Práce + efektivní vaření

31899
14.10.15 23:36

Práce + efektivní vaření

Mám na vás takový asi trochu zvláštní dotaz :oops: jde mi o to, že v našem jídelníčku se čím dál tím víc objevují věci, které pak dojídáme i další den. Jenže pak to je opravdu třeba 2 dny jedno jídlo, další 2 dny jiné jídlo… v zásadě to nevadí, ale asi je na čase to trochu zpestřit. Jenže většina jídel vydrží jen pár dnů - je možné něco z toho např. zamrazit (myslím třeba polévky)? Vařit to každý den se mi nechce, nestíhala bych to s prací, ale nějak mě nenapadá jak jinak lze efektivně mít doma uvařeno :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7009
14.10.15 23:40

Jidlo na dva dny mi prijde zcela normalni. Mrazit toho jde hodne, polevky rozhodne ano.
Nebo si porid pomaly hrnec, jde v tom udelat spousta jidel, ktere si bezne kvuli dlouhe dobe vareni neudelas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
14.10.15 23:48

@Nimie Většina jídel jde zamrazit. Uvaříš potom třeba jenom čerstvou přílohu. Jenom omáčky se smetanou se myslím mrazí bez té smetany.
Já vařím běžně velké porce jídla, jíme to dva dny a ještě odeberu do mrazáku na později.

• Citovat
  • Upravit
31899
14.10.15 23:59

No mě u těch „2 dnů“ jde o to, že nejíme nic jiného. Nejíme na jednotlivé chody, takže prostě u té boloňské např. máme oběd + večeře + další den oběd jenom tu boloňskou, a tak bych to chtěla něčím oživit, klidně nějakou tou polévkou, ale nebyla jsem si právě jistá, jestli je možné jí zamrazit.

A pak když rozmražujete, tak jen necháváte půl dne stát v pokojové teplotě?

P. S.: Opravdu se omlouvám za stupidní dotazy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
15.10.15 00:04

@Nimie Tak třeba boloňskou dělám na litry a zamražuju do krabiček dávku na jeden chod pro dva. Maso a syrové věci rozmražuju v lednici. Hotové jídla většinou v mikrovlnce.
Manžel jí taky jedno jídlo klidně na snídani, oběd i večeři. Vůbec mu to nevadí :mrgreen: Já teda ne, to si raději dám chleba.
Je třeba dobré udělat si spoustu pravého vývaru a zamrazit do sáčků. potom máš základ na polívku nebo na omáčku a je to rychle hotové

• Citovat
  • Upravit
31899
15.10.15 00:09
@Elenloth píše:
@Nimie Tak třeba boloňskou dělám na litry a zamražuju do krabiček dávku na jeden chod pro dva. Maso a syrové věci rozmražuju v lednici. Hotové jídla většinou v mikrovlnce.
Manžel jí taky jedno jídlo klidně na snídani, oběd i večeři. Vůbec mu to nevadí :mrgreen: Já teda ne, to si raději dám chleba.
Je třeba dobré udělat si spoustu pravého vývaru a zamrazit do sáčků. potom máš základ na polívku nebo na omáčku a je to rychle hotové

To je supr nápad, děkuju :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
15.10.15 00:12

Já hodně mrazím domácí polotovary - když už vařím vývar, tak ho udělám velký hrnec a většinu toho zmrazím do krabičky, tu vytáhnu, postavím na chvíli do teplé vody, vyklenu, vrazím do hrnce a jen přidám zeleinu a nějakou zavářku, hotovo je za chvilku.
Totéž se týká domácích holandských řízků, různých karbenátků a placiček ze zeleniny (řepné, čočkové) - je to patlanice, tak když už to dělám, udělám toho víc a zamrazím, pak nechám jen chvíli povolit a smažím ještě mražené, taky to nezabere dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31899
15.10.15 00:19

A ty vývary vaříte nějak speciálně? Chápu-li to správně, tak uvaříte vývar se zeleninou, tu pak vytáhnete, zamrazíte vývar a pak jen podaříte s čerstvě hozenou zeleninou a podáváte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
359
15.10.15 00:28

Já mrazím snad vše jednoporcovky i s přílohou pro manžela do práce. Vývar pro něj i se zeleninou, masem, nudlemi. Ale na pozdější vaření mrazím pouze holý čistý vývar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
359
15.10.15 00:31

Potom ale ten mražený vývar nepodávám jako vývar ale dále z něj vařím např. omáčky, husté polévky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
15.10.15 02:53
@Nimie píše:
A ty vývary vaříte nějak speciálně? Chápu-li to správně, tak uvaříte vývar se zeleninou, tu pak vytáhnete, zamrazíte vývar a pak jen podaříte s čerstvě hozenou zeleninou a podáváte?

