Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Monika46 píše:
Holky, ja jse 3 tydny od umeleho vyvolani porodu kvuli VVV ve 23+6tt, bylo to me prvni tehotenstvi. Zacatky bylastrasne a nejhorsi bylo vyslovit tu nejtezsi vetu v mem zivote : Chci ukoncit tehotenstvi. Je to strasna predstava, kdyz dite zije a Vy vite ze ho porodem zabijete. Pri zivote me drzelamyslenka dalsiho otehotneni a stale drzi, jsem rozhodnuta to po 1MS zacit zkouset a doufam, ze se co nejdriv zadari. Asi tyden popotratu jsem se objednala do gen.poradny ktera me ceka za 2 tydny…tak jen doufam v ozitivni zpravy. Mame potvrzeno ze to u nas nebylo dedicne ale blba shoda nahod.
Je mi to moc lito, vim, cim si prochazis. My jsme meli tez jen blbou shodu nahod. Snazili jsme se po 1 MS od 6ti nedeli a zadarilo se druhy mesic. Navic nam MUDr rekla, ze je to dobre pro psychiku. Takze drzim pesti at se co nejrychleji zadari a mas uz mrnouska v brisku ![]()
Ahoj všichni jsem tu nová,ale příběh mám stejný jako vy všechnyje s tím rozdílem,že miminko mám ještě v sobě a čeká mně v nejbližších dnech vyvolaný porod. Holčička žije a já jí cítím jak mně kope,ale podle genetiky nemá celý chromozom 18 což je vážná VVV mněla bych jít na ukončení těhotenství. Neumím si to představit. Brečím a brečím a přitom jí cítím jak se hýbe. Nic strašnějšího jsem nezažila a to mně to nejhorší ještě čeká už teď nevím jak dál před tímto těhotenstvím jsem mněla revizi v 11tt pro zamlklý plod a teď tohle. Nevím jak to přežít a nezbláznit se.
hedul píše:
Ahoj všichni jsem tu nová,ale příběh mám stejný jako vy všechnyje s tím rozdílem,že miminko mám ještě v sobě a čeká mně v nejbližších dnech vyvolaný porod. Holčička žije a já jí cítím jak mně kope,ale podle genetiky nemá celý chromozom 18 což je vážná VVV mněla bych jít na ukončení těhotenství. Neumím si to představit. Brečím a brečím a přitom jí cítím jak se hýbe. Nic strašnějšího jsem nezažila a to mně to nejhorší ještě čeká už teď nevím jak dál před tímto těhotenstvím jsem mněla revizi v 11tt pro zamlklý plod a teď tohle. Nevím jak to přežít a nezbláznit se.
Ahoj, je mi to strasne moc lito ze to potkalo i tebe. Uplne vim jak se citis, ja tento zazitek mam docela cerstvi. Hlavne bud silna, psat ti ze bude lip, je ted urcite zbytecny. Musis si to srovnat v hlave a vem si to kdyby se narodila,tak by byla postizena a to neni zivot,ale prezivani jak pro ni tak pro tebe. Kdykoliv pis a vypis vsechno co te trapi, ono to pomaha. Ja jsme si rikala, ze je vubec u nas stetsi ze na to prisly, protoze je mi 25 let, takze odber plodvky nebyl a poznaly to na ultrazvuku. Ja jsem si opravdu rikala, ze je velky stetsi,ze na to prisly..u nas sice pozdeji,ale prisly.
Hlavne se drz
hedul píše:
Chaapu te absolutne. Jen se vyplaakej, ja jsem plakala snad nonstop az do 4 tydne po potratu a strasne mi to pomohlo. Chlapecek mi chybi kazdy den a chybet bude. Nevzdavej se, snaz se byt silna, treba po sestinedeli zkus znovu planovat otehotneni. Doktorka rikala, ze je vyborne pro psychiku znovu planovat a snazit se, ze nejhorsi je pro psychiku stav ten, ze potom nebude nic, konec planu. Strasne moc drzim pesti at ta bolest neni tak obrovska, i kdyz to jde tezko. Myslim na tebe ![]()
je mi to moc lito:( ale jak uz tu bylo napsano,nejlepsi lek je dalsi tehotenstvi!vim o cem mluvim.drz se
Díky všem za podporu. Děvčata nikdy né na potrat do Jihlavy. Má zkušenost nechaly mně porodit mojí holčičku samotnou na pokoji přímopřed zraky mé spolupacientky,která čekala na revizy a pak jsem musela na revizy i já a tu mi zvoraly takže jsem ten den musela podstoupit ještě jednu. Prostě jedna velká hrůza.Vím,že z téhle bolesti mně uzdraví pouze a jenom další těhotenství,ale moc se bojím aby to zase naskončilo špatně. Před potratem ve 24tt jsem mněla už jednu revizy v 11tt pro zamlklý plod. Ta prázdnota a bolest je hrozná nemít doma už synka tak bych asi spáchala sebevreaždu,protže život je krutej a nějak přestal mít smysl ![]()
hedul píše:
Díky všem za podporu. Děvčata nikdy né na potrat do Jihlavy. Má zkušenost nechaly mně porodit mojí holčičku samotnou na pokoji přímopřed zraky mé spolupacientky,která čekala na revizy a pak jsem musela na revizy i já a tu mi zvoraly takže jsem ten den musela podstoupit ještě jednu. Prostě jedna velká hrůza.Vím,že z téhle bolesti mně uzdraví pouze a jenom další těhotenství,ale moc se bojím aby to zase naskončilo špatně. Před potratem ve 24tt jsem mněla už jednu revizy v 11tt pro zamlklý plod. Ta prázdnota a bolest je hrozná nemít doma už synka tak bych asi spáchala sebevreaždu,protže život je krutej a nějak přestal mít smysl
Ahoj Hedul, to jsem rada ze jsi to zvladla… Je mi lito, ze to probihalo takovym zpusobem, to si nedovedu predstavit, me v Ol. nechaly samostatny pokoj kde celou dobu byl se mnou pritel a az bylo doslova za 1min dvanact ak me prevezly na porodni sal. Prosila jsem je o epidural, nejaky tisici leky,ale nic mi nedaly
Ale o proti tobe co jsi si zazila, si myslim, ty leky se daji prezit. nASTETSI jsem revizi nemela, toho jsem s etaky moc bala.
