Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jule, Gabko, Mysko,
je mi to moc líto. Já jsem musela ukončit těhotenství v 15. týdnu pro těžké vrozené vady u miminka, jsou to akorát 2 týdny. Bohužel to bylo už moje druhé těhotenství, to první skončilo jako zamlklé. Taky přemýšlím, jak dlouho budu čekat. Na jednu stranu bych chtěla hned otěhotnět, ale na druhou stranu se bojím komplikací a taky toho, jak budu další těhotenství po takových zkušenostech zvládat. Ale nesmíme to vzdávat, už teď vím, že budu zase bojovat!
Sabi
je mi taky lito co se ti přihodilo ale jak říkáš musíme bojovat a ono to přijde - musíme prostě veřit a myslet pozitivne i když všechny víme jak je to těžké .Všem přeji hezký zbytek dne já mám padla vyzvedne me ten muj chlap a jedeme se podivat na nahradni restauraci na svatebni hostinu -ta co jsme původně chteli uz je obsazená ![]()
tak páčko holky a držte se . ![]()
Moc mne mrzí čím si procházíte. Já mám za sebou jen potrat v 6tt a 11tt. Určitě miminka pošlou na histologiie aby zjistili proč zemřeli. A pak u doktora je třeba udělat utz, aby se potvrdilo, že je děloha čistá a pak vzít krev na toxoplazmozu, listeriozu boreliozu a na trombofilní mutace (poruchy srážlivosti).
To brnění v rukou nevím, nemůže to souviset se srážlivostí krve? Já mám teď měsíc po revizi problém s natékajícíma a bolavýma nohama.
Julko a ostatní,
je mi moc líto co Vám se stalo … Nám se to samé přihodilo před rokem - v 18tt jsme přišli o chlapečka. Byl zdravý, ale zřejmě došlo k trombóze pupečníku nebo placenty.
Doporučovala bych počkat na pitevní zprávy, nechat se vyšetřit na genetice a s otěhotněním počkat min. 6-9 měs..
Mě našli trombofilní mutaci - neplánovaně jsem otěhotněla po 8 m. a „zatím“ je vše OK (23tt), beru kys. listovou a měsíc před porodem mě čeká ředění krve injekcemi.
Jak již psali holky přede mnou: čas je nejlepší lékař … nejvíce jsem se „zlepšila“ dalším otěhotněním
.
zdraví Vendula
před tydnem se mi stalo něco podomneho silně jsem upadla na břicho byla jsem cca22tyd. v nemocnici my řekli že je plod bez srdeční ozvěny........je to šíleny bylo to sice neplanovane těhotenství ale pak jsem se už moc těšila byla to holčička jsou to hrozne dny všechny babičky i dědove jsou smutni i tatínek miminka. dalši neplanuji až tak za rok byt tebou tak počkal taky tak rok aby se neopakovalo to same hlave po psychycke strance hodně štestí v dalšim těhotenství
Ahoj Jančo,
moc mě mrzí, čím jsi si musela projít. Mám za sebou to samé: jednovaječná dvojčátka, v 16tt bez srdeční akce, porod … Měla jsem to štěstí, že doktorka i asistentky byly zlaté a já si své chlapečky směla pochovat. Byli tak krásní, i když malí.
Je to 2,5 roku a pořád to bolí. Měla jsem doma již 3letou holčičku, což mi asi dost pomohlo. Ale i tak jsem 14 dní vůbec nebyla schopna jít ven. Najednou všude byli dvojčátka. Kamarádka, nejlepší, čekala taky dvojčátka - ve stejný termín, co já. Má holčičky a ač jí to přeji, i dnes mě píchne u srdce, když vidím, jak moji chlapci mpohli být velcí.
Čas pomůže, ale chybět ti budou pořád. Otěhotně klidně můžeš za 3 měsíce. měsíců říkají doktoři jen pro jistotu, což vím od více lékařů. Hodně ti pohou pomoci bylinky. Jednak již zmiňovaný kontryhel (ten pomůže ještě s řebříčkem rychlé regeneraci po porodu. Pozor: kontryhel tak nevadí, ale řebříček po otěhotnění ihned vynech). Dále je supr kotvičník, který stimuluje produkci pohlavních hormonů a napomáhá i při neplodnosti. Podobně i jeřáb ptačí. Prodávají tinktury ve zdravé výživě a v lékárně (někde). Někde mám celý soubor bylinek na „otěhotnění“, co sjme daly dohromady s holkama, co tím prošly také - klidně pošlu na mail.
Také jsem měla jediné příní: ihned otěhotnět. Zadařilo se až po 8 cyklech, mám teď roční slečnu a je úžasná. Ale pořád bych chtěla mít dvojčátka, byť to zpočátku byl šok.
Držím palce, neboj, bude líp a brzy budeš mít miminko. Kdybys cokoli chtěla vědět, napiš mi SZ…
Ahoj, dneska je to 5 dnů, co jsem musela porodit ve 20 týdnu našeho chlapečka. Důvod??? Asi vývojové vady(to mi nikdo ještě nepotvrdil), špatná funkce ledvin a hlavně nedostatek plodové vody, takže to pro něj bylo už asi vysvobození. Pravý důvod se dozvýme prý do dvou měsíců, nedovedu si představit čekat takovou dobu a pak to prožívat znovu. Doma mám 8mi letou dcerušku, která mi opravdu moc pomáhá a hlavně mě drží přítel, pro něj to bylo první těšení na vytouženého kluka a nevim proč se to muselo stát… Nejhorší byl přístup veškerého personálu v porodnici v Liberci, něco tak otřesného jsem nikdy nezažila a nikdy se na toto oddělení nechci ani podívat. Jediný co teď opravdu vím jistě, že pokud budeme oba s přítelem v pořádku, chci po prázdninách otěhotnět znovu, myslim že to je nejlepší lék, i když vzpomínky na to co se stalo zůstanou napořád…
Ahoj holky,
mě se stalo to samé. Na velkém UTZ nám zjistili VVV, takže jsem 22.4. (23tt) porodila holčičku. Je to hrozně moc těžký se s tím nějak srovnat. Moc mi pomáhá o tom s kýmkoliv mluvit, takže radím vše, mluvit, mluvit a zase mluvit.
Musíme ještě cca měsíc počkat na pitevní zprávu a pak někdy v půlce prázdnin bych to chtěla zkusit znovu. Tak uvidíme, sice se dalšího těhu hrozně moc bojím, aby bylo vše v pořádku, ale tak snad bude.
Jinak to bylo taky moje první mimi.
Holky, musíme doufat jenom v to nejlepší a že to všechno dobře dopadne a taky se zdravého miminka dočkáme.
Posílám všem moc síly do dalšího snažení!
Ahoj holky, je mi opravdu moc líto, co se Vám stalo
( I já se přidávám se svou zkušeností. První zamklé těhu loni v 11.týdnu, otěhotnění po první menstruaci. Bohužel před měsícem, ve 22.tt, nebyla slyšet u miminka žádná srdeční akce. Vyvolávání porodu, pobyt v nemocnici, pláč a beznaděj. Všechny víte, o čem mluvím. Bohužel žádná příčina se zatím nezjistila, možná trombóza pupečníku. Trombofilní mutace ale nemám, to jsem byla na vyšetření už po první revizi. Tak nevím. Doktorka v nemocnici doporučila počkat s dalším těhotenstvím tři měsíce, moje gynekoložka radí čekat půl roku. Nicméně mi to připadá jako dlouhá doba, začneme se snažením hned po kontrole po šestinedělí a první menstruaci. Jsem přesvědčená, že tělo si samo řekne, že už je čas pro další miminko. Přeju nám všem trošku té psychické úlevy, i když vím, jak je to těžké… Mirka
ahojky juli, je mi to moc líto a věř že se ve v dobré obrátí. Já jsem přišla o mimiko ve 25t, 26t,20,6t takže už toho mám taky hodně za sebou, ale nevzdáváme to, věřímě že jednou se to podaří a budeme držet uzlíček štěstí v náručí, takže bud silná a bojuj jako já
Ahoj všechny smutné holky!
chtěla bych Vám dodat naději, i já mám za sebou celou řádku neúspěchů, mimoděložní, zamlklé, potrat v 17 týdnu (11/2009), vždycky jsem dbala rad lékařů a čekala poctivě 5-6 měsíců, ale jelikož je mi 34let teď naposledy jsem si řekla, že začneme hned po 1 MS, otěhotněla jsem začátkem března, teď jsem v 16 tt, strašně se bojím
, ale zároveń cítím ohromnou naději, protože toto těhu, je zatím úplně bez problémů, což jsem dosud nezažila. Objevili mi trombofilní mutaci, každý večr píchám Clexane a doufám, že tentokrát vše dopadne dobře.
Holky na nic nečekejte a po 1MS šup na to! Vím, že to čekání je naprosto ubíjející a myslím, že i neopodstatněné (jste-li fyzicky v pořádku).
Držím nám všem pěsti!!!
Dneska je to 19 dní, co jsem rodila ve 20tt. Ne nadarmo se řiká,že čas vše napraví… je to sice pár dní, ale o malej kousíček mi je líp.Jsou dny, kdy si pobrečim,ale musim myslet na to co bude. Včera mi doktorka řekla,že koncem prázdnin mi udělá veškeré vyšetření, pak nějaké super vitamíny a v září můžeme začít s novým snažením o miminečko. Obrovsky moc mi to pomohlo a jsem za to moc ráda…
Takže holky hlavu vzhůru a bude líp ![]()
Ahoj holky,
reaguji na VAŠE veškeré zprávy o Vašem smutném prožívání z předčasně ukončeného těhotenství. Bohužel se musím zařadit mezi Vás, jelikož jsem se dnes vrátila z nemocnice po UPT z důvodu VVV ve 22.týdnu.Bylo to moje první těhotenství. Opravu je to šílený prožitek, když musíte porodit mrtvé miminko. Po zákroku se mi ulevilo,ale dnes se opět dostavil šílený smutek a neustálý pláč. Nemám náladu se o tom bavit se svou rodinou, tak to řeším jen s mým miláčkem. Prožívám úplně stejné pocity, chci být opět těhotná, ale už teď mám strach co se bude dít příště. Vím, že čas vše zahojí,ale čas plyne teď moc pomalu a nevím co dál.
takže taky Vám všem jen hodně klidu, pohody a hlavně ZDRAVÍ
Martina ![]()
i my jsme si prosly touhle smutnou zkesenosti ted v kvetnu vsem uprimnou soustrast … a vsem do naruce zdrava miminka
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Jo jo čajik z kontryhele mi byl taky doporučen a pokracovat s kiselinou listovou .