PPM pobírá otec

Anonymní
13.5.13 09:03

PPM pobírá otec

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, bez nároku na PPM. Porod by měl být v srpnu a já se chci zeptat, jaký bude postup, když přecházím z RD na další RD. A chtěla bych, aby PPM pobíral otec dítěte. Kdy si máme zažádat o PPM? Já tedy budu po tu dobu, kdy bude otec pobírat PPM vedena na pracovním úřadě, je to tak? A po skončení PPM bych chtěla pečovat o dítě já, tudíž se jen vyplní žádost o RP, kde budu já uvedena jako osoba pečující o dítě? Děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
13.5.13 09:06

Já mám dojem, že otec smí jít na PPM až po 6tinedělí, do té doby budeš doma ty, ale jestli ti po tu dobu bude někdo hradit zdra netuším, o RP dnem porodu přijdeš, resp. musíš to nahlásit, tak leda se na tu dobu nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7mi let. Na pracák bych se nehlásila, proč taky, když se budeš starat o novorozence a pak rodičák normálně nahlásíte přes tebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
13.5.13 09:10

Aby PPM pobiral otec lze az po 6 nedeli. Při mateřské (PPM) se nesmí pracovat na tu smlouvu, ze které je čerpaná PPM, na jinou klidně muze. Na tohle Vam zamesnavatel pristoupi??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
13.5.13 09:13

A nebylo by jednodušší zažádat po narození dítěte rovnou o rodičák a volit si délku, respektive částku podle jeho výše platu? S tou PPM je to celkem takové problematické, chlap může nastoupit až po šestinedělí a stejně nesmí pracovat na stejnou smlouvu, ze které mu bude ta mateřská vyplácena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101782
13.5.13 09:22
@kattkka píše:
Aby PPM pobiral otec lze az po 6 nedeli. Při mateřské (PPM) se nesmí pracovat na tu smlouvu, ze které je čerpaná PPM, na jinou klidně muze. Na tohle Vam zamesnavatel pristoupi??

Třeba chce být tatínek doma :think: jako proč ne, tou bych fandila :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
13.5.13 09:24
@j.a.n.i1 píše:
Třeba chce být tatínek doma :think: jako proč ne, tou bych fandila :-)

To je pravda, to mě nějak nenapadlo. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.13 09:59

Děkuji za odpovědi, my bychom právě nechtěli přijít o tu PPM, když už jsme o ni přišly u prvního dítěte. Otec má dvě zaměstnání, vykonával by pouze jedno a doma bych byla já. Zajímalo mě, jestli to tu někdo také tak měl. Takže tedy 8 týdnů před porodem nastoupím na novou RD, to bude těch 7.600,– (to pobírám i teď, takže žádná změna, což je dobré) a po šestinedělí otec nastoupí na MD? Uf, to bude papírování, ale pokud je to takto možné, tak proč toho nevyužít.

• Citovat
  • Upravit
69235
13.5.13 10:06

Ne, před porodem nenastoupíš na nic, nemáš nárok na PPM, takže změna nastane až dnem porodu, kdy nastoupíš na nový rodičák, nejdřív za 6týdnů může otec na PPM, ty se musíš nahlásit na zdravotní pojišťovnu. Jestli PPM u otce jde ti neporadím, tomu extra nerozumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
13.5.13 10:12
@Anonymní píše:
Takže tedy 8 týdnů před porodem nastoupím na novou RD, to bude těch 7.600,– (to pobírám i teď, takže žádná změna, což je dobré) a po šestinedělí otec nastoupí na MD? Uf, to bude papírování, ale pokud je to takto možné, tak proč toho nevyužít.

Ne - do porodu se nebude finančně dít nic. V den porodu nastoupíš na RD a začneš pobírat rodičák. První den po konci šestinedělí může na MD nastoupit otec a zažádá si o PPM a ty zrušíš svůj rodičák.

@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi, my bychom právě nechtěli přijít o tu PPM, když už jsme o ni přišly u prvního dítěte. Otec má dvě zaměstnání, vykonával by pouze jedno a doma bych byla já.

Jestli se nepletu (kdyžtak mě někdo opraví), nemůže to zaměstnání vykonávat na stávající smlouvu, to by nesměl pobírat PPM. Bude nejspíš potřeba, aby se v té práci domluvil na nové smlouvě. Tomu ale nejlíp rozumí @j.a.n.i1, tak určitě poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.13 11:19

Děkuji všem, moc jste mi pomohly :kytka: tak už jen vyzvednout formuláře a je to :palec: a když bude otec pobírat PPM z hlavního PP a poté má ještě u jiného zaměstnavatele pouze dohodu, tak může při PPM nadále vykonávat tu práci na dohodu, je to tak?

• Citovat
  • Upravit
101782
13.5.13 11:30

Ano, je to tak :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.13 10:29

Holky, jestli tomu správně rozumím to se po porodu musím hnedka přihlásit na RD (když nemám nárok na PPM)? I když pak bude čerpat PPM tatínek dítěte? Takže se přeruší RD a bude se čerpat PPM a pak znovu RD?
A nevíte ještě kdy otec nastupuje na mateřskou? Nejdříve tuším nějak po šestinedělí a nejpozději? Díky moc! Katka

• Citovat
  • Upravit
lisatka
25.7.13 07:46

Ahoj jsem v podobné situaci a také chci, aby na PPM nastoupil otec. Zajímalo by mě, kdo v době kdy bude otec na PPM hradí zdravotní pojištění matky. Stát nebo matka sama pokud nepracuje?
Ted jsem v 7 měsíci na neschopence, protože mi skončila smlouva na dobu určitou. Chápu dobře, že až do porodu (nebo do konce šesinedělí???) budu na neschopence, protože jsem neodpracovala 270 dní a nemám nárok na mateřskou.
Pak by teoreticky mohl na PPM čerpat otec dítěte a po vyčerpání PPM bych já začala čerpat RD.
Kdybych po porodu nastoupila na RD a po šestinedělí pobíral PPM otec dítěte, to je možné přerušit RD a pobírat PPM?¨
Děkuji za vaše reakce

• Citovat
  • Upravit
lisatka
29.7.13 07:26

Ahoj, děkuji za radu

• Citovat
  • Upravit
BurghardovaR
19.9.13 16:25

@gabi.design dobry den prosim vas tedka na rijen cekame mimco jak to udelat aby delka rp byla na 3 roky tudiz mam doma syna 2.5 let tak narok na ppm nemam tutdiz bych to chtela na otce ale vsude ctu ze je to papirovani s tim ppm dekuji za radu

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat