Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chudak chlapecek
,musi byt pro nej strasne tezke zit v takovem psychickem „zajeti“. Anonymni, drzim palce a moc soucitim.Kez malemu neco pomuze.
![]()
Mám pár dotazů: je to jediné dítě v rodině?
Kdy ty problémy začaly?
Jaká je jeho předporodní anamnéza - nenarodil se přidušený nebo něco?
Klape vám to s chlapem?
Jak reaguje na zvířata - máte doma psa nebo něco?
Jaké užíváte výchovné prostředky?
Má někdo v rodině historii psychiatrických potíží?
Je v něm evidentní opozice vůči autoritám (rodiče, učitelé), a tyhle děti bohužel často ve 14 začnou krást, jde to celé z kopce, a v 18 jsou za katrem. Není to sranda, ani nic, z čeho vyrostou.
ADHD je ten menší problém, co má, jestli ho vůbec má. Pak do něj perete stimulant a jen to zhoršujete.
Upřímně, podle mě bude problém mimo jiné v rodinném prostředí, i když ty ho nevidíš.
Jak se chová třeba u příbuzných nebo na dovolené?
Jinak nevím, jestli to k nečemu bude, ale četla jsem, že u těchto dětí může pomoci bezlepková dieta. Můžete to zkusit, jestli to k nečemu bude, ale fakt půl roku a striktní, jinak to efekt nemá.
@lear nejen bezlepková dieta, ale i vyřazení sladkého, mléčných výrobků, konzervantů, barviv a těchle hnusek, ale že by udělalo nějaký zázrak na počkání, tak to pochybuju.
Jinak souhlas - je potřeba se nad těmi otázkami zamyslet - i když si myslím, že pokud docházejí k psychiatrovi, museli se jimi už zabývat
@Sailah Já zas lituju rodiče. Zakladatelko, kdybys chtěla, klidně napiš SZ, mám 22 letou dceru, které diagnostikovali ADHD ve 3 letech, takže mám fakt dost zkušeností. Vydrž, u ní se to kolem 18. roku přehouplo ve workoholismus.
Ahojky popíšu vám situaci a řekněte mi prosím svůj názor.
5 letý kluk - nejí nic " mokrého". Vše jen suché. Máma mu vždy dá radši něco sladkého aby s ním neztrácela čas.. ![]()
Základní hygienické návyky- 0 Řekneš klukovi- nelez tam - spadneš. Stejně vyleze a spadne..A je jedno z kolika metrů.
U ničeho nevydrží déle jak 2 minuty.
Nerozlišuje ženský a mužský rod. Na všechno i když řekne větu o sobě řekne : myla jsem, spadla jsem.. neřekne - spadl.. ale spadla.
Umí značky aut a skvěle na tabletu ale prostě nic jiného neumí. Neumí jíst.. neumí si čistit zuby.. sám se neobleče. Matka na něj totálně se** a otec je věčně v práci. A radši se starají o psa.. vidíte tam nějakou poruchu? Nebo je to " normální" a časem z toho vyroste?
@Anonymní píše:
5 letý kluk - nejí nic " mokrého". Vše jen suché. Máma mu vždy dá radši něco sladkého aby s ním neztrácela čas..
Základní hygienické návyky- 0 Řekneš klukovi- nelez tam - spadneš. Stejně vyleze a spadne..A je jedno z kolika metrů.
Nerozlišuje ženský a mužský rod. Na všechno i když řekne větu o sobě řekne : myla jsem, spadla jsem.. neřekne - spadl.. ale spadla.
Umí značky aut a skvěle na tabletu ale prostě nic jiného neumí. Neumí jíst.. neumí si čistit zuby.. sám se neobleče. Matka na něj totálně se** a otec je věčně v práci. A radši se starají o psa.. vidíte tam nějakou poruchu? Nebo je to " normální" a časem z toho vyroste?
a je jedinacek? a chodi do skolky?
@Kralikcek píše:
a je jedinacek? a chodi do skolky?
Chodí do školky. Je jedináček.
@Anonymní píše:
Chodí do školky. Je jedináček.
tak skolka vyresi mnohe, tam se deti uci od sebe navzajem.
a pokud je jedinacek a rodice se mu nevenuji, tak nema poruchu, ale je zanedbany a doma se nema od koho cemu priucit.
@Kralikcek píše:
tak skolka vyresi mnohe, tam se deti uci od sebe navzajem.
a pokud je jedinacek a rodice se mu nevenuji, tak nema poruchu, ale je zanedbany a doma se nema od koho cemu priucit.
Do školky chodí rok.. a výsledky jsou stejné
nebo když je nemocná tak si ho nechá doma a nikam s ním nechodí
Taky myslím že je jen zanedbaný. Raději anonym, protože je mi z toho i po letech zle, ale na mě rodiče taky sr-li, do školky jsem nechodila, když jsem šla do školy neuměla jsem navazovat vztahy s dětmi, nepřišlo mi zvláštní se ve škole svléknout do naha když jsme se měli převléknout na tělocvik, neutírala jsem si pipku po čůrání, protože doma jsme se utírali jen po velké a ještě špatně abysme neplýtvali papírem, nemyla jsem si po záchodě ruce, za den jsem vůbec nic nevypila, snídat jsem začala až v devatenácti když jsem z „domova“ utekla. Ještě mám pár nechutností, ale to tu raději psát nebudu. Opožděná nejsem, maturovala jsem s jedničkama a dvojkama, chodím do normální práce.
@Anonymní píše:
Do školky chodí rok.. a výsledky jsou stejnénebo když je nemocná tak si ho nechá doma a nikam s ním nechodí
fakt to chce cas. Navic, pokud je kluk, tak ti jsou nekdy od prirody natvrdli a pomalejsi.
Rodice asi nepredelas a ikdyby jsi jim rekla, ze je urcite nemocny, tak jaky by to melo vyznam? venovali by se mu vic? ![]()
@Anonymní píše:
5 letý kluk - nejí nic " mokrého". Vše jen suché. Máma mu vždy dá radši něco sladkého aby s ním neztrácela čas..
Něco je normální a něco ne. Jestli to je porucha, zanedbaná výchova nebo něco dalšího tu podle mě nikdo nevyvěští.
Jen tak mimochodem, jak víš, jak to u nich funguje? Pokud s nimi nejsi 24/7, tak to neposoudíš. A neber to špatně. Vím, jak fungují moji synové. Ti se nejhůř chovají před návštěvami, kdy se snaží vypadat jako páni domácnosti a navíc vědí, že nebudu návštěvám dělat divadlo, tak jim toho projde víc než obvykle (a to, že pak mají zákaz pohádek a dalšího jim za to asi stojí). Nechtějí se oblékat, dělají blbosti s jídlem, víc se mlátí, nechtějí uklízet…
To, že nerozlišuje ženský a mužský rod, je dost běžné. Je to tím, že je dítě nejvíc s mámou a podle toho mluví. Mně to dělal starší syn taky.
Ty máš děti? Resp. máš syna? Oni mají kluci někdy dost nízký pud sebezáchovy a naopak mají dost sebedestruktivní snahy. Mám to doma 2×. Nedávno syn vylezl na schody, skočil po hlavě dolů, tekla mu krev z nosu, zastavili jsme krev a šel skákat znovu
. Nějaké napomínání je k ničemu, musela jsem ho vzít a odvést úplně mimo. Včera se natrhl, když lezl na strom a to 2×. Každoročně mi na orážedle vjede do kopřiv, i když ho varuju a to několikrát za sezónu…
Pokud chodí do normální školky, tak pochybuju, že ho v 5 letech krmí a oblékají.
S hygienickými návyky to je taky složité. My máme 6,5 letého kluka a taky je nemá. Denně mu 100× opakuju, aby si myl ruce, každé koupání se scénou a řevem, protože nenávidí vodu. Má to od narození a asi se to jen tak nezmění. Hlídám ho jak policajt a často se to snaží obejít. Pak mám o 2 roky mladšího syna a ten se koupe rád a u něj to mytí je naprosto bez problému. Takže jedna domácnost, jedna výchova a pokaždé to je úplně jinak.
