Práce našich maminek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
@ludmilaadamkova píše: Více
Už jsem vyzkoušela kdeco. Do první mateřské v lázních, po dětech jsem šla do soukromého sektoru kde jsem měla možnost domluvit si práci tak, abych se mohla střídat u dětí s manželem, to jsem dojížděla dlouho do vesnické restaurace, mezi tím jsem k tomu měla přivýdělek v pizzerii, teď už několik let pracuju v hotelu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje máme je zdravotní sestra. Chtěla jít na medicínu, ale z rodiny nechtěl nikdo do strany, tak smůla. Už ta zdravka byl problém a děda tenkrát musel zaplatit někomu, aby mamku vzali.
Sedřela se tam fyzicky i psychicky. Od 55 je v ID s psychikou. Pracovala na oddělení kde byla a je velká úmrtnost. S tátou se rozvedli, ale finančně nás vždy podporoval. On je pouze vyučený, ale podniká a jde mu to.
Její sestra se na tu medicínu už dostala, byla mladší a bylo už po revoluci. Pracuje jako lékařka a říkala, že náročné je studium a pak prvních 5 let, pak už prý pohoda.
Tchýní je 74 a pracuje stále jako zdravotní sestra, už jen na pár hodin samozřejmě. Pracuje na méně náročném oddělení. Fyzicky je na tom dobře, celý život sportovala, Sokolka. Ale psychicky je taková vyhořelejší, jak sama říká.
Nějak se nesžívá s tou dobou a je pro ni náročné komunikovat s arogantními lidmi, což někdy pacienti jsou.
- Citovat
- Upravit
@Žanda-Panda Moji rodice uz jsou oba v duchodu, relativne cerstve. Tatu jeho prace odjakziva bavila, delal ve svem oboru (VŠ, technický obor), ktery mel rad. Dobre vychazi s lidma, je oblibeny, mel vysokou pozici. Doted ho ve firme ukecavaji na obcasnou vypomoc a on to rad vzal.
Mama praci odjakziva nesnasela. Taky ma VŠ (ekonomku). Nemyslim si, ze by se ji tak pricil obor, kdyz o tom mluvi, celkem dulezite nam vysvetluje nejake podrobnosti. Ale vzdy byla introvert, ktery s lidma hur vychazi. Vadilo ji cely zivot rano dojizdet x kilometru do prace, vecne se vracela napruzena. Proste se praci nerealizuje a otevrene radu let rikavala, ze odpocitava roky do duchodu. Bavi ji zahradka a cteni. Kamarady z meho uhlu pohledu nema, vsichni jsou to znami. Mezi lidi nikdy nechodila. Nejvic je asi v pravidelnem kontaktu se sestrou (moji tetou).
Manualni cinnosti jsou tezke. Neznam nikoho vyssiho veku, kdo by to daval. Mela jsem znamou, ktera uklizela. Bravala ji zada a klouby, nakonec ji zjistili rakovinu a zemrela
V rodine kazdy vychodil NEJAKY vyucni obor, pak se tomu stejne nevenovali. Delali cosi manualniho. Dneska uz ve vyssim veku trpi na zada, klouby, dalsi zdravotni potize. Chlapi z vetsiny ridi kamiony nebo MHD. Chvili v praci, casto na neschopence…Zensky uklid, vypomoc treba v pecovatelaku, pokladni v supermarketu. Nikdo si svoji praci fakt neuziva.
- Citovat
- Upravit
Moje mama sla v 15 pracovat. Nedostala se na skolu. Delala zapisovatelku u soudu, kde stacil kurz. Rychle psala na psacim stroji. Maturitu si dodelala dalkove pri prvnim diteti. Pri detech delala odpoledni uklid(stridali se u deti s tatou). K soudu uz se vratit nemohla. Pak delala dorucovatelku novin(zacinalo se ve 4 rano), coz byl puluvazek a druhy puluvazek na spolku ochrancu zvirat(puvodne konicek). Zacala studovat 2roky chovatelky obor na VS, ale bala se jit k zaverecnym zkouskam, takze to dokonceny nema. Na roznasce novin si odrovnala zada. Musela pryc. Zacala delat vychovatelku u mentalne postiznych dospelych. Dodelala si 1 rok maturitu v tomto oboru. Tam zustala az do duchodu( postupne na vice pracovistich), ikdyz se ty podminky prace celou dobu jen zhorsovali, tak uz nechtela jinam. Posledni leta pred duchodem uz mela problem nektere veci zvladnout. Hlavne tahani tezkych veci. Taky ruzne byla vzdy treba 6 tydnu v pracovni neschopnosti kvuli ruznym zdravotnim problemum. Nekde v soukromem sektoru by to byl vetsi problem. A nyni uz je druhym rokem stastna v duchodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje mama ma stredni ekonomku, tata je vyuceny hornik. Pred revoluci mama delala sekretarku rediteli velkeho podniku, tata delal leccos jenom aby nemusel farat. Nakonec v tech dolech delal deset let.
Po revoluci zacali podnikat. Mama si udelala ridicak nekdy ve 40ti.
Jsou cerstvy sedmdesatnici. Mamina dela stale ucetnictvi brachovi. Pred par lety sekli s podnikanim a ted mnohem vic cestuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Část rodičů začala po 89 podnikat. Vydrželo až do důchodu, v kterém si tak nějak přivydělávají ( tak to měla i část prarodičů). Vlastně úplně v důchodu jsem měla jen 1 prarodiče.
