Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Děkuji za názor. Dává mi/nám naději. Soud ani OSPOD nezkoumal biologické ani citové hledisko. Jen právní=jsi v RL=plať. Lepší platící kdokoliv, než aby neplatil nikdo.Budeme podávat odvolání. Máš nějakou podobnou zkušenost z praxe?
Nemám, jen hodně čtu. Bylo by dobré, aby měl exmanžel důkaz. Důkazem by měl být test DNA provedený soudním znalcem a také vyloučení, že v rozhodné době jste spolu souložili. Tím zájmem dítěte jsou právě ty lhůty pro popření (po šesti letech je již citové hledisko větší než biologické), splněním lhůt je zájem dítěte popřen. Proto i v samotném zákonu není na zájem dítěte žádný odkaz, prostě otec buď je, nebo není.
@Anonymní píše:
Zákonné podmínky jsou splněny, soud nevyhověl. Vše je o lidech a soud i OSPOD se opřel o zájmu dítěte a nic jiného je nezajímalo. Jiný OSPOD mi řekl jiný pohled na věc a názor. Škoda, že to není náš příslušný OSPOD.
Zkušenosti tady jsem si přečetla, všem děkuji a pokud se mi to podaří vyřešit, budu vás informovat.
Fakt jsou splněny? Manžel podal žalobu na popření otcovství do šesti měsíců od chvíle, kdy zjistil, že asi není otcem dítěte a soud to zamítl? Jako právník o tom mám silné pochybnosti.
@Anonymní píše:
Fakt jsou splněny? Manžel podal žalobu na popření otcovství do šesti měsíců od chvíle, kdy zjistil, že asi není otcem dítěte a soud to zamítl? Jako právník o tom mám silné pochybnosti.
Pochybnosti mit muzete, bohuzel tohle je realita. Kdyby nedodrzel podminky, tezko dojde k preliceni a soud to rovnou zamitne. ![]()
@Anonymní píše:
Pochybnosti mit muzete, bohuzel tohle je realita. Kdyby nedodrzel podminky, tezko dojde k preliceni a soud to rovnou zamitne.
Podal včas žalobu na popření otcovství (zdůrazňuju VČAS, tj. za splnění obou lhůt - subjektivní 6 měsíců a objektivní 6 let), navrhl důkazy, proběhly testy DNA a soud řekl „a stejně bude otcem dál“? Takhle to fakt v řízeních o popření otcovství nefunguje. Už jsem jich taky pár viděla.
@Anonymní píše:
Podal včas žalobu na popření otcovství (zdůrazňuju VČAS, tj. za splnění obou lhůt - subjektivní 6 měsíců a objektivní 6 let), navrhl důkazy, proběhly testy DNA a soud řekl „a stejně bude otcem dál“? Takhle to fakt v řízeních o popření otcovství nefunguje. Už jsem jich taky pár viděla.
Ano, žaloba byla podána VČAS, zdůrazňuji VČAS. Testy DNA soud nenavrhnul a naše testy shodil, OSPOD se vyjádřil, že lepší „někdo,“ kdo platí než nikdo. Soud řekl, že se přiklání k názoru OSPODu a hotovo. Podáváme odvolání. Tohle je realita. Fakt, že by to tak být nemělo, je bohužel smutný, ale nic s tím nezmůžeme. Dokonce mu soud potvrdil i alimenty. Nikoho NIC nezajímalo.
@Anonymní píše:
Ano, žaloba byla podána VČAS, zdůrazňuji VČAS. Testy DNA soud nenavrhnul a naše testy shodil, OSPOD se vyjádřil, že lepší „někdo,“ kdo platí než nikdo. Soud řekl, že se přiklání k názoru OSPODu a hotovo. Podáváme odvolání. Tohle je realita. Fakt, že by to tak být nemělo, je bohužel smutný, ale nic s tím nezmůžeme. Dokonce mu soud potvrdil i alimenty. Nikoho NIC nezajímalo.
A když jsem to řešila na jiném OSPODU než tom našem, nestačili se divit a na soudce mi řekli svůj názor…
@Anonymní píše:
Jak přesně to odůvodnil v rozsudku?
@Anonymní píše:
Jak přesně to odůvodnil v rozsudku?
Nemám jej momentálně u sebe. Podívám se později. Děkuji. ![]()