Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hobitka píše:
@Barinec Pod to zapojovani deti do cinnosti se podepisuju, u nas to tak funguje odjakziva, protoze to proste jinak neslo (bych neudelala fakt nic) - jako, trva to, ale je buchta (prisypavaji, michaji), zeleninovy salat (pizlani okurky tupym nozem je zabava), vytirani celeho bytu se dvema detma byla uz priznavam ponekud adrenalinova zalezitost, ale s jednim to byvalo v pohode. Plni pracku, nosi pradlo z pracky na vesak, kolickuji. Utiraji prach, tridime odpad, kreslime si nakupni seznamy do obchodu… Pak jsem se nekde docetla, ze mam „Montessori domacnost“, ja si do te doby myslela, ze je to spis „z nouze ctnost“.
Na vytirani jsem nemela nervy, stacilo mi jednou a plovouci podlaha malem uplavala. Kresleni nakupniho seznamu je dobry, ja syna tak jednou zabavila v nemocnici v cekarne a nejen ho, ale rovnou vsechny pacienty. Dokonce i dite vedle ztratilo zajem o tablet. Myslim, ze kazdy rodic by mel najit svou vlastni cestu na vychovu sveho ditete a co plati na me dite nemusi platit na sousedovo. Hlavne musime tem nasim prckum porozumet, klidne i metodou pokus/omyl. A tady v diskuzich najdeme spoustu rad a tipu.
@Daavis - K tomu svlékání, možná ho to fakt jen baví, ale nepřemýšlel jsi, jestli mu fakt není horko? Já dát dceři spací pytel, tak se upeče. Nesnese být ani přikrytá. Na spaní máme cca 20 stupňů a je v overalu. Někdy chvilku pod hodně tenkou dekou. Totéž přes den. Byla jsem zvyklá klidně mít doma i 24 stupňů. Teď máme 22 a máme všichni jen krátký rukáv, jinak je jí prostě horko…
Zbytek je úplně normální.. ![]()
@Daavis Když jsem četla váš příspěvek, tak jsem viděla svou dvouletou dceru. Nebojte, je to normální chlapeček. On je teď v období, kdy se mu musí jasně stanovit mantinely. My víme, že se v koši nehrabe, on ne. Musíme ho to naučit. Je to strašně vyčerpávající, ale za rok už to bude dobrý. Naše malá byla taky nudistka. No, pak jsem přišla na to, že je jí horko a taky že ráda mění oblečení. Je to naše modelka. Výhodou je, že se od roku umí sama kompletně obléct, včetně bot. Umí si vybrat i oblečení, které chce ven. S plínkou je možné, že ji už nechce a je čas odplenkovat. U dcerky to takhle začalo. Co mu koupit klasickou postel a nedávat ho spát do postýlky, odkud se nedostane? Když bude chtít, tak se zajde vyčůrat. Ze začátku to bude boj, protože vám bude vylézat, ale vyřeší to problém. Já bych si psa k dětem nikdy nepořídila, teda aspoň ne do bytu. Musíte pejska ochránit. Malému vše trpělivě vysvětlovat. Děti neví, co je to bolest. Nebo začít dělat to samé, co dělá pejskovi i jemu. Musí pochopit, že to toho pejska bolí. Držím vám palce. ![]()
@fiona313 Noo ono se to hezky cte, ale on je na nektery veci proste malej jeste. V postylce cestuje, nespi klidne na jednom miste, hnizdi se jak slepička. Postel bez ohradky zatim neprichazi v uvahu, spadl by. Ze by si sam sel curnout to taky urco nee. Ale pres den si sam z koupelny donese nocnik a ma pak velkou radost kdyz se vycura ![]()
Kubíčka (pes
davame do vedlejsiho pokoje, kdyz uz je situace neunosna a hrozi, ze se po nem ozene, ale trpelive ucime, ze se dela mala..
@Daavis Já vím, je to těžké. Tohle období je u těch prťat asi nejhorší. Na posteli musí být zábrana. ![]()
@Takyjedna píše:
Taky jsem dokázala vzorně vychovávat batole. Neřvalo, neječelo, nic neničilo, poslouchalo na slovo, zvládlo od roka vzorně sedět v MHD, vzorně papat v restauraci. No byla jsem pyšná (a namyšlená ) máma, divila jsem se, proč to ty nezvládající maminy nedělají jako já. A pak se mi narodilo normální, živější dítě.
Já jsem to měla přesně naopak. První dítě rapl, druhý klidné a poslouchá na slovo. Příjemné překvapení to pak bylo
![]()
@Moise Já mám u obou podezření na ADHD, takže mazec. Obě živé, neposlušné atd. Někdy jsem z nich vyřízená. Ale klučík vypadá, že bude tělesně nadaný. ![]()
@Daavis
Držím vám palce. Je to někdy náročné, ale věřím, že na všechno je potřeba hodně času. Moje maminka říká, že prvních třicet let je to hrozný a pak nám to už ani nepřijde.
Tak snad má pravdu. ![]()