Pořád se bojím toho, co se stane

Anonymní
3.7.24 13:44

Pořád se bojím toho, co se stane

Dobrý den, potýkám se s problémem, který je zřejmě spojený s mojí psychikou. Mám krásný bezstarostný život, zázemí, rodinu..ale já mám pořád strach. Bojím se, že se něco pokazí. Například mám letět na dovolenou a bojím se, že se se mnou partner rozejde a pak už ho nikdy neuvidím. Partner nemá důvod, máme krásný vztah i přesto mě tyhle myšlenky napadají a bojím se. Nebo se bojím, že nás v noci vykradou a někdo mi ublíží..měli jste to někdo taky tak? Jak jste se s tím vyrovnali, nebo co vám pomohlo? Já se snažím mít nabitý program přes den, abych nevymýšlela nesmysly a nekazila si jinak úžasný život, stresem z něčeho, co ani nenastane, ale bohužel mi to moc nejde. V moment, kdy jsem šťastná, si říkám co se stane teď, co mi to může pokazit? A ve skutečnosti si to kazím sama. Vím to, ale nevím, jak s tím pracovat.

Děkuji za respektování anonymu

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10265
3.7.24 14:05

Ahoj, doporučil bych psychologa, ten ti pomůže najít příčinu tvých obav.
Jinak samozřejmě je dobré zapojit racionální uvažování a vše si zdůvodnit, na což schopnost určitě máš. Vždycky se mohou stát úplně strašné věci, a párkrát za život se stanou. ALe mnohem pravděpodobnější je, že to bude jen další,,obyčejnej" den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
3.7.24 14:07

Terapie, psycholog, případně psychiatr pokud bude nutná medikace.. tohle zní jako úzkostná porucha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
3.7.24 14:15

Obsedantně kompulzivní porucha s úzkostmi. Terapie a popřípadě AD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4660
3.7.24 14:19

Zkus appku https://nepanikar.eu/
Ale chtělo by to i řešit s odborníkem, může se to postupně zhoršovat.
Zkus si úplně racionálně napsat na papír, čeho přesně se obáváš a potom jaké konkrétní praktické kroky můžeš ty podniknout, aby ta situace nenastala. Trochu ten mozek přesměrovat z „Bojím se“ na „Toto proti tomu aktivně podniknu“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
3.7.24 14:35

A máš to odjakživa, nebo to něco vyvolalo? Na to se tě ten psycholog bude ptát a je dobrý si to ujasnit… To může být celá škála problémů, nejenom to zde už jmenované. :nevim:

Taky je dobrý si uvědomit, v čem je ta podstata toho strachu - píšeš, že teď se třeba bojíš, že tě opustí manžel. Co to přesně znamená? Třeba: Bojíš se, že ztratíš životní lásku? Že zůstaneš sama a budeš mít existenční problémy? Že už tě nikdo jiný nebude chtít? Že to bude ponižující selhání? Něco jiného? Někdy pomůže už to, že ten strach definuješ a najdeš jádro problému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.24 14:53

@bloklimiucet ano, bojím se toho, že ztratím životní lásku. S partnerem jsme spolu přes 8 let.

• Citovat
  • Upravit
ZinaJudita1
3.7.24 16:24

Ano, také mě to v podstatě hned napadlo. Problém bys měla řešit s odborníkem. Psychoanalytik, psychoterapeut, psycholog, nevím jestli dokonce psychiatr, možná není hned nutná medikace, když nějak funguješ.
Ale určitě by to chtělo podpořit vnímání tvojí osobnosti - sebevědomí, sebeláska, sebepřijetí apod. Jde z toho cítit, že to máš nějaké narušené. :,(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová