PPM pobírá otec
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@jananas3 mne se osvedcilo dotazat se pisemne emailem primo na CSSZ, z tama mi vzdy prisla normalni odpoved
jinak na okresnich spravach taky casto nevedeli…
muzu se zeptat, proc to tak chcete udelat? to preci nevyjde lip financne, nebo ano? podle me zakon o nemocenskem pojisteni hovori jasne o „naroku“ na davku (PPM), nikoli o povinnosti ji pobirat, proste o ni nepozadate a pozada o ni az manzel od toho prvniho dne sedmeho tydne po porodu na zaklade dohody mezi vami a jim…
kazdopadne bych doporucila se fakt poradit na CSSZ, pripadne dejte dotaz na ministerstvo prace a socialnich veci, tam by snad taky mohli vedet
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@1mila2 Diky za reakci, rodicak mam ted nastaveny stejne vysoky, jako bude moje PPM, takze v uvozovkach mi je jedno, jestli do porodu mi stejna castka chodi od pracaku nebo socialky, spis je docela velkej rozdil, jestli by manzel pobiral PPM 16 nebo 22 tydnu a to v radech desetitisicu, proto to resim… pokud by to neslo, tak by nastoupil manzel na PPM az po sestinedeli a ja sla na materskou normalne 6 tydnu pred terminem porodu
@Cenarius Diky za reakci, ano do porodu bych chtela byt na RD s prvnim, v sestinedeli bud rovnou rodicak na druhy, ktery bych prerusila az by manzel nastoupil na PPM a nebo jsem se tu docetla, ze bych se nahlasila na tech 6 tydnu na pojistovnu jako osoba starajici se o dite (nebo tak nejak je to formulovany) a mela vyreseny zdravotni pojisteni…jinak s manzelovou praci by nebyl nejspis problem, do prace by dal „chodil“, bud na jinou pracovni pozici a smlouvu, anebo spis bych po sestinedeli nastoupila na jeho misto ja, jelikoz oba pracujem ve stejne firme, a tim ze vetsina prace se da delat jako home office, by i s tou peci o mimco a tim kdo chodi/nechodi do prace nebyl nejaky problem a nebyla to zadna „levarna“…
@honeybunn Diky, zkusim napsat tam😉 pani z okres. socialky byla sice ochotna, ale neporadila me a prave skrz ten „narok“ resila, ze kdyz ja se ho vzdam, jestli se ho tim padem „nevzdavam“ i za manzela a tak neodpiskam celou PPM a jestli pracaku nevadi, ze me do porodu budou davku davat oni a ne socialka🤷🏻♀️
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jen podotknu, že pokud otec pobira PPM nemůže na smlouvu, na kterou dávku pobírá pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@debra.morgan to vim, diky, ja resim hlavne jestli muzu nenastoupit na PPM ikdyz na ni mam narok, s praci tatinka to mam asi vse zjisteny
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Snad jsem pochopila dotaz. Na mateřskou nastoupit nemusíš - to není povinnost, jen Ti neumím říct, zda Ti nechají RP. Ale pokud je Ti jedno, zda máš RP nebo PPM, tak klidně nástup na mateřskou - 6 týdnů před porodem (ne 8 týdnů) a po 6ti týdnech po porodu se můžete vyměnit. Musíš sepsat dohodu o svěření dítěte do péče otce (vzor je na netu) a tatínek pak předá žádost o PMM zaměstnavateli - a nesmí skutečně pracovat na té samé pozici. Vyplácení PPM otci neni problém, u nás tatínek byl na materske. A když má vas tatínek vyšší příjem, proč jste necerpali zvýšený RP na něj?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jananas3 ale to počítá s tím, že nebudete mít v práci smlouvu a že dáte výpověď, pokud chcete se hlásit na pojišťovnu. Ale jinak pokud to s tou prací máte tak, že se navzájem můžete zastoupit a ještě to dělat jako homeoffice, tak by asi neměl být problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius nevim zda mi něco neuniká, ale nevidím důvod proč by měl dávat vypoved, tatínek bude na RD, pobírat PPM a maminka bude pracovat - může dostat tu samou smlouvu co má teď muž, jen na dobu určitou, tj. do návratu může z RD
- načítám...
- Citovat
- Zmínit