Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Takové věci by se neměly stávat, ale bohužel nejsme první a ani poslední. Nejhorší rozhodnutí v životě…nejhorší chvíle, když fyzická bolest je to nejmenší. Ale bude líp, špatně už bylo…
Ahoj holky,
snad sem může napsát i chlap.
Všechny zmiňujete ukončení těhotenství v cca 20-24 týden po zjištění vývojových vad.
Taky čekáme (13.t), a manželka byla ve 12 týdnu na Oscaru (je nám totiž již 40. let, podařilo se nám po dlouhých 8 letech (6× se nepovedlo).
Otázka zní - byli jste i vy na prvním vyšetření na vývojové vady v 11 týdnu? … jakože 11t vše O.K. a pak další kontrola 22. týden a zjištěny vady?
mám husí kůži již ted.
dík Petr
Ahoj Petre, nevim, co mate za vadu, neco se diagnostikuje drive a neco pozdeji. Neco, napr. ta nase, az po narozeni
Taky zalezi, koho potkas v tehotenstvi a jak se zameri na hledani a zjisteni vady ![]()
Treba to neni vada, pres kterou by nejel vlak. Cekat na dite 8 let a byt mi 40, asi leccos zkusim podstoupit a dite s nejakou ne az tak zasadni vadou si vypiplat
a navic, jeste neni nic jisteho, ne? Treba to miminko bude nakonec uplne zdrave
Drzim palce ![]()
Ahoj Petře, nechci tě vyděsit,ale já podstoupila testy v 11tt vše bylo v normně NT 2,16cm takže super pak testy v 16tttakya všechno v pořádku ve 21tt nám našly VVV,ale nebylo to 100% tak jsem podstoupila odběr plodové vody a rychlotest po48 hodinách od odběru byl taky v pořádku a pak přišly po 14 dnech výsledky a tam to bylo jednoznačný neživotaschopné dít+ě Mudr řekl,že by má malá holčička tak nejpozdě+ji do dvou mněsíců od porodu zemřela. Nemněla jsem nervy dotáhnout t+ěhotenství do konce a vědět,že to bude špatný a tak jsem volila potrat,ale bylo to to nejhorěí co jsem kdy zažila. Držím Vám palce aby jste takovýmhle peklem projít nemusely.
Ahoj Petře, mě brali krev na vývojové vady jen v 16 týdnu, tam nám vyšel Downův syndrom 1:5 a Smith-Lemli-Opitzův syndrom 1:17. Tak jsem byla na odběru plodové vody, která tyto syndromy vyvrátila, ale bohužel našla se vzácná mozaika na 22. chromozomu ( ta se může a nemusí projevit ). Dělal se tedy velký UZ, který měl odhalit případné vady, ale byl v pořádku jen maličká byla o 2 týdny mladší, tudiž kontrolní velký UZ za 2 týdny. Ten taky dopadl v pořádku ( už jsme se začali těšit, že to bude v pořádku ), ale měli jsme ještě před sebou UZ srdce, který objevil Falotowu tetralogii ( vada, která je po porodu operovatelná ). Jenže tím, že se objevila tato vada spojená s mozaikou, bylo pravděpodobné, že to není jediná vadá, jen je na UZ nezjistitelná ( např. mentální ). Tudiž nejhorší rozhodnutí v životě …
Podstoupila sem nt ve 12 týdnu a vše bylo o.k i na dalších testech.držim palce
Děkuji moc za odpovědi i když nejsou moc optimistické.
S manželkou tohle raději neřeším. Ať si užívá štastné dny ( i když nevolnost je skoro celodenní). Na druhou stranu to bereme sportovně (dvě holky 15 a 20 máme). Tohle těhotenství přišlo již neplánověně. Do 40 jsme to zkoušeli silou - však to znáte: Pregnyl pak honem v určitou hodinu šup na to a pak raději několikrát zas atd. Pak se to i podařilo ale: samovolný, zamlklé, mimoděložní, v 7.td apd
Letos jsme oslavili 40 a nějak jsme to neuhlídali a je tady. Ale asi čtu špatné diskuse
… jsem rád že jsem chlap
Petře, nic není vyhráno ani po genetických testech. Já jsem měla fyziologické těhotenství bez jakýchkoliv problémů. Všechny testy vycházely výborně. Ve 23. tt jsem zničehonic začala krvácet (bez bolestí a jiných předchozích komplikací), pak okamžitý odvoz do nemocnice, kde mi sdělili, že rodím a porod je už nezadržitelný. Holčička byla ve mně zdravá a živá. Vlastní porod už nepřežila. Ani po pitvě se nenašly žádné příčiny. Nechci Tě vystrašit, ale jisté to asi není nikdy, dokud se děťátko nenarodí.
hedul píše:
Ahoj tak já takové štěstí nemněla revizy mi dělali hned dvakrát,protože napoprví se jim to nepovedlo. A ještě k tomu blesku já už potratila podruhé sice pokaždé z jiné příčiny,ale to je jedno bolest je stejná. poprvé to bylo v 11tt a před 14 dny jsem rodila ve 24tt. Strašně se bojím aby mně to již potřetí nepotkalo.
Tak to me mrzi Hedul. Doufam, ze do tretice uz to vyjde a bude to , to nejdokonalejsi miminko ![]()
lucielorenc píše:
Takové věci by se neměly stávat, ale bohužel nejsme první a ani poslední. Nejhorší rozhodnutí v životě…nejhorší chvíle, když fyzická bolest je to nejmenší. Ale bude líp, špatně už bylo…
Uuuplne presne. Ctes mi z duse kazde slovo
Petr155 píše:
Ahoj holky,
snad sem může napsát i chlap.
Všechny zmiňujete ukončení těhotenství v cca 20-24 týden po zjištění vývojových vad.
Taky čekáme (13.t), a manželka byla ve 12 týdnu na Oscaru (je nám totiž již 40. let, podařilo se nám po dlouhých 8 letech (6× se nepovedlo).
Otázka zní - byli jste i vy na prvním vyšetření na vývojové vady v 11 týdnu? … jakože 11t vše O.K. a pak další kontrola 22. týden a zjištěny vady?
mám husí kůži již ted.dík Petr
Petre, kdyz budu mluvit o 2 predchozich, prosperujicich tehu, tak se mi to nestalo 12 tt v poradku, 20 tt v poradku. Ten 12 tt je nejdulezitejsi. U neuspesneho tehu ve 12 tt postizeni, 20 tt postizeni potvrzeno. Tak se neboj!
Rulice píše:
Petře, nic není vyhráno ani po genetických testech. Já jsem měla fyziologické těhotenství bez jakýchkoliv problémů. Všechny testy vycházely výborně. Ve 23. tt jsem zničehonic začala krvácet (bez bolestí a jiných předchozích komplikací), pak okamžitý odvoz do nemocnice, kde mi sdělili, že rodím a porod je už nezadržitelný. Holčička byla ve mně zdravá a živá. Vlastní porod už nepřežila. Ani po pitvě se nenašly žádné příčiny. Nechci Tě vystrašit, ale jisté to asi není nikdy, dokud se děťátko nenarodí.
Nestras nas
![]()
Petře u nas teda bylo cele tehotenstvi naprosto bez problemu, vsechny testy byly bez porblemu, nic zvyseni proste nic a pak to prislo na UZ ve 22tt nasly roztepovou vadu obliceje. Nasledne vysledky plodove vody byly v poradku,proste vse bylo v poradku az na ty rozstepy…co k tomu rict…vnejsi vlivy asi zafungovaly mnohme vice nez gentika…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Ahoj tak já takové štěstí nemněla revizy mi dělali hned dvakrát,protože napoprví se jim to nepovedlo. A ještě k tomu blesku já už potratila podruhé sice pokaždé z jiné příčiny,ale to je jedno bolest je stejná. poprvé to bylo v 11tt a před 14 dny jsem rodila ve 24tt. Strašně se bojím aby mně to již potřetí nepotkalo.