Povinná otcovská dovolená

1402
13.8.20 11:13

Povinná otcovská dovolená

Tak co holky, jak reagujete na možnou povinnou otcovskou dovolenou na dvě měsíce?
Chtěla bych znát vaše názory. Já po přečtení článku měla spíš hodně otázek.
 https://www.irozhlas.cz/…08102037_vtk?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65427
13.8.20 11:22

Vždyť už to dementovali, byla to chyba v překladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2101
13.8.20 11:22

Melo by to byt umozneno, ne narizeno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
13.8.20 11:26

Je to populistická líbivá pakárna, v praxi s nulovým přínosem.

Kdo chce, může na rodičovskou dovolenou i teď.

Poud by byla povinná pro muže na 2 měsíce, co bude matky ty dva měsíce dělat? Asi ji nikde na tu dobu nezaměstnají, že. A jeden příjembude chybět. Takže by to tak maximálně všichni čsovali před ty třetí narozeniny, kdy končí většině žen RD - ony by šli o 2 měsíce dřív zpět d zaměstnání, otec by ty poslední dva měsíce dotáhnul doma s již relativně velkým a z části soběstačným dítětem. A zaměstnavatel otce by jistě měl obrovskou radost, že mu na 2 měsíce vypadl člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20922
13.8.20 11:42
@vokishka píše:
Vždyť už to dementovali, byla to chyba v překladu.

Přesně tak. Nic povinného nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1929
13.8.20 11:59

Vo Svedsku maju 3 mesiace povinne (ak muz nenastupi, tak sa o tie 3 mesiace celkovo krati celkovy narok na to dieta) a celkom si to chvalia. Pomohlo to vraj s problemom nezamestnavania zien resp. ich zamestnavania na rovnaku poziciu za nizsie platy. Ked na „matersku“ chodia jak zeny aj chlapi, zrazu neni dovod preferovat muzov.

Tam ale maju rodicovsku len na 16 mesiacov, u nas s 3 rokmi a volnym rozdelovanim toho kedy chcem kolko z rodicovskej dostat si to predstavit neviem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
13.8.20 12:12
@xxprincesscz píše:
Tak co holky, jak reagujete na možnou povinnou otcovskou dovolenou na dvě měsíce?
Chtěla bych znát vaše názory. Já po přečtení článku měla spíš hodně otázek.
https://www.irozhlas.cz/…08102037_vtk?…

Zajímavé. Nejvíc asi nechápu, jak ty celé dva! měsíce usnadní ženě návrat do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
13.8.20 12:26

@Elfido Jak je to v tom Švédsku v praxi? žena se vrací na ty poslední 3 měsíce a můž nastupuje na poslední 3 měsíce? Nebo co ta žena 3 měsíce dělá?

Kolega z Finska si kdysy bral taky nějakou pár měsíční otcovskou, takže to vím, že se mu kvůli tomu přizpůsobilo načasování projektů a po dobu jeho nepřítomnosti ho „zaskakoval“ jiný kolega. Ale už nevím, jak staré dítě bylo a co dělala v tu dobu jeho žena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
13.8.20 12:30

@Elfido přesně to jsem chtěla napsat. Oni si to tam ti otcove berou většinou na konci, kdy je dítě vetší. Matka nastoupí rovnou do práce a otec je s dítětem ještě 3m doma. Ale viděla jsem i tatínky s opravdu miminky ve všední den rozvalené u vody.
U nás si to představit nedokážu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1612
13.8.20 12:41

Mohlo by to být prospěšné v tom, že si víc mužů péči o děti vyzkouší. Budou vědět, že je to čeká, takže si od začátku nedovolí přístup, že jich se to netýká.

Péče o malé děti může být ve společnosti respektovanější a bude trochu oslabeno pojetí, že je to ženská záležitost. Muži si budou víc troufat chtít pečovat třeba při rozvodech.

Nevýhodou je, že to bude zátěž ekonomicky - nahradit zaměstnance na dva měsíce není v menší firmě nic snadného a tam, kde je většina financí od muže, bude znát i pokles příjmů.

Zajímalo by mě, kolik párů by se raději dohodlo, že se těch dvou měsíců vzdají, případně, že to bude mít muž jako částečně placenou dovolenou, při které zůstane doma i žena a kolik to naopak inspiruje, aby muž vzal rovnou třeba půl roku nebo rok. :think:

Příspěvek upraven 13.08.20 v 12:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101918
13.8.20 12:42
@Bubla Bůčková píše:
Zajímavé. Nejvíc asi nechápu, jak ty celé dva! měsíce usnadní ženě návrat do práce.

No, ty konkrétní dva mesice nijak, ale obecne treba tak, ze i ten muz se bude nejakou dobu o dítě starat a je sance, ze to postupně společnost prestane chapat jak ciste zenskou zalwzitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1394
13.8.20 12:58

Mě to přijde jako nesmysl, něco takového nařízovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65427
13.8.20 12:59
@Kaktusanda píše:
Mě to přijde jako nesmysl, něco takového nařízovat

Vždyť to ani nařízeno není a nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
13.8.20 13:03

Ještěže je manžel osvč a nikdo nám nemůže diktovat jakým způsobem máme uchopit péči o rodinu a organizaci pracovních záležitostí…

• Citovat
  • Upravit
26747
13.8.20 14:05
@j.a.n.i1 píše:
No, ty konkrétní dva mesice nijak, ale obecne treba tak, ze i ten muz se bude nejakou dobu o dítě starat a je sance, ze to postupně společnost prestane chapat jak ciste zenskou zalwzitost.

Rozumím. Na druhou stranu, chlap má na tohle minimálně 100 dní víkendy a pět týdnů dovolené z práce, takže kdyby se chtělo… A vidím kolem sebe, jak se muži zapojují a přebaluji, krmí i úplný mrnousy. Generace našich otců si myslím, že tohle vůbec nedělala nějak většinově. Takže věřím lepším zítřkům :) já bych uvítala hlavně zkrácené úvazky, pružné pracovní doby, to by nám mohla Unie diktovat :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí