Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hefilko, já ti rozumím, ale přesto bych nesoudila tak přísně, pokud bych si vůbec dovolila soudit…Napsala jsi má tři děti a každé s jiným…Já znám zase velice zodpovědnou ženu, která mohla mít tři děti a také každé s jiným, má tedy jenom jedno, ty dvě - každé s jiným dala pryč a to třetí bylo zase s jiným. Ale to je fuk. Každopádně tato žena, o které píšu já, je tzv. svatá dala a nevěděla komu. Určitě bys ji na první pohled považovala za vzor všech ctností, proto apeluji - nesud´me povrchně.
Jé já mám taky kamarádku co má 2 děti, každý s jiným, už je po druhé vdaná, a taky to není otec ani jedné holčičky.Rozhodně to není žádná...... prostě jde do vztahu naplno, uvěří, a ani to není žádná trubka, je to chytrá holka akorát tohle no
a je daleko lepší máma než kdejaká „dokonalá“ manželka.
Takže tohle se nemůže brát jako měřítko.
K otázce Ashi - je špatný nejít do práce jen tak z lenosti a pohodlí - ale to se totiž nedá říct jen tak bez dodatku… Pokud nepůjdu do práce, protože mě netlačí potřeba financí, jsem doma a starám se komplet o domácnost a děti(a teď myslím opravdu komplet od úklidu, přes vaření, vyřizování všech „papírovacích“ věcí po úřadech,až po vyzvedávání a rozvážení dětí)tak mi to nepřijde úplně jako zůstat doma z lenosti a pohodlnosti - každá víme jak to je starat se komplet o domácnost a děti, to se dá klidně považovat za „práci z domu“
Nebo jsem fakt líná a raděj budu vařit a uklízet a hopsat kolem dětí než chodit do práce ![]()
Ovšem v momentě, kdy zůstanu doma přestože děti už jsou ve školkách/školách a nestarám se o nic dalšího, pak už je to lenost a pohodlnost taková, kterou vidím jako špatnou. Mám kamarádku se dvěma dětmi(6let a 9let), je doma, bydlí v bytě cca 50m2, takže úklid zabere max. 2 hodiny a právě úklid je to jediné co doma dělá - děti do školy/školky vodí babička(bydlí v domku vedle nich), vyzvedává taky babička nebo manžel(pracuje z domu), na jídlo chodí k babičce, případně jim ho babi donese až domů, v nejhorším něco udělá manžel. Děti pokud jsou doma koukají na pohádky, jinak jdou k babičce, výlety či jakékoli jiné akce nedělají, když dcera potřebuje o pár ulic dál na návštěvu ke kamarádce maminka volá bráchovi s autem, jestli by je tam neodvezl a zase nevyzvedl… takže tahle ženská je vlastně celý den doma, nedělá nic a to už mi přijde jako zcestné(a zároveň ani finančně na tom nejsou nejlíp a další příjem by jim hodně ulehčil).
A co na to říká chlap???Jako můj, že bych ráda zůstala po dětech doma - jemu to vyhovuje - má uklizeno, navařeno, nestará se kdy je třeba které dítě kde vyzvednout, večer mu i to pivo donesu až do postýlky, když to někde v hospůdce přežene tak zavolá a já mu dělám taxíka
komu by se to nelíbilo
![]()
MaselQa píše:
Ahoj. Nečetla jsem celou diskusi.
Moje kamarádka má mámu, která 20let nedělá, možná víc. Má doma 3 děti, kamarádce bylo 18, jejímu bráchovi asi 23 a nejmladší je možná tak 4-5let. A teď, když shání práci, tak jí nikde nevezmou. Proč? Protože dlouhých 20let nikde nedělala. Vem si, že se může stát, že se tvůj muž zblázní, budete mít 4 děti, on od tebe odejde za jinou a ty zůstaneš sama. A práci nikde neseženeš, protože si nikdy nepracovala. Anebo naposledy někdy v 18letech (například.)
Podle mě je to blbost. Ale je to tvůj život, tvoje věc, rozhodnutí je na tobě. Ale zvaž všechno možnosti.
Jo, je to riziko. Jenze dneska ma problem sehnat praci skoro kazdy, i s praxi
A navic s detma. Znam par takovych, po rodicaku s VS i s praxi a smula. Takze ja bych si to tak nemalovala. Pokud nekdo chce a muze byt doma, vsem to vyhovuje, tak chodit do prace a honit se jen proto, ze za x let muze byt jina situace…? Tech situaci muze byt fura a vetsinou nastanu takovy, ktery zrovna necekas.
