PPM pobírá otec

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1500
8.1.20 14:34

@jananas3 mne se osvedcilo dotazat se pisemne emailem primo na CSSZ, z tama mi vzdy prisla normalni odpoved :lol: :lol: jinak na okresnich spravach taky casto nevedeli…

muzu se zeptat, proc to tak chcete udelat? to preci nevyjde lip financne, nebo ano? podle me zakon o nemocenskem pojisteni hovori jasne o „naroku“ na davku (PPM), nikoli o povinnosti ji pobirat, proste o ni nepozadate a pozada o ni az manzel od toho prvniho dne sedmeho tydne po porodu na zaklade dohody mezi vami a jim…
kazdopadne bych doporucila se fakt poradit na CSSZ, pripadne dejte dotaz na ministerstvo prace a socialnich veci, tam by snad taky mohli vedet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
8.1.20 17:20

@1mila2 Diky za reakci, rodicak mam ted nastaveny stejne vysoky, jako bude moje PPM, takze v uvozovkach mi je jedno, jestli do porodu mi stejna castka chodi od pracaku nebo socialky, spis je docela velkej rozdil, jestli by manzel pobiral PPM 16 nebo 22 tydnu a to v radech desetitisicu, proto to resim… pokud by to neslo, tak by nastoupil manzel na PPM az po sestinedeli a ja sla na materskou normalne 6 tydnu pred terminem porodu
@Cenarius Diky za reakci, ano do porodu bych chtela byt na RD s prvnim, v sestinedeli bud rovnou rodicak na druhy, ktery bych prerusila az by manzel nastoupil na PPM a nebo jsem se tu docetla, ze bych se nahlasila na tech 6 tydnu na pojistovnu jako osoba starajici se o dite (nebo tak nejak je to formulovany) a mela vyreseny zdravotni pojisteni…jinak s manzelovou praci by nebyl nejspis problem, do prace by dal „chodil“, bud na jinou pracovni pozici a smlouvu, anebo spis bych po sestinedeli nastoupila na jeho misto ja, jelikoz oba pracujem ve stejne firme, a tim ze vetsina prace se da delat jako home office, by i s tou peci o mimco a tim kdo chodi/nechodi do prace nebyl nejaky problem a nebyla to zadna „levarna“…
@honeybunn Diky, zkusim napsat tam😉 pani z okres. socialky byla sice ochotna, ale neporadila me a prave skrz ten „narok“ resila, ze kdyz ja se ho vzdam, jestli se ho tim padem „nevzdavam“ i za manzela a tak neodpiskam celou PPM a jestli pracaku nevadi, ze me do porodu budou davku davat oni a ne socialka🤷🏻‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24994
8.1.20 18:30

Jen podotknu, že pokud otec pobira PPM nemůže na smlouvu, na kterou dávku pobírá pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
8.1.20 18:44

@debra.morgan to vim, diky, ja resim hlavne jestli muzu nenastoupit na PPM ikdyz na ni mam narok, s praci tatinka to mam asi vse zjisteny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
8.1.20 19:28

Snad jsem pochopila dotaz. Na mateřskou nastoupit nemusíš - to není povinnost, jen Ti neumím říct, zda Ti nechají RP. Ale pokud je Ti jedno, zda máš RP nebo PPM, tak klidně nástup na mateřskou - 6 týdnů před porodem (ne 8 týdnů) a po 6ti týdnech po porodu se můžete vyměnit. Musíš sepsat dohodu o svěření dítěte do péče otce (vzor je na netu) a tatínek pak předá žádost o PMM zaměstnavateli - a nesmí skutečně pracovat na té samé pozici. Vyplácení PPM otci neni problém, u nás tatínek byl na materske. A když má vas tatínek vyšší příjem, proč jste necerpali zvýšený RP na něj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20906
8.1.20 19:29

@jananas3 ale to počítá s tím, že nebudete mít v práci smlouvu a že dáte výpověď, pokud chcete se hlásit na pojišťovnu. Ale jinak pokud to s tou prací máte tak, že se navzájem můžete zastoupit a ještě to dělat jako homeoffice, tak by asi neměl být problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101792
8.1.20 19:45

@Cenarius Nemusi se hlasit na pojistovnu, bude proste na RD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
8.1.20 19:49

@Cenarius nevim zda mi něco neuniká, ale nevidím důvod proč by měl dávat vypoved, tatínek bude na RD, pobírat PPM a maminka bude pracovat - může dostat tu samou smlouvu co má teď muž, jen na dobu určitou, tj. do návratu může z RD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat