Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Walerka hele tohle je velkej kámen úrazu u spousty chlapecku
nás malej to měl taky. Ustoupilo to se školkou a věkem, víc si hraje sám. ale pomohlo mu to říct: moc povidas, zavri pusinku,
jinak bych měla díru v hlavě. A taky mu říkam, aby mi to šel ukazat, že za ním nemuzu teď jít. nebo jsme hráli na myšky. Já byla kočka a on myška a když sem ho uslyšela, nedostal bombon ![]()
No on je po tchýni a jediný kdo ho dokáže umluvit je ona
, ted ho hlídala jednu noc a na druhý den sedel u pohádek a skoro nepípnul, ale nejde ho tam strkat pořád že
,
@eva mrazova poslouchá ale já nejsem moc ukecaná a jak pořád mluví on tak už nesnáším jakýkoliv zvuk i zvuk svého hlasu
, ale jak povídá on tak on se pořád ptá a proč a že a divej a vidiš
takže nejde jen jednim uchem tam a druhym ven protože se jinak pta pořad a pořad dokola ![]()
Holky mě tak napadlo, když máte ty ukecánky, menší průzkum.
Když byli malé miminka četli jste jim, mluvili na ně hodně nebo byla třeba u vás zapnutá permanentně tv nebo rádio?
@Walerka píše:
Ahoj holky, jdu si „postěžovat“ a snad najít i společnou řeč. Náš tříleták pořád mluví a mluví a to takovým způsobem, že po celém dni mám pocit že jsem totálně vyštavěná a nejradší bych nekam zalezla nebo vyskočila z okna
. Jestě pořád chce at když něco dělá tak at se dívám takže to je pořád blabalabaaablabala a divej a zas blababalalbab a divej divej mamiiii diveeeej
. Znáte někdo a co s tím
Ten můj to má taky, a to už mu byly čtyři a může se vymluvit ve školce. Už ani nedoufám, že to bude jiné, má to totiž po mojí matce. Ta se rozjede a nevšimne si, že chce někdo taky něco dodat. Což je důvod mé zakřiknutosti, upejpavosti.
Taky dokáže být chvíli zticha ( syn, matka ne) - když se soustředí - což ještě moc neumí- nebo když je ve společnosti, kde se stydí, ale to zas bývá zakřiknutej a visí mi na noze a nebývá s ním lehká manipulace.
Holky, já bych chtěla mít ten mechanismus, co má manžel, to dítě na něj mluví a mluví, sem tak jí odpoví hmmm, a jsou spokojení oba… Já jí musím odpovědět celou větou, jinak mě tahá za triko, že jí neposlouchám…
![]()
Mám to doma. Má sedm a zrovna teď „musím“ poslouchat jí vymyšlenou pohádku o zubním kazu. A mluví i ze spaní… ![]()
Dělám asistentku ve škole, tam mám taky povídálky, takže si neodpočinu ani v práci ![]()
@Lucie008 čteme, kouka na televizi i na pohadky, ale jak je manžel v praci tak rano tv vypinam protože už nemužu slyšet ani tu tv
, když si sedne k pohadce tak děkuju bohu za chvili ticha
, někdy když jedem v aute tak poustim radio hoooodne nahlas a řikam mu at posloucha radio ![]()
@xjuklickova no prave že po mne chce taky odpovědi, manžel nemusi nebo přinejlepšim jak přijde z prace tak si sedne a sedi v klidu
, jakmile je manžel v praci tak mele a mele
Ježíš, takové téma jsem chtěla založit taky
Mám kluka 3,5 roku a mele furt, my říkáme, že hučí jak pilinak. A Pepin mu říkáme taky, ten by fakt vykloval díru do hlavy celé rodině. Já se ho teda snažím brzdit, poustim pohádku, když už nemůžu…ale večer mám dost.
@Lucie008 četli jsme tak normálně, sem tam. TV ani rádio nemáme… ![]()
@Lucie008 Ten náš byl ukecanej už jako mimino. Když se naučil první slabiky, vyřvával je pořád dokola. Dokud neuměl slabiky, tak aspoň hekal a hýkal.
Pohádky jsem sice nepovídala, ale hodně jsem zpívala. Na to se člověk nemusí tak soustředit, protože to je přesně dané. Pak když začal brát rozum, tak jsem mu povídala hodně. A když se začal ptát, odpovídala jsem vždycky hodně rozvinutě. Hodně jsem ho zkoušela ze zvířátek, protikladů atd. A televize u nás hrčí taky dost. Sice je většina maminek proti, ale má velkou slovní zásobu i z toho.Tak od roka jsem mu pouštěla na Youtube staré Zpívánky a docela brzy začal mít rád i klasické hrané pohádky a dost si z nich pamatuje.
No já taky vysvětluju hodně protože jeho zajímají hodně veci dopodrobna, ale věci jako třeba jak funguje plyn, topení, kanalizace atp. takže to mně taky hrozně baví ![]()
@Luca82 píše:kdo to nezna…
Mami koukej, koukej. Bla, bla. Od rada, do vecera, u vecere, u cisteni zubu, mluvi, i kdyz spi. Bohuzel jsme na tom tak spatne, ze uz ani nemuzeme spolu mluvit s manzelem, kdyz prijde z prace. Porad nam skace do reci a snazi se nas prervat
No vlastne nemuzeme pomalu mluvit s kymkoliv. Vysvetlujeme, pak uz i okrikujeme. Prd platne.
A to mame jeste mladsi.
Kolikrat tu sedim ve tri v noci v obyvaku a posloucham to ticho.
No ja taky chodim spat co nejpozději i když už se mi chce at si užiju toho klidu ![]()
@Walerka Jo, znám a moc dobře. Včera jsem po práci jela s manželem a dcerou na nákup. Celou noc jsem nespala a fakt mi kolem té 3tí odpoledne už třeštěla hlava. Dcera „jela“ fakt slušně, do toho jak začala chodit do školky, tak taky mluví hrozně nahlas a když nepovídala tak si zpívala Kakalin od Alexandrovců (vůbec nevím, kde k tomu přišla, sama to neznám, poznal to manžel s paní v obchodě u kasy). Po cestě domů jsem to už nezvládla a dala do placu bobříka mlčení s tím, že výtěz má bonbóny. ![]()
No, někdy to je fakt těžký. Neporadím, ale ujistím tě, že nejsi sama ![]()