Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, doporučil bych psychologa, ten ti pomůže najít příčinu tvých obav.
Jinak samozřejmě je dobré zapojit racionální uvažování a vše si zdůvodnit, na což schopnost určitě máš. Vždycky se mohou stát úplně strašné věci, a párkrát za život se stanou. ALe mnohem pravděpodobnější je, že to bude jen další,,obyčejnej" den.
Terapie, psycholog, případně psychiatr pokud bude nutná medikace.. tohle zní jako úzkostná porucha
Obsedantně kompulzivní porucha s úzkostmi. Terapie a popřípadě AD.
Zkus appku https://nepanikar.eu/
Ale chtělo by to i řešit s odborníkem, může se to postupně zhoršovat.
Zkus si úplně racionálně napsat na papír, čeho přesně se obáváš a potom jaké konkrétní praktické kroky můžeš ty podniknout, aby ta situace nenastala. Trochu ten mozek přesměrovat z „Bojím se“ na „Toto proti tomu aktivně podniknu“.
A máš to odjakživa, nebo to něco vyvolalo? Na to se tě ten psycholog bude ptát a je dobrý si to ujasnit… To může být celá škála problémů, nejenom to zde už jmenované. ![]()
Taky je dobrý si uvědomit, v čem je ta podstata toho strachu - píšeš, že teď se třeba bojíš, že tě opustí manžel. Co to přesně znamená? Třeba: Bojíš se, že ztratíš životní lásku? Že zůstaneš sama a budeš mít existenční problémy? Že už tě nikdo jiný nebude chtít? Že to bude ponižující selhání? Něco jiného? Někdy pomůže už to, že ten strach definuješ a najdeš jádro problému.
@bloklimiucet ano, bojím se toho, že ztratím životní lásku. S partnerem jsme spolu přes 8 let.
Ano, také mě to v podstatě hned napadlo. Problém bys měla řešit s odborníkem. Psychoanalytik, psychoterapeut, psycholog, nevím jestli dokonce psychiatr, možná není hned nutná medikace, když nějak funguješ.
Ale určitě by to chtělo podpořit vnímání tvojí osobnosti - sebevědomí, sebeláska, sebepřijetí apod. Jde z toho cítit, že to máš nějaké narušené. ![]()
Dobrý den, potýkám se s problémem, který je zřejmě spojený s mojí psychikou. Mám krásný bezstarostný život, zázemí, rodinu..ale já mám pořád strach. Bojím se, že se něco pokazí. Například mám letět na dovolenou a bojím se, že se se mnou partner rozejde a pak už ho nikdy neuvidím. Partner nemá důvod, máme krásný vztah i přesto mě tyhle myšlenky napadají a bojím se. Nebo se bojím, že nás v noci vykradou a někdo mi ublíží..měli jste to někdo taky tak? Jak jste se s tím vyrovnali, nebo co vám pomohlo? Já se snažím mít nabitý program přes den, abych nevymýšlela nesmysly a nekazila si jinak úžasný život, stresem z něčeho, co ani nenastane, ale bohužel mi to moc nejde. V moment, kdy jsem šťastná, si říkám co se stane teď, co mi to může pokazit? A ve skutečnosti si to kazím sama. Vím to, ale nevím, jak s tím pracovat.
Děkuji za respektování anonymu