Ale jinak je jasny, ze je dobry mit ty zadni vratka, zvysovat si kvalifikaci, delat neco malo doma a pod… Jen nevidim smysl v tom, chodit do prace na 8 a pul hodiny za kazdou cenu (pokud to neni treba), nic nestihat a jen proto, ze se muze neco stat. Jo treba se stane a trefi ji z toho stresu…
Doriang a jak to vnima ona a jeji rodina? Pokud spatne, tak to spatny je. Pokud jsou spokojeny, tak to spatny neni, ne?
Ja se porad nemuzu prinutit k tomu, to nejak soudit… Ale stejne to nebyla odpoved, jakou jsem chtela…zajima mne, proc je to vnimany jako spatny? Ze ty zensky doma moralne shnijou? Nebo ze ublizujou cely spolecnosti? Kde je ten problem, proc je to spatne? Jeste pred sto lety to bylo naprosto normalni, samozrejme chudi pracovali vzdycky,ale od urcityho spolecenskyho stupne byly zensky doma, mely hospodyni a nedelaly v podstate nic. Ty jo bohaty se zajimaly o charitu a podobny veci. Chodit do prace bylo nemyslitelny. Pak se zaclo s bojem za rovnopravnost a ted to tu mame: na krku dva uvazky, stres a kdo je doma, ma cejch.
Já bych ještě rozlišovala, jak dlouho doma chce zůstat… to zakladatelka nenapsala, jakože jestli teď když budou děti malé a nebo jako pořád… kolik let…
Já zase nevidím v tom drama pokud jí je například , nevím 24 a zůstane 10 let doma do 34… A pak se ještě napracuje
nepůje hned do do důchodu…Má ještě celý život pak před sebou…když to tak napíšu…
Důležité je, že aspoň někde pracovala, že hnd nešla na mateřskou po škole, aspoň něco, že má odpracované..
Asho - Já ji nesoudím, jenom už mi to přijde jako lenost nejvyššího kalibru a to mě vždycky učili, že je špatně. Jako její rodina(myšleno muž, děti, babi) s tím nejspíš problém nemají, ale horší je, že ona má po těch letech nicnedělání doma dost zvláštní představy a hodně scestné názory, které vnucuje ostatním. My si vždycky říkáme, že když je takhle ženská doma a opravdu nic nedělá tak fajn, každého věc, ale když ti začne podsouvat a vnucovat svůj pohled jako jediný správný tak už to je dle mého problém. A ona se většinou pak diví, proč jim nikdo neřekne, že se třeba jede na sáňky - protože nejsou schopní zvednout zadek a vylézt ven, protože je to většinou na pár hodin a „to by děcka nedali, to oni budou hrozně unavení.“ A přitom ty děti by občas i jely. Prostě já to nesoudím, ale přijde mi uhozený, když tě někdo takovej přesvědčuje jak děláš všechno špatně (a většinou je to z toho, že je úplně mimo realitu, zavřená v tom bytě a dál nedohlídne).
doriang píše:
Asho - Já ji nesoudím, jenom už mi to přijde jako lenost nejvyššího kalibru a to mě vždycky učili, že je špatně. Jako její rodina(myšleno muž, děti, babi) s tím nejspíš problém nemají, ale horší je, že ona má po těch letech nicnedělání doma dost zvláštní představy a hodně scestné názory, které vnucuje ostatním. My si vždycky říkáme, že když je takhle ženská doma a opravdu nic nedělá tak fajn, každého věc, ale když ti začne podsouvat a vnucovat svůj pohled jako jediný správný tak už to je dle mého problém. A ona se většinou pak diví, proč jim nikdo neřekne, že se třeba jede na sáňky - protože nejsou schopní zvednout zadek a vylézt ven, protože je to většinou na pár hodin a „to by děcka nedali, to oni budou hrozně unavení.“ A přitom ty děti by občas i jely. Prostě já to nesoudím, ale přijde mi uhozený, když tě někdo takovej přesvědčuje jak děláš všechno špatně (a většinou je to z toho, že je úplně mimo realitu, zavřená v tom bytě a dál nedohlídne).
No jo, tak to uz je problem jinde, to je proste lenost obecna
Ale ja si treba dovedu docela dobre predstavit, ze bych byla doma furt, mam dost konicku, na ktery ted neni cas, pokud nam vyjde nas plan, tak bych teda i neco delala, ale doma.
Mne jde spis o to, kde se v nas bere to presvedceni, ze pracovat je jediny to spravny. Je to dany vychovou, to je jasny, asi vetsina z nas zazila tu skvelou dobu, kdy nemakat byl zlocin
Ale je v tom jeste neco vic (filosoficka otazka)… ?
Pritom v okoli neznam zadnou, co by byla nadsena, ze musi do prace, vsechny do jedny by byly radsi doma. Vlastne jednu znam, nema zadny konicky, ma hlidaci prarodice, co jsou denne k dispozici, ta si sla do prace vylozene orazit a mezi lidi. Ale mam dojem, ze je to hlavne proto, ze nikdy poradne zaprazena s detma nebyla. ![]()
ja teda po detech do prace urcite pujdu, uz jen proto abych mela nejakou praxi atd, manzelovi by se ani nelibilo kdybych byla doma ![]()
ja myslim ze kdyz budemem it 2 deti hnedp o sobe (pokud priroda dopreje) tak se do prace budu mozna i tesit pokud najdu ovsem nejakou co me bude bavit, jen si neumim predstavit jedno dite ve skolce, druhy v prvni tride a oba rodicecely den v praci… ![]()
ale mame babicky, tak ty pomuzou s hlidanim
Možná i proto někdo zůstává doma než děti povyrostou, protože kdyby chodili oba rodiče do práce, tak asi těžko někdo může vyznednout jeno ze školy - první třída, školka a nebo nechat třeba děti , které chodí do první třídy dma samotné, když maminka směnuje.. až jsou samostatnější..
Babička je teď tři měsíce na UP, ale pokud s najde práci a já bych například našla práci, tak mi musí chodit pro malého ona.. U nás v kraji vetšinou je práce 3 směnná, a nebo 2,
Příspěvek upraven 04.01.12 v 12:14
presne mne by se taky nejvic libilo byt doma nez deti povyrostou, jenze ot nepujde…a i tak pr me bdue tezky najit si praci po 6ti letech doma s 1 rokem praxe…
manzel je v praci do sesti do vecera a kdybych taky byla i ja tak to je des vzdyt deti by sly spat tak v 8 a takhel cely tyden
…
takze kdo v poho muze byt doma tak mu to jen preju a tise zavidim ![]()
Žena - matka je nenahraditelná, žena - hrdinka dělnické práce je nahraditelná. Prostě pokud někdo považuje za hrdinství vláčet jedno pětileté a jedno tříleté dítě v půl šestý ráno do školky, aby mohla matka - soustružnice v šest hodin stát u stroje, tak je prostě praštěnej. Nikomu to totiž nepřinese v zásadě nic dobrého.
Ano, jsou i ženy, které pracují na jiných postech. Ale skutečně na každém to postě je může někdo bez bolesti vystřídat, v té roli matky nikoliv.
Dále si myslím, že není zas tolik žen, které by si vyloženě přály sedět celý život s rukama v klíně v třípokojovém bytě, kde není do čeho píchnou.
Souhlasím s Evou Valoi… ono chodit do zaměstnání neni nějakou povinnost vůči ostatním, ale vůči rodině…
Pokud rodině vyhovuje, že je žena doma, tak je.. Pokud vyhovuje, že je na mateřské muž- to tu ještě nebylo
, tak prostě odrodí chvilku je s dítětem a jde do práce.. Má třeba dvojnásobný plat jak manžel a nebo manžel je prostě bez práce, stalo se a je v určité životní situaci…
Nevím, ale na prvním místě je pohoda rodiny než klid sousedů, že někdo je doma 15 let…
Kamarádka měla 4 sourozence, maminka celý život byla doma, a rozhodně se neválela.. Tátovi to prý vyhovovalo, protože přišel domů a bylo navařeno, uklizeno, vyřízené poplatky - chodilo se ještě na poštu,dokonce zvládla i menší mužské práce..
Sociálně taky nestrádala, kde je psané, že musí sedět doma..První děti odrostly chvilku se postarally o malé a rodiče si šli někde ven sednout a tak
Ted jsem si vzpomnela na jednu rodinu, uz je znam dlouho, ale ne moc zblizka… Maji 4 deti, uz velky, nejmladsimu bude kolem 6ti, nejstarsimu uz asi bylo 18, takze celkem rozptyl. Ona je doma a cely jeji okoli ji obdivuje, ze to vsechno zvlada. Ja se to dovedela stylem: maji 4 deti, takze ona je doma. Je teda pani doktorova, takze to okoli mozna prijima jinak.
No ale stejne jsem neslysela jedinou narazku, ze by se doma flakala, spis presne naopak, ze maka jak sroub…
ahojky,já mám syna 11 let a teď jsem podruhé těhotná,ale neplánovaně.Samozřejmě se těšíme,ale......koupili jsme asi 3 měsíce otěhotněním domek k celkové rekonstrukci,těšili se jak budeme stavět a teď…holt šetřit taky na malé,žádné pomáhání ode mě na stavbě nebude,manželovi snížili plat a navalili spoustu práce,takže je totálně ve stresu.A to vydělá dost peněz,aby nás uživil.Ale co je dnes jistota????
Co se týká práce…pokud člověka baví,nemusí dojíždět a nemá tam stresy,tak to snad každý by do ní chodil rád.-Já takovou našla/po 9 měsících na pracáku/ a po 5 měsících v ní zjistila,že mám rizikové těhot. a jsem doma:-(