Opravdu je každé dítě jiné, nikdo to na dálku neposoudí. Pokud je problém, tak si myslím, že upozorní školka nebo doktorka. A třeba to už máma chlapce řeší. My máme s mladším taky určité problémy, ale opravdu nikde nevykládám, co je špatně a že to řešíme. Kdyby to někdo takto řešil za mě, tak by se mi to nelíbilo.
Prosím anonym kvůli synům.
@Anonymní píše:
Něco je normální a něco ne. Jestli to je porucha, zanedbaná výchova nebo něco dalšího tu podle mě nikdo nevyvěští.
Jen tak mimochodem, jak víš, jak to u nich funguje? Pokud s nimi nejsi 24/7, tak to neposoudíš. A neber to špatně. Vím, jak fungují moji synové. Ti se nejhůř chovají před návštěvami, kdy se snaží vypadat jako páni domácnosti a navíc vědí, že nebudu návštěvám dělat divadlo, tak jim toho projde víc než obvykle (a to, že pak mají zákaz pohádek a dalšího jim za to asi stojí). Nechtějí se oblékat, dělají blbosti s jídlem, víc se mlátí, nechtějí uklízet…
To, že nerozlišuje ženský a mužský rod, je dost běžné. Je to tím, že je dítě nejvíc s mámou a podle toho mluví. Mně to dělal starší syn taky.
Ty máš děti? Resp. máš syna? Oni mají kluci někdy dost nízký pud sebezáchovy a naopak mají dost sebedestruktivní snahy. Mám to doma 2×. Nedávno syn vylezl na schody, skočil po hlavě dolů, tekla mu krev z nosu, zastavili jsme krev a šel skákat znovu. Nějaké napomínání je k ničemu, musela jsem ho vzít a odvést úplně mimo. Včera se natrhl, když lezl na strom a to 2×. Každoročně mi na orážedle vjede do kopřiv, i když ho varuju a to několikrát za sezónu…
Pokud chodí do normální školky, tak pochybuju, že ho v 5 letech krmí a oblékají.
S hygienickými návyky to je taky složité. My máme 6,5 letého kluka a taky je nemá. Denně mu 100× opakuju, aby si myl ruce, každé koupání se scénou a řevem, protože nenávidí vodu. Má to od narození a asi se to jen tak nezmění. Hlídám ho jak policajt a často se to snaží obejít. Pak mám o 2 roky mladšího syna a ten se koupe rád a u něj to mytí je naprosto bez problému. Takže jedna domácnost, jedna výchova a pokaždé to je úplně jinak.
Opravdu je každé dítě jiné, nikdo to na dálku neposoudí. Pokud je problém, tak si myslím, že upozorní školka nebo doktorka. A třeba to už máma chlapce řeší. My máme s mladším taky určité problémy, ale opravdu nikde nevykládám, co je špatně a že to řešíme. Kdyby to někdo takto řešil za mě, tak by se mi to nelíbilo.
nemas nahodu me deti?
![]()
@Anonymní píše:
Ty máš děti? Resp. máš syna? Oni mají kluci někdy dost nízký pud sebezáchovy a naopak mají dost sebedestruktivní snahy. Mám to doma 2×. Nedávno syn vylezl na schody, skočil po hlavě dolů, tekla mu krev z nosu, zastavili jsme krev a šel skákat znovu. Nějaké napomínání je k ničemu, musela jsem ho vzít a odvést úplně mimo. Včera se natrhl, když lezl na strom a to 2×. Každoročně mi na orážedle vjede do kopřiv, i když ho varuju a to několikrát za sezónu…
Já mám syna. A můj syn bohužel ( 2,5 let ) umí víc věcí než on v 5 letech
vím že každé dítě je jiné.. a to jak se chová vím protože to vše říká jeho otec který je ale v práci 20 hodin denně 6 dní v týdnu..