NO hlavne je to za tebou, to pro me byla prvni veta co jsem rekla pritely :Je to za nama. A pomalinku se muzes pripravovat a tesit na dalsi tehu. Ja jdu do dalsiho pokusu hned po MS..takze za tyden ![]()
Bud rada, ze uz jedno ditko mas, to si myslim, ze velka podpora a tim mas smysl zivota. Ja po potratu smysl uplne stratila a nalezla jsem ho v talsim tehu.
Hlavne bud v klidu, odpocivej a brzy rada od tebe uslysim ze cekas dalsiho prcka…protoze prece uz to nejhorsi jsme si vytrpely a ted nas uz musi cekat jen do dobry, no ne? Urcite… verim v to
ahoj ,vím přesně o čem mluvíš.Taky jsem přišla o našeho chlapečka ve 24 týdnu,vše bylo v pořádku až mi z ničeho nic praskla plodovka a bylo po všem.Malého jsem musela porodit i když už nežil.Neskutečná bolest,bezmoc a strašná prázdnota,doma máme už 9 letou dcerku ,tak jen ona ma z toho pomalinku dokázala nějak dostat.Stalo jse to před rokem 23 května a letos přesně za rok jse nám narodila 19 května krásná holčička.neviděla jsem jinou možnost ako se dostat z toho smutku ,jenom to zkoušet pokud to nevíde a ted mám živý důkaz ,že jsme udělali dobře:)Hlavu vzhůru i když ted se to nezdá,ale vše bude opet dobrý,musíš jenom tomu věřit ty sama a to kdy se máte pokoušet o další mimi musíš cítit ty sama !Mě taky vykládali minimálne půl roku čekat ,ale tak dlouhá doba byla pro mě nepředstavitelná.Otěhotněla jsem po dvou měsících ,je pravda,že jsem se strašne bála celé těhotenství aby to dobře dopadlo ale to asi každá z nás.Ted mám jedno anjelika při sobě a druhý anjelik dáva na našu princezničku pozor ze zhora!A ted vím ,že se to tak prostě muselo stát,ale na našeho chlapečka nikdy nezapomenu!!!!!!!!!!!!
[Ahoj holky,
je to 3 týdny kdy jsem musela jít na ukončení těhotenství z důvodu vývojových vad ve 20. týdnu. Zážitek hrozný a taky vidím jediné východisko jak se z toho dostat, další těhotenství. Na kardiu v nemocnici doktor říkal, že máme počkat 6 měsíců, mladičká doktorka na gyndě kde jsem ležela tvrdila, že stačí dodržet šestinedělí a můj gynekolog radil 6 měsíců, s tím, že kdybych otěhotněla za 4, tak se nic neděje. V příštím týdnu by měla dorazit zpráva z pitvy, tak pak uvidíme. Vidina zdravého mimi, mě drží nad vodou.
ahojky…já měla ukončení ve 24.týdnu. A můj gynekolog je zároven primářem gynekologie ve Zlíně. Také říkal počkat 6 měsíců. A to proto,že se chodí po přerušení na revizy dělohy a ta je celá vyškrabaná. Tudíš bez sliznice. Říkal,když se to nedodrží pak jsou časté potraty …mimi se dobře nezahnízdí a nebo není dobře vyživované z počátku,když není ještě vytvořená placenta.
Tak přeji hlavně brzké zotavení po psychycké i po fyzické stránce.....ale myslím si,že my co jsme si zažili své…tak další těhu se člověk bude jen strachovat,aby bylo vše ok.
Ale musíme myslet pozitivně.. ![]()
Ahoj všichni četla jsem příspěvky a chci jen napsat,že i mně drží naděje na další těhotenství nadvodou. Osobně jsem se rozhodla,že počkám 4 MSa pak se začneme snažit. Špatnýho uhnízdění nebo samovolného potratu se nebojím. Mně děsí genetika. Nejhorší je,že troje testy byly naprosto v pořádku a pak tam byla stejně VVV. Bát se budu strašně,ale touha po mimi je sylnější. Tak teď jen popohnat čas a bude to dobrý. Rána v srdíčku zůstane navždycky ![]()
lucielorenc píše: [Ahoj holky,
je to 3 týdny kdy jsem musela jít na ukončení těhotenství z důvodu vývojových vad ve 20. týdnu. Zážitek hrozný a taky vidím jediné východisko jak se z toho dostat, další těhotenství. Na kardiu v nemocnici doktor říkal, že máme počkat 6 měsíců, mladičká doktorka na gyndě kde jsem ležela tvrdila, že stačí dodržet šestinedělí a můj gynekolog radil 6 měsíců, s tím, že kdybych otěhotněla za 4, tak se nic neděje. V příštím týdnu by měla dorazit zpráva z pitvy, tak pak uvidíme. Vidina zdravého mimi, mě drží nad vodou.
Ahoj to je mi strasne moc lito, ja jsem prisla ve 23+6 kvuli VVV, takze vim jak se citis…jen abych te podporila ti muzu rict, bud rada ze jsi sla ve 20 tt, ono pak kazdy tyden na vic je dost citelne znat na pohybech atd… Ale tim to samozrejme nechci nejak zlehcovat to vubec ne.
Taky me drzi a drzela nad vodou vidina dalsiho tehu. ted v SO to bude presne 6 tydnu od zakroku. UZ mam i po 1MS a tak uz se s pritelem snazime o dalsi. Mne revizi nedelaly,tak u sebe nevidim duvod proc cekat. Ale kdyz jsem si prositala plno diskuzi,tak tam holky psaly i po revizich ze to zkusily dokonce jeste driv nez dosla 1MS a narodily se jim zdrave deti.
Muj gynekolig mi rekl,ze mam cekat min 3 mesice a lepsi je tech 6 mesicu, v porodnici mi 2 doktori nezavisle na sobe rekly ze staci ty 3 mesice,ze tam byl geneticky problem a ne ze by dite umrelo nebo tak neco. genetik 6 mesicu…ale ja na to jdu selskym rozumem, holky po porodu normalne otehotni i v
nedeli a neni problem..tak mi to riskujeme a otazka jestli se vubec zadari…ale ten pocit me uklidnuje,ze uz alespon neco delame ![]()
lucielorenc píše: [Ahoj holky,
Tady rikaji po prvni menstruaci, ono stejne samo telo vi kdy. Pul roku je podle me zbytecne dlouho. Oni nechavaji pul rok jen z psychickych duvodu.
Monika46 píše:lucielorenc píše: [Ahoj holky,Ahoj to je mi strasne moc lito, ja jsem prisla ve 23+6 kvuli VVV, takze vim jak se citis…jen abych te podporila ti muzu rict, bud rada ze jsi sla ve 20 tt, ono pak kazdy tyden na vic je dost citelne znat na pohybech atd… Ale tim to samozrejme nechci nejak zlehcovat to vubec ne.
Taky me drzi a drzela nad vodou vidina dalsiho tehu. ted v SO to bude presne 6 tydnu od zakroku. UZ mam i po 1MS a tak uz se s pritelem snazime o dalsi. Mne revizi nedelaly,tak u sebe nevidim duvod proc cekat. Ale kdyz jsem si prositala plno diskuzi,tak tam holky psaly i po revizich ze to zkusily dokonce jeste driv nez dosla 1MS a narodily se jim zdrave deti.
Muj gynekolig mi rekl,ze mam cekat min 3 mesice a lepsi je tech 6 mesicu, v porodnici mi 2 doktori nezavisle na sobe rekly ze staci ty 3 mesice,ze tam byl geneticky problem a ne ze by dite umrelo nebo tak neco. genetik 6 mesicu…ale ja na to jdu selskym rozumem, holky po porodu normalne otehotni i v
nedeli a neni problem..tak mi to riskujeme a otazka jestli se vubec zadari…ale ten pocit me uklidnuje,ze uz alespon neco delame
Moni drzim pesti
. Ja na revizi take nebyla, rodila jsem 22tt - pockali jsme taky na 1 MS na doporuceni MUDr a zadarilo se druhy mesic
. Uz jsem ve 25 tt a vse doted vypada na jednicku.
Mne jeden doktor rekl, ze blesk nikdy neuhodi do stejnyho mista a zatim to tak je
.
Tak at se taky zadari co nejdrive ![]()
Mě revizi také nedělali, vše odešlo samo. Také se snažím na to koukat selským rozumem, že tělo samo pozná kdy je připravené.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.