Problém náctileté příbuzné, říct o tom její matce?

2693
8.3.12 11:53

Potřebuji poradit

Ahoj. Ještě jsem žádné téma nezakládala, ale nyní bych opravdu potřebovala poradit. Nemám ještě vlastní děti, ale jsem vdaná. Obrátila se na mě před 2dny příbuzná mého muže s tím, že podala trestní oznámení na bývalého přítele za znásilnění. Ona zde žije na internátě, není plnoletá, ale je starší 15let. Hned jsem za ní jela, druhý den se složila, to pro ní do školy přijel manžel a od té doby jí máme u sebe. Jedná se o to, že ona je věřící a ten chlapec nechtěl pouze držení za ruce, ale vztah se vším všudy a zřejmě jí několikrát donutil k praktikám, které se jí nelíbili, ale k úplnému znásilnění nedošlo - takže to bude slovo proti slovu, těžko dokazatalné. Mě jde ale o toto. Má velice špatné vztahy s rodiči, ty uznávají jen sex po svatbě a celkově si nerozumí. Včera nám psychiatr nedoporučil tuto situaci říct rodičům, dal jí medikaci. A já mám teď hrozné dilema - já sama mám super rodinu, vždycky mě podrželi. Nikdy bych nechtěla, aby na tohle byla moje dcera sama, je to strašné vypětí a stres. Ona se hrozně trápí, plácá se v tom. Nevím, zda si mám s tou její mamkou promluvit, třeba jen, že teď má takové složité období a že by potřebovala její podporu, prootže něco jí říct budeme muset, protože jí budeme muset říct, že teď byla u nás.. Samozřejmě ona jí zatím pravdu panicky nechce říct a já chci postupovat podle rad doktora.
Na závěr chci říct, opravdu se snažte být pro děti základnou důvěry, protože je hrozné, když jim nakonec pomáhají cizí lidé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4724
8.3.12 12:27

Muj nazor je, ze v takto vypjatych a krizovych situacich se v mezlidskych vztazich projevi to, co tam je.. Stoji-li na dobrych zakladech to dobre a opacne. Takze pokud ma slecna s rodici dlouhodobe spatne vztahy, je dost mozne, ze by ji to cele jen zhorsili.. Treba by ji osocovali, ze si za to muze sama, narkli, ze se taha s klukama misto uceni a to ma z toho.. To musite vedet vy, jake ty vztahy jsou. Ale ja bych se priklanela respektovat nazor odbornika i samotne slecny a nerikat, dokud treba ona sama nebude chtit. Myslim, ze ted je nejdulezitejsi, ze ma nekde utociste, ze na to neni sama, ze je ji nekdo oporou.. Mejte s ni trpelivost, naslouchejte, poradte, nedejte ji a pohladte po dusi i tele. Jste uzasni, ze vas ma a ze ve vas ma duveru. A povazuju ji za statecnou divku, ze mela odvahu podat trestni oznameni, to ma maloktera. Bude vas jeste potrebovat, ale urcite to zvladne.. castecne i diky vam. Drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
8.3.12 12:28

Tak se poraďte s tím doktorem, jaký zástupný problém byste mohli podat jejím rodičům jako důvod, aby k ní byli ohleduplní. V žádném případě bych neříkala, co se stalo, to bych nechala na ní, tento krok musí udělat ona, pokud ho vůbec kdy udělá. A je moc fajn, jak jste se zachovali a že má někoho, o koho se může opřít. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ema N.
8.3.12 12:29

ja bych to jejim rodicum rozhodne nerikala, protoze Ti to nedoporucil ani lekar ani ona sama to nechce… To by bylo poruseni duvery z Tve strany a uz by se Ti s nicim nikdy nemusela sverit a bud rada, ze v tomto ma aspon Tebe…

Zase na druhou stranu, kdybych ja byla matka, tak bych to chtela vedet, ale ty nejlepe vis, jaka je, jestli by toto zkousla a pomohla nebo jenom moralizovala a lomila rukama nebo nadavala… :nevim: :nevim: :nevim:

