitace jdu 26.1., tak počkám co řekne doktorka tam.. překvapilo mě, že nemám používat ani ortezu, prostě nic, přijde mi to opravdu divné..
Ještě bych se podívala, co máš napsané ve zprávě. Jestli je tam skutečně povolená stoprocentní zátěž po sundání té dlahy. Nicméně ten týden po sundání už bych já osobně radši počkala, než se k tomu vyjádří na těch rehabkách.
@Emmara vůbec zátěž nespecifikoval, i na rehabilitaci byli překvapeni jak jsem se objednavala, ze tam nic neupřesnil
To mas ale spis nejake predoperacni, ne? Ja po odchodu z nemocnice dostala velmi dlouhou zpravu (nekolik A4 k sobe secvaknutuch svorkou) s popisem operace a ruznymi pokyny. A pak malou zpravu po kazde navsteve ambulance, kde byl popsan stav (rana klidna, bez znamek trombozy bla bla), medikace a aktualni pokyny pro fyzio. On se tim ten rehabilitacni lekar taky ridi. Nemas to nekde zalozene?