Tak já třeba uvařím kotel kuřecího vývaru bez zeleniny i koření. Nevím, jestli je to správný postup, ale jíst se to dá :). Osvědčilo se mi mrazit zvlášť vývar a zvlášť maso z něj - když dělám omáčku, vezmu si jen vývar, když rizoto, vezmu jen maso, a když polévku, můžu vzít obojí.
Dělám z toho pak mj. velmi jednoduchou a rychlou polévku - jen rozmrazit vývar a maso, osolit Solčankou a zavařit nudle, příp. pak posypat něčím zeleným.

Jinak taky se snažím vařit na dva dny, ale já mám problém, že když vařím víc než cca 6 porcí, tak to prostě vždycky málo dochutím a je to mdlé a nic moc. Jídla vařená v malém množství mi většinou chutnají :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
15.10.15 05:50

Po porodu prvniho jsem mrazila snad vsechno. maso, ryzi, policky, omacky, knedliky, dusenou zeleninu, testoviny…
jedine nepozivatelne jsou brambory.
ted mi mrazene nejak nesedi a mamnto jen jako zeleznoi zasobu pro pripad totalni zdechlosti varit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
15.10.15 06:40
@Nimie píše:
Mám na vás takový asi trochu zvláštní dotaz :oops: jde mi o to, že v našem jídelníčku se čím dál tím víc objevují věci, které pak dojídáme i další den. Jenže pak to je opravdu třeba 2 dny jedno jídlo, další 2 dny jiné jídlo… v zásadě to nevadí, ale asi je na čase to trochu zpestřit. Jenže většina jídel vydrží jen pár dnů - je možné něco z toho např. zamrazit (myslím třeba polévky)? Vařit to každý den se mi nechce, nestíhala bych to s prací, ale nějak mě nenapadá jak jinak lze efektivně mít doma uvařeno :mrgreen:

Já dávám třeba polívky do mrazáku docela běžně. A nebo třeba v létě když je hodně zeleniny, si jí nakrájí, udělám směs, naházím do pytlíčků a na mrazák, pak jen vyndám a polévka je rychle. Hlavní jídla moc nedávám…většinou nemám potřebu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1267
15.10.15 07:55

@Nimie Ja mrazim prakticky vsechno. I omacky se smetanou a vzdycky v pohode. Zrovna tak polevky. Vzdycky varim 6 porci, mame jeden den k obedu a druhy den k veceri a zbyle dve porce davam do mrazaku (polevku jime k obedu i k veceri). Ted tam mam treba aktualne hrachovku, rajskou a cibulacku. Co se tyce vyvaru, tak delam v 6l pomalem hrnci, zamrazim a pouzivam do omacek, jako zaklad do zeleninovych polevek, na stavy k masu atd. V mrazaku ted mame rizoto, lasagne, bolonskou omacku, buchticky se sodo, jahelnik, rostenou, ovocne knedliky… Casto jezdim pryc a pak se to hodi, manzel si vynda, na co ma chut. Jinak na mrazaku visi papir s rozpisem, co v kterem supliku je, kdyz se neco sni, skrtneme to. Takze v tom je i system. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
15.10.15 10:07
@iila píše:
Tak já třeba uvařím kotel kuřecího vývaru bez zeleniny i koření. Nevím, jestli je to správný postup, ale jíst se to dá :). Osvědčilo se mi mrazit zvlášť vývar a zvlášť maso z něj - když dělám omáčku, vezmu si jen vývar, když rizoto, vezmu jen maso, a když polévku, můžu vzít obojí.
Dělám z toho pak mj. velmi jednoduchou a rychlou polévku - jen rozmrazit vývar a maso, osolit Solčankou a zavařit nudle, příp. pak posypat něčím zeleným.

Ano, taky to tak dělám, pomalu (přes noc) vařím maso (kosti) + zeleninu + koření. Ráno to scedím, zamrazím zvlášť vývar (do malých krabiček nebo sáčků tak akorát na jednu polévku pro rodinu), zvlášť obrané maso. Zeleninu většinou rozmixuju a použiju jako zahušťovadlo do polévky, kterou zrovna vařím, vařenou zeleninu nemrazím.
Když pak potřebuju, je polévka hotová za chvíli - rozmrazit vývar a maso je za chvilku, hodím do toho nudle nebo kuskus atd., co se to vaří, tak rychle nakrájím čerstvou zeleninu, hodím to do toho + Solčanku a hotovo. Je to otázka max.15 minut.
Je lepší mít zmražený čistý vývar kvůli omáčkám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí