Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky všechny, co jste zde,
i já si prošla vyvolaným porodem ve 24.tt. právě ve čtvrtek 26.4. Docela špatný den, ale ve srovnání s tím psychickým vypjetím týdne před tím, to nelze snad ani srovnat. 18.4. jsem byla na pravidelné kontrole v nemocnici, kde do té doby byly všechny výsledky naprosto v pořádku!!! Neb mi je 37, jsem toto ani nečekala. Po výsledcích amniocentézy, které také byly v pořádku, jsem si těhotenství vlastně užívala. Toho 18.4. ale přišla velká rána! Na ultrazvuku našli chlapečkovi velmi zvětšenou pravou plíci a nazvali to CCAM III.typu (cystická adenomatoidní malformace plíce). Začal neuvěřitelný kolotoč návštěv od odborníka na tuhle VVV ve FN Motol v Praze, genetika v Plzni a pak ve FN v Plzni - po pečlivém uvážení jsem zažádala o ukončení gravidity. Snad moje nejtěžší rozhodnutí. Porod mi vyvolávali 2×, napoprvé se mně chlapeček asi nechtěl pustit, napodruhé to vyšlo
. Po porodu následovala revize děl.dutiny. Všechno jsem ustála, ale od té doby co jsem doma tj.od ne 29.4. jsem vyřízená. Nejhorší doba byla, když jsme neustále čekali, až se to stane a ono stále nic nepřicházelo. Po první vyvolávačce ve mně plod odumřel, takže jsem již s odstupem 2 dnů rodila mrtvého chlapečka po té druhé vyvolávačce. Strašný, hrozný a nikomu to nepřeju. V nemocnici na mně byli všichni hodní a pomáhali mi jak to jen šlo! I když těch 7 dní co jsem tam strávila, bylo jako ve snách. Teď se musím ještě vypořádat s porodným, zkrácenou mateřskou a atd. Všechno mi to bude moc připomínat a přitom na to chci zapomenout. Doufám, že vzhledem k mému věku 37let se mi podaří ještě nějaké robátko zplodit
Moc si to přeju, neb mám za sebou již několik nezdařených (zamlklých) těhotenství a na tohohle chlapečka jsem se opravdu těšila a celé moje okolí mi drželo palce! Tak já držím palce všem, které musí projít tímto martyriem a také doufám, že bude líp!
Ahojky určitě bude líp tak to musíme brát taky jsem tam napsala příspěvek ,a už nikdy nebudu mít ráda pátek 13 ,je to nejhorší den mého života,tohle píšu a zase se mi derou slzy do očí,všichni u nás v obchodě se na mě dívají jak to že najednou nemám břicho,připadám si hrozně,ale myslím si že další pokus je ten nejlepší lék.jak dlouho musíš čekat než můžeš otěhotnět?Odkud jsi?
Holky pro mě nebyl nejhorší porod, porod byl pro mě něco krásného ikdyž moje holčička už nežila byla jsem ve 36, týdnů ale aspoň jsem ji viděla,sice jenom viděla ale nikdy na to nezapomenu.Pro mne bylo nejhorší ji potom pohřbívat a všechno zařizovat:( TEď leží v rodinném hrobě a nikdy už to nechci zažít, vždycky jsem si myslela ze svoje děti neprežiju a ne ze budu pohřbivat svojí malou princeznu.
![]()
i my musely zarizovat pohreb a i nase mala eliska lezi v rodinem hrobecku ![]()
Sabigabi odkud z Havirova?
Ahoj holky, Vaše příběhy jsou strašně smutné a i já jsem si jej loni v květnu prožila ve 23. tt. (je to v předchozích příspěvcích). Teď jsem ve 32.tt., a proto nereaguji na Vaše smutné příběhy, protože mě fakt dost dostanou a malému se to nelíbí … paradoxně právě v těhotenství si stále více a více vybavuji ty traumatizující chvíle, takže to musím minimalizovat. Takže reakce jen a jen na kontryhel: pít, pít a pít. K tomu jsem užívala i nějaké bylinkové kapky jeřáb ptačí a manželovi jsem také něco kapala, ale to už nevím co. Určitě mi pomohla i alternativní medicína (tedy nejen mně), a to čínská alternativní medicína vedená zkušeným odborníkem, ta má je skutečná MUDr., ale to je asi jedno.
Jen práce na dalším mimču, bez ohledu na tom, zdali už můžeme/nemůžeme mi pomohla překonat tu šílenou bolest. A věřte, že příroda si to určí sama.
A ten kotryhel jsi pila jak často,a jenom před těhotenstvím?a kde bydlíš?kvůli doktorce myslím protože každý gynekolog není dobrý.
@Jule píše:
Ahoj holky, čekali jsem jednovaječné dvojčátka. Celé těhotenství jsem měla bez problémů. Ve 21tt jsme byli na genetickém ultrazvuku a vše v pořádku. Ve 24tt mi na kontrole oznámili,že obě děti jsou bez srdeční činnosti. 11.4. mi vyvolali potrat a provedli revizi děložní dutiny. Nejhorší den mého životaJsou to už tři týdny a nějak se z toho nemůžu dostat. Jediné ,co si teď přeju, je znovu být těhotná. Chtěla bych se vás zeptat, jestli má někdo z vás podobnou zkušenost a hlavně za jak dlouho jste se začali znovu snažit? Doktoři v nemocnici mi doporučili 3-6 měsíců počkat. V téhle chvíli je to ale pro mě nepředstavitelně dlouho. A mám taky strach,že mě to potká znovu. Předem moc děkuji za vaše rady.
Janča
ahoj, je mi to strašně moc líto
Já jsem čekala taky dvojčátka, celé těhotenství proleželené buď doma nebo v nemocnici, pak přišel předčasný porod ve 26+5 a z toho se zachránila jen naše holčička a chlapeček po 4dnech umřel..
Můžu říct, že doteď jsem se z toho nevzpamatovala a to nám holčička zůstala… Je to velká bojovnice… Bojovala i za svého bratříčka… Jsem šťastná, ale i nešťastná… Na malého myslím každý den a vždy večer si popláču, jak je mi moc smutno… Někdo říká, že čas tu bolest zahojí, ale u každého to tak není.. Taky bych si přála být zase těhotná a toho chlapečka mít, i když mi stejně našeho Samuelka žádný chlapeček nenahradí
Bohužel je ještě moc brzy a tělo není připravené, jelikož jsem měla císařský řez… Ale i tak bych radši opravdu počkala než, aby byly nějaké komplikace… Vydrž…
Budou to dlouhé dny provázené bolestí, ale určitě se miminka nebo miminek dočkáš…
Z celého srdce Ti to přeji
![]()
Je nás opravdu hodně které jsme si protpěli tolik bolesti,mě řekli v nemocnici počkat půl roků doktor mi řekl 3 měsíce ,to záleží asi na každé znás já jsem přišla o chlapečka ve 28 týdnu měl trombozu pupečníku v pátek to budou 3 týdny,taky bych už se chtěla snažit o další je to strašné čekání ,ale bude to nejlepší lék pro každou znás znovu otěhotnět. ![]()
@sabigabi píše:
A ten kotryhel jsi pila jak často,a jenom před těhotenstvím?a kde bydlíš?kvůli doktorce myslím protože každý gynekolog není dobrý.
Vím, že jsou nějaká pravidla, jak často kontryhel pít a hlavně, kdy před/po menstruaci. Já jsem to tolik neřešila a prostě ho pila každý den. Asi tak konvičku denně, tedy tu jsem pila v průběhu dne. Bydlím v Praze, ale jestli ses ptala na tu doktorku v rámci čínské alternativní medicíny, tak to není gynekoložka, MUDr. je, ale z jiného oboru. A takoví lékaři jsou např. v centru Most ke zdraví.
ahoj holky, všechny co jste zažily potrat, tak se držte - mně už je teda trochu líp (potrat 19tt v listopadu), ale stejně jsou situace, které nedávám, jako třeba těhotné kamarádky nebo moje narozeniny kdy jsem měla mít termín porodu:((( ale jen chci říct, že se sice moc těším na další těhu, ale když tady čtu ty příběhy, tak už se bojím dopředu - třeba rodit mrtvá miminka skoro na konci těhotenství - myslela jsem, že nejhorší je přečkat začátek a pak se už jen těšit a být v klidu, ale asi ne… ach jo
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
ahoj veru11 a agaza, my jsme přišli o miminko v 19tt už v listopadu 2011 z důvodu infekce a řekli nám, že máme počkat minimálně 3měsíce ideálně 6měsíců, takže se teď někdy začneme zas snažit. Myslím, že rok je zbytečně moc z hlediska fyzického stavu a z psychického…no nevím já jsem z toho smutná do teď a nejvíc by mi pomohlo právě mimi