Tady je opravdu tezko radit, ale: jestli si myslis, ze by ji mamka pomohla (a nenadavala nebo nekricela, ale opravdu efektivne pomohla), tak ji to rekni. Ale pokud mas jenom naznak pochyb, ze by z toho mohl byt cirkus a zla krev, tak to nedelej, protoze jinak by Ti holka mohla prestat verit a to za to nestoji…
Sliznes si to od jeji mamy tak jako tak, az jednou na toto prijde. :nevim: :nevim: :nevim: Ale holka Ti veri a to je dobre. Jenom skoda, ze nemuze verit (nebo NEVERI chci rict) svoji vlastni mamce.. :( :( :(

• Citovat
  • Upravit
Holma
8.3.12 12:53

Její rodiče vědí, že měla přítele? Pokud ano, a žádný sex s ním ještě neměla, mimo ten pokus o znásilnění, bylo by vážně smutné, kdyby jí rodina nepodržela. Rozhodně bych jí nezradila a jejím rodičům to neříkala.

Nejsem věřící a neodsuzuju věřící, ale mrzí mě, jak taková víra dokáže rodinné vztahy pokřivit, pokud by přes svou víru se na dceru vykašlali, bylo by to vážně hnusný a pro mě nepochopitelný.

Hlavně ať se chudinka drží. Můžeš jí nabídnout že kdyby to chtěla rodičům říct, půjdeš s ní, jako její opora. Ale pokud to doktor nedoporučuje…

• Citovat
  • Upravit
2693
8.3.12 12:58

Jtte holky hodný. Já jim to určitě neřeknu, chci se řídit jejím názorem a názorem doktora. Jen se bojím, aby někdo nevolal ze školy, nebo z té Policie. Ona mi tvdrí, že jí na Policii říkali, že rodiče informovat nebudou, ale ona není plnoletá, rodiče za ní mají zodpovědnost. Nechtěla bych,a by se to azse dozvěděli takto.

Nebojte je u nás doma, za hodinu má přijít za mnou do práce, vezmu jí někam na kafčo, pak přijde domů manžel - nechci jí nechávat moc dlouho samotnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
8.3.12 12:58

Její mamka tuší, že měla přítele a velice s ním nesouhlasila, obviňovala jí, že s ním určitě spí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
8.3.12 13:00

Tam je základní problém, že její mamka má špatný vztah se svojí mamkou a to samé přenesla na svou dceru. Otec hodně pracuje, s ním nemá vztah žádný. Musela se vždycky starat sama, i když byla šikanovaná ve škole, tak si sama vyhledala doktorku, doma to neřekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
8.3.12 13:01
Lonette píše:
Její mamka tuší, že měla přítele a velice s ním nesouhlasila, obviňovala jí, že s ním určitě spí.

Tak už chápu doporučení doktora nic rodičům neříkat. :zed: :zed: :zed:
Mmch by možná stálo za úvahu jí říct, že kdyby to náhodou prosáklo ze školy nebo policie (člověk nikdy neví :nevim: ), že ve vás bude mít vždycky oporu a může k vám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
8.3.12 13:02
Lonette píše:
Tam je základní problém, že její mamka má špatný vztah se svojí mamkou a to samé přenesla na svou dceru. Otec hodně pracuje, s ním nemá vztah žádný. Musela se vždycky starat sama, i když byla šikanovaná ve škole, tak si sama vyhledala doktorku, doma to neřekla.

Chudák holka. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
8.3.12 13:05

V takovém případě bych to tedy neříkala. Jsi hodná, že jí pomáháš. Kdyby se přeci jen stalo, že by se to rodina dověděla od někoho jiného, šla bych na jámy lvové s ní. Určitě by v takovém případě potřebovala podpořit a dodat odvahy. Přeju jí hodně síly!! :hug:

• Citovat
  • Upravit
9879
8.3.12 13:07

Víra je hodně často zaměnována s fanatismem. Vždyt na tom není nic špatného v jejím věku mít přitele. Víra to nevylučuje. Rodičum bych nic neřikala jsou to fanatici kteří raději svou dceru budou trápit než by jí pomohli.Jestli můžeš tak jí pomoz ty a manžel potřebuje kolem sebe lidi se zdravím úsudkem. Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
8.3.12 13:27

Snažím se s ní mluvit o vztazích i o sexu, jako přirozené součásti, v případě, že je to oboustranně chtěné, že to není hřích. Kdyby se to dozvěděli rodiče, určitě bychom tam šli s ní, to je samozřejmé. Já bych chtěla aby u nás byla ještě celý příští týden, aby byla pod kontrolou a v rodinném prostředí,a le to by museli povolit rodiče, tak uvidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová