Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Monika46 píše:
Petře u nas teda bylo cele tehotenstvi naprosto bez problemu, vsechny testy byly bez porblemu, nic zvyseni proste nic a pak to prislo na UZ ve 22tt nasly roztepovou vadu obliceje. Nasledne vysledky plodove vody byly v poradku,proste vse bylo v poradku az na ty rozstepy…co k tomu rict…vnejsi vlivy asi zafungovaly mnohme vice nez gentika…
A nezkontrolovali ti to spatne na UTZ na zacatku?
Bohuzel to vypada tak ze ano, ted chodim na soukromou genetiku k vyhlasenymu doktorovi. Tak sama sem mu rekla muj nazor,ze si myslim,ze se na to melo prijit driv a doktro mi rikal, ze pokud se na to dival zkusen ydoktro a vedel na co se ma divat tak to videt mel, protoze to bylo ve velkym rozsahu…ale to uz asi clovek nezjisti jestli to bylo nebo nebylo videt
Kazdopadne ted mi to syna nevrati a tp utrepni mi to ani nevezme pryc..takze clovek muze jen polemizovat…bohuzel
Monika46 píše:
Bohuzel to vypada tak ze ano, ted chodim na soukromou genetiku k vyhlasenymu doktorovi. Tak sama sem mu rekla muj nazor,ze si myslim,ze se na to melo prijit driv a doktro mi rikal, ze pokud se na to dival zkusen ydoktro a vedel na co se ma divat tak to videt mel, protoze to bylo ve velkym rozsahu…ale to uz asi clovek nezjisti jestli to bylo nebo nebylo videtKazdopadne ted mi to syna nevrati a tp utrepni mi to ani nevezme pryc..takze clovek muze jen polemizovat…bohuzel
Tak to me mrzi, ja se po te bolave zkusenosti uz radeji na silu ptala, jestli je to i to v poradku.
Je strašné kolik nás tady je co jsme museli tímto peklem projít. Neni den kdy bych nemyslela na maji holčičku,kterou už nikdy nepoznám. Taky jsem si myslela,že když jsou testy ve 12 a 16tt vpořádku tak se už nemůlže nic stát dokonce i kardio bylo v pohodě a pak vývojová vada tekutina na hrudníčku chybějící ramínka chromozomů 18. Verdikt byl jednoznačný. Všm přeji hodně štěstí a aby jsme se dočkali vytoužených miminek.
Moc vám držím holky palečky ,až vám to všem vyjde jako nám,hlavně musíte věřit ,že to tentokrát prostě dopadne dobře - musí !!!!Jinou možnost si ani nepřipouštet i když to je těžký,vím to podle sebe.Celé těhotenstvý jsem trpěla strachy,u mě byl právě ten problém ,abych plod vůbec udržěla,měla jsem slabej krček .
Prisli jsme o miminko na kraji 24.tydne, jsem z toho zdrcena.. Holcicka byla podle dosavadni informace jinak v poradku (bez gen. a VVV vad, ale jeste nemame jeji vysetreni..), ale neprospivala - casne IUGR, rostla malicko, stav se porad zhorsoval, a nemela temer zadnou plodovou vodu, rekli nam, ze cekaji, ze zemre jeste ve me, a pokud se to nestane a donosim ji do pozdejsiho obdobi, zemre po porodu, nebo bude mit zavazna postizeni obojiho druhu (dusevni, fyzicke, nevyvinute organy, deformity.. z duvodu IUGR a nedostatku vody), ale cekaji spis to prvni, nedali nam zadnou, zadnou nadeji
Strasne spatne nesu, ze jsem musela privest na svet detatko, ktere ve me jeste zilo, a bylo tak malinke, ze nemelo sanci prezit.. Holcicka mi moc chybi, asi proto , ze byla tak malinka, mi ji neukazali
nevim, jak by vypadala
jen si rikam, ze by asi mela dlouhy nozicky po tatinkovi.. Skoda, ze se to neprojevilo az v poslednim trimestru, to by byla sance , ze se vyvola porod a miminko vse dozene, jak jsem i cetla v jinych diskuzich, u nas nam nedali nadeji zadnou.. Jestli tu jsou devcata, kterym se po prvnim miminku s velmi časnou IUGR podarilo mit miminko, napiste prosim, pro povzbuzeni, dekuju. Mame nadeji, ze nam lekari pomohou k druhemu miminku, aby se tohle uz nestalo, urcite zkusime..
