Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
určitě to jde, proběhlo to v mém okolí přesně tak jak píšeš, ale už je to let. Bohužel neporadím, ale na matrice by snad mohli…
Bude s tim muset souhlasit jeho biologicky otec(ac neplati a nema o nej zajem). Tim bych asi zacala.
No já vím,že to nechceš číst,ale ze zákona máš půl roku na popření otcovství,což už je dávno pryč.A pokud je v rodném listě,musí s tím souhlasit,jen tak ho nikdo nevymaže a nenapíše někoho jiného.
Musíte bohužel soudně a bohužel s tim musí souhlasit biologický otec, pokud je zapsán v RL. Myslim, že pokud se nijak nestará, tak určitě i soud k tomuhle přihlédne, ale bohužel on v tom figuruje. Kdyby v RL zapsán nebyl stačí na matrice klasicky vyplnit prohlášení o otcovství a partnera tam dopíší a vystaví nový RL, ale v tomto případě se svým způsobem jedná jakoby o adopci, dítě otce má, ten se ale nestará a nový partner chce dítě za svoje (což gratuluju, je to krásné
). Tak snad ex nebude dělat problémy, když o syna zájem nejeví.
S tím soudem je mi to jasné,mohla jsem to napsat.Já jen jestli nemá někdo přímou zkušenost.Zda třeba otce kontaktovat a říct co mám v plánu?Nebo dojít na soud a tam to sepsat,Prostě hledám někoho kdo s i tím prošel,jeho zkušenosti,rady na co se připravit atd…
No, ja bych otce kontaktovala, zeptala se, co on na to a kontaktovala soud az potom. Kdyz nebude souhlasit, nevim, jestli mate sanci uspet…(mozna ano,pokud se o nej otec nezajima vubec, ale nevim, jak velka je tu sance)
Tak zrovna teď šel kolem muj muž a ptal se o čem diskutujeme. Jeho ségra prý to takhle udělala pouze na matrice - přišla tam i s biologickým otcem a proběhlo to bez soudu. Tak nevím. A to je max 2 roky zpátky, víc ne.
Zatím všem děkuji.Doufám,že se najde někdo kdo si tím prošel osobně.
Hanzlici píše:
Tak zrovna teď šel kolem muj muž a ptal se o čem diskutujeme. Jeho ségra prý to takhle udělala pouze na matrice - přišla tam i s biologickým otcem a proběhlo to bez soudu. Tak nevím. A to je max 2 roky zpátky, víc ne.
.To vážně?
Kamaradka resi presne to same. Urcite kontaktuj otce, pokud ma takovy postoj, nemusel by delat problemy, potom jen muzete sepsat navrh dohody a zaslat na prislusny soud - pokud souhlasi obe strany a je jiny „otec“ ktwery dite chce, mohlo by to hned projit.
Hanzlici píše:
To určitě tak nebylo, protože dítě má biologického otce, tudíž zapsání toho nového musí být na základě osvojení (adopce)a to lze udělat jenom přes soud.
v tvém případě by nešlo o POPŘENÍ OTCOVSTVÍ,ale tvůj manžel ( ne přítel !!) si může podat návrh na NEZRUŠITELNÉ OSVOJENÍ MANŽELEM MATKY.
bylo by vhodné mít předem souhlas biologického otce. po pravomocném rozhodnutí soudu bude vydán nový rodný list a vyž. povinnost pak přejde na tvého manžela.
jen pro uplnost, pro popření otcovství je lhůta 6 měsíců od narození,ale žádný soud nepopře otcovství otce,který je skutečně biologickým otcem. a v žádném případě toto nelze udělat na matrice. je závažný právní úkon, o kterém rozhoduje pouze soud.
Anonymní píše:
S tím soudem je mi to jasné,mohla jsem to napsat.Já jen jestli nemá někdo přímou zkušenost.Zda třeba otce kontaktovat a říct co mám v plánu?Nebo dojít na soud a tam to sepsat,Prostě hledám někoho kdo s i tím prošel,jeho zkušenosti,rady na co se připravit atd…
Ahoj, já mám zkušenost. Přesně tohle byl můj případ před několika lety. Přítel( nyní manžel) si chtěl mého synka napsat na sebe, ale jeho biologický otec k tomu nedal souhlas, takže nese dál příjmění po něm. A to nemusel platit, chodit za ním, navštěvovat ho a starat se, jak se má apod.Takže tohle jsi možná chtěla slyšet? Víceméně, tvému problému držím palce, ať Vám vyjde opak a biologický dá souhlas. Každopádně jak bude dělat problémy a případně nebude chodit k soudnímu stání atd… tak se Vám to akorát bude protahovat. Je lépe nějak biologického otce uvědomit a napsat mu třeba dopis a dát m o všem vědět atd…aby byl i on na vše připraven. Jinak hodně štěstí v opačném případě soudům, ať mu mají kam doručovat dopisy a on si je vyzvedával…Držím palce ![]()
Dobrý den,mám syna z 1vztahu,6let.Jeho otec je zapsán v RL,syn má příjmení po mě,svěřen do mé péče-soudně.Jeho otec po celu dobu syna nenavštěvuje,nekontaktuje,neposílá dopisy,neplatí.Mám partnera a chtěl by si syna napsat na sebe.Je taková možnost?Kam se obrátit,na co se připravit?.O příspěvky typu to nejde,nemůžete brát synovi otce apod…nestojím,takže ani nepište.Děkuji