Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, na jiné duskusi anonymní přispěvatel napsal, že aukro poskytuje FÚ veškeré účastníky (co kdo prodal a za kolik). Přijde mi to velice divné, ale na mou otázku již nikdo nereaguje, proto se ptám tady.
V obchodních podmínkách nic takového nemají a přijde mi to zcela zcestné. Jiná věc je, že jim tam přijde kontrola a oni si namátkově vyberou pár jmen a po těch jdou. Ale že by Aukro jen tak samo od sebe poskytovalo údaje třetí osobě?
Můžete mi na to prosím někdo ADEKVÁTNĚ odpovědět? Děkuji.
ahoj, podle mých informací poskytuje…protože pokud někdo prodá zboží za víc, než 15.000,–Kč v kalendářním roce, musí se ze zákona přihlásit k dani z příjmů.
Ahoj,
pokud se nepletu, tak když prodáváš svoje osobní věci, tak to nikdo neřeší. Pokud tam prodáváš jako že si tím vyděláváš, tak ano, FÚ dostane údaje kvůli daním. Myslím, že je tam i nějaká fin.částka, kterou si můžeš ročně tím prodejem, ne svých věcí, vydělat. Vím, že se to řešilo loni v TV.
Je tohle dostatečně adekvátní: http://digitalne.centrum.cz/…cnim-uradem/ ?
llena píše:
ahoj, podle mých informací poskytuje…protože pokud někdo prodá zboží za víc, než 15.000,–Kč v kalendářním roce, musí se ze zákona přihlásit k dani z příjmů.
No, ale to je každého věc, jestli riskuje pokutu nebo ne? Kdyby to tak bylo, tak mi to přijde jako zneužití osobních údajů už jen proto, že v obchodních podmínkách o tom není ani zmínka.
neanonymní píše:
Je tohle dostatečně adekvátní: http://digitalne.centrum.cz/…cnim-uradem/ ?
Aha, takže jsem měla napůl pravdu. Když k tomu FÚ má přístup sám od sebe, tak to je jiná. Teď už tomu rozumím. Děkuju.
Ty ale nedavas nikde souhlas , ze info budou poskytovat dalsi osobam, ne??? Cili, pokud to nepresahne tu rocni limit.castku, tak nemaji pravo nikomu sdelovat tve udaje.. To je jako kdyby banka psala vsem, kolik vam prislo a odeslo z uctu…
![]()
Tak. FÚ prostě ze zákona může (resp. musí) dělat kontroly. A nemusí o takové kontrole informovat dopředu toho, koho se týká („daňový subjekt“). A protože jakýkoliv zákon je jakýmkoliv „Obchodním podmínkám“ nadřazený, Aukro na to neupozorňuje (prakticky to není jejich věc).
No já jsem si to představovala tak, že aukro jednou za měsíc vyjede sjetinu, kde paní Vomáčková prodala věci za xy peněz a pošle to FÚ. Ale když k tomu má sám úřad přístup a kontroluje průběžně, tak ať kontroluje. Šlo mi jen o to, jak takováto činnost probíhá v praxi. Ne, že bych na aukru prodávala za miliony a teď se třesu strachy ![]()
Prakticky nevím - hádám ale, že FÚ má práce dost i bez lovení těch, co na Aukru prodávají lívanečník po babičce, čili ty kontroly budou spíše namátkové.
Další věcí je, že pokud podávám daňové přiznání, píšu tam veškeré příjmy.
neanonymní píše:
Prakticky nevím - hádám ale, že FÚ má práce dost i bez lovení těch, co na Aukru prodávají lívanečník po babičce, čili ty kontroly budou spíše namátkové.
Další věcí je, že pokud podávám daňové přiznání, píšu tam veškeré příjmy.
Pokud podáváš daňové přiznání dle §6 (jsi zaměstnaná) a tvé ostatní příjmy (třeba z lívanečníku po babičce) nepřesáhnou 20 tis za rok, tak tyto vedlejší příjmy nejsi povinná uvádět v daňovém přiznání.
Holky,
omlouvám se, že se vám pletu do diskuze. Ale jak to na FÚ počítají?
Já prodám výrobek například za 500 Kč, ale sama jsem ho koupila za 400 Kč. Výdělek na tom mám 100 Kč. A teďka… Počítá se těch 20 tisíc mého výdělku (tedy prodám 200 ks výrobků), a nebo se to počítá z prodejní ceny výrobky (tedy mnou prodaných 40 kusů bez ohledu na výdělek)???
Děkuji za odpověď ![]()
tterka píše:
Holky,
omlouvám se, že se vám pletu do diskuze. Ale jak to na FÚ počítají?
Já prodám výrobek například za 500 Kč, ale sama jsem ho koupila za 400 Kč. Výdělek na tom mám 100 Kč. A teďka… Počítá se těch 20 tisíc mého výdělku (tedy prodám 200 ks výrobků), a nebo se to počítá z prodejní ceny výrobky (tedy mnou prodaných 40 kusů bez ohledu na výdělek)???Děkuji za odpověď
Bohužel se počítá příjem, ne zisk (pro tu podmínku dát daňové přiznání). To je také na hlavu padlé. Příjem překročí těch 20 tis, tak v daňovém přiznání si zase můžeš odečíst náklady. Tzn. prodávám věc AA za 500,–. Koupila jsem jí za 400,– a poštovné bylo 50,–. Takže to znamená 500 - 400 - 50 = 50 Daníš pouze 50,– Kč.
Lemaz děkuji za odpověď
![]()
I když tedy mi to přijde dost padlé na hlavu…
No, čemu se u nás divím… Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě
![]()
To je bordellll
![]()
(Jsem si musela ulevit
)
tterka píše:
Lemaz děkuji za odpověď![]()
![]()
I když tedy mi to přijde dost padlé na hlavu…
No, čemu se u nás divím… Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě![]()
![]()
To je bordellll![]()
![]()
(Jsem si musela ulevit
)
Plně tě chápu. ![]()
Já jsem teď prodávala nějaké knížky, co se mi doma válely několik let. Tak přemýšlím, kdyby k tomu došlo, jak prokážu, že jsem je koupila před 6 lety, když účtenky samo v trapu.
No, nebudu to hnát do krajností.