Asi bude vhodnejsi, kdyz casem zalozim tema primo k casnemu IUGR. Napsala jsem do tohoto tematu, protoze to citim presne tak, jak je nadpsane..
modrousko je mi moc lito co te potkalo… bylo to tve prvni tehotenstvi, bude dalsi a moc preji, aby bylo perspektivnejsi ![]()
Ja potratila 3×, potreti pred mesicem a neco a i kdyz dve deti mam, bylo to moc bolestive. Pravda, potrat byl samovolny a v casnejsim stadiu, tvou bolest si neumim predstavit a budu moooc drzet pesticky ![]()
Moc dekuju za povzbuzeni, bonnie
Mam slibeno, ze se udelaji vysetreni a budou mne v dalsim tehotenstvi hlidat, tak doufame, ze se casem podari. Jestli se pricina najde nebo ne, jeste neni jiste - mohdy se to pry nezjisti, ale byla bych radeji, kdyby se zjistilo. Ja vim, musim si to odzit, zadna zkratka neexistuje. Nastesti mam rodinu, pratele.. I tak jsem prisla sem, najit podobne zkusenosti a taky clovek nemuze se doma porad necim zamestnavat a v myslenkach se k tomu vraci. Je mi lito, co se stalo tobe a taky to mas chvilicku za sebou
Vidim kolem sebe i ctu na netu, jak casto se tohle stava, zda se mi to nejak moc.
modrousko uprimne… ani jsem nevedela, co ta zkratka znamena ![]()
ale vygoglila jsem si toto:
Význam:
IUGR – angl. zkr. intrauterinní růstová (growth) retardace
Riziko při abrupci(předčasnému odloučení) placenty
V mych trech pripadech potratu nikdo pricinu nezjistoval, jen klasickou histolku, ale ted si rikam co kdyz… prvni dite syn se narodil s vahou 2,55kg o tyden driv, co do velikosti plodu celou dobu hodne zaostaval, ke konci snad uz o mesic. Ale je v poho a uz mu je 17 let
.
Dcerka ma 9 mesicu, vaha sice 3,1kg, ale take o naky ten patek byla v brisku mensi, tak si rikam, ze jsem mozna mela stejny problem, ale ty dve deti se mi podarilo donosit. Na tvem miste bych zkusila zalozit opravdu novou diskuzi primo k tematu, ale radej i vysvetli, oc jde ![]()
a znovu.. do budoucna mnoho stesti ![]()
Asi opravdu bude lepsi zalozit diskuzi vic konkretni, tak nekdy v dalsich dnech. Presne tak, slo o rustovou retardaci, bohuzel casnou a zhorsujici se,s nedostatkem plodove vody, kdy oboji to pro miminko ma velmi zavazne dusledky, snazila jsem se bojovat o cas, ale stav se zhorsoval.. Zivot je nekdy pes. Jsem rada, ze se ti postestily dve deti
kdyz deti zacnou zaostavat ke konci tehotentsvi, tak je to jeste dobre, rada, ze jsou tvi mali (i kdyz teda syn je uz kus muzskeho:) v poradku. I tobe hodne stesti ![]()
nene, od pocatku tehotenstvi neodpovidalo terminu poceti a ten rozdil se prodluzoval, v polovine tehu uz to bylo temer o mesic. Ale nastesti mnozstvi plodove vody atd bylo v poradku, konkretne v tvem pripade se na to prislo jak? take neodpovidala velikost plodu delce tehotenstvi, nebo se mylim?
Rozdil ve velikosti mimca se mezi kontrolnimi ultrazvuky postupne prohluboval, v prvnim trimestru pri screeningu to bylo v pohode, ale postupne tydny rozdilu naskakovaly, naposledy nam bylo receno, ze neni nadeje na zlepseni stavu. Snazili jsme se dat miminku sanci, bojovali jsme, ale pak uz nam bylo receno, ze riskujeme i zdravi me. Chodili jsme na kontroly, ale melo to rychly sesup
Ona soucasne i mizela plodovka, celkove spatne. Doufala jsem, ze se to da poresit, zjistit, proc se to deje a neco s tim udelat, zachranit, ale pry uz ne. Navic chovani lekaru ne vzdy nejlepsi, asi tim, ze podobne situace resi casteji, jsem postradala citlivejsi pristup, navrh na ukonceni tehotenstvi mi byl podan telefonicky ne zrovna taktni formou (jak to citim ja) a i jinak se v pristupu neco nepovedlo. Mam z toho vseho nestastny pocit. Ale jinak chovani jinych zdravotniku v poradku, nekteri mi pomohli, povzbudili, byli laskavi, vzdy je to i o lidech, na ktere clovek narazi.
ahojmodrousko je mi líto,že jsi to také musela zažít. Moc dobře vím jak to je když musíš projít tímhle a ještě narazíš na necitliví přístup. Přeji ti hodně sil a pevné nervy aby jsi to ustála a do budoucna hodně štěstí.
Dekuju Hedul, moc. Porad se mi to mele v hlave, proc a tak.. Snad se stripky posbiraji a lekari nam pomuzou, aby se to uz neopakovalo a podarilo se nam miminko , casem. Dekuji za podporu a take preji hodne stesti
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.