Druhá část rodičů pracuje ve zdravotnictví, takže ordinují, přednáší, publikuji a tak …. V důchodovém věku samozřejmě už omezeně.
Věk člověk nezastaví.
Myslím, že u zakladatelky maminky bude problém ty směny. To musí být s věkem náročnější a náročnější. Pokud je k tomu fyzicky namáhavá práce, je to o to náročnější :
kytka: ![]()
- Citovat
- Upravit
@Žanda-Panda píše: Více
Hele, je to těžký. Mě je 59, moje maminka už byla 5 let v důchodu.
Mám dost náročnou (ne fyzicky) práci s lidmi, směny od 8 buď do 16 nebo do 17, málokdy se zadaří do 14. Domů se vracím vyšťavená, mrtvá, umluvená. Na svůj čas a koníčky mám minimum času, protože přes týden to je skoro nula, o víkendu musíme nahnat s manželem nějaký úklid, věci co se musí, zvířata a je zase pondělí. Máme taky vnoučka, s časem si to umíš představit. Jsem vyčerpaná, unavená, všechno mě bolí a lepší to nebude. Do důchodu mám ještě 6 let. Přesně jak píšeš - mám toho plné zuby. Ale z něčeho žít musíme, když změním práci? No, pořádné vzdělání nemám, buzerovat mě budou všude, protože tlak na výkon - produktivitu je taky všude a bude to třeba za půlku peněz. Protože výplatu mám řekla bych nadstandardní (cca 45 čistého). Prostě to musíme do toho důchodu nějak přežít, nic jiného se dělat nedá.
Ale ještě ti povím - vy mladí budete dělat taky takovou práci, protože i když budete mít vzdělání, tak prostě těch pozic není tolik a potřeba je každá práce, pokud to neudělá robot. Takže ono to vzdělání taky není vše.
Víkendy si užíváme, to jo. Máme aktivity, jsme rádi spolu. Ale toho času by prostě mělo být víc.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
To si napsala dobře, jsem o tři roky mladší než ty pracuji fyzicky a bohužel si myslim, to samé co ty, že i ty mladé mají maturitu a kolikrát končí v té fabrice, protože odpovídající práce není, nebo i je, ale těch peněz je málo, fabriky dokážou zaplatit, ale za jakou cenu a když si v 50udělá maturitu tak si z ní nikdo na zadek nesedne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nick mandarinka píše: Více
Máš pravdu. Dřív mít maturitu bylo něco, všude do kanceláře tě vzali. Dnes má maturitu z mladých skoro každý, takže si před nimi již nikdo na zadek nesedne. Musíš k tomu umět jiné věci, jazyky, IT, mít nějakou specializaci nebo mít známosti či rodinu, kteří ti dobré místo zajistí. Řada maturantů dnes pracuje v továrnách, prodejnách, restauracích, barech na fyzicky náročných profesích, protože nic lepšího neseženou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono i ten učební obor já když jsem dělala učňák, tak nějaký znalosti člověk musel mít dneska syn automechanik učební obor, vůbec nemluvím o prospěchu tam mi učitel říkal já jsem rád když mi ty děti vůbec přijdou do školy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje máma byla učitelka, tchyně finanční auditor. Obě pracovali až do důchodu a přivydělávají si i v důchodu. Akorát tchyně přestala brát brigády minulý rok, protože už jí je 75 a říká, že už toho má dost. Máma si pořád přivydělává překlady a doučováním.
Starší lidi bez vzdělání to mají těžký
.
- Citovat
- Upravit
Moje máma měla jen gymnázium. Pracovala chvíli na úřadě a po mateřské si udělala řidičák, pracovala jako uklízečka. Potom si udělala pečovatelský kurz a pracovala v DD jako pečovatelka. Po třicítce si dodělala střední sociální školu dálkově. Teď pracuje stále v domově důchodců, ale dělá s nimi spíš zájmové činnosti. Vyloženě pečovatelku dělá okrajově. Super je, že nemá směny. Tou školou si určitě moc pomohla. Celkově se snaží jít s dobou. Tchýně je zdravotní sestra. Dělala v ordinaci. Když lékař skončil, tak už nedokázala začít pracovat jinde. Lékař byl totiž bez počítače atd. Takže prostě nešli s dobou. Tchýně se nechce učit nic nového. Tak zůstala doma a stará se o maminku. Do důchodu má ještě asi deset let. Tchán to stejné. Dělá ve stavebnictví fakt těžkou práci. Kdyby se chtěl učit něco nového, tak už dávno mohl mít mnohem lepší práci. Můj taťka dělá ve fabrice. Ale práci má celkem dobrou. Myslím, že ty poslední roky už zvládne. Je zapálený cyklista a to ho dost drží v kondici. Co už moc nezvládá jsou směny. Ale má je výjimečně. Směny jsou opravdu problém. To bere hodně sil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maminky je mi líto, ale není to o věku. I dnes mladší ročníky někde na menších městech a obcích pracují na dělnických pozicích a mívají i vyšší vzdělání. Prostě vezmou, co je v okolí a drží se „jistoty“.
Moje máma (73), za komunistů dělala v laborce v chemičce, později si zařídila živnostenský list a dělala realitního makléře až do důchodu. Její o 2 roky mladší sestra s výučním listem se po revoluci naučila účetnictví a dělala účetní a jednatele v soukromé dopravní firmě. Ve věku tvé maminky mám hodně známých a většina prostě po revoluci zkusila, co se dalo, většinou zakládali firmy, podnikali nebo dělali jinou kariéru.
Tvoje maminka se drží/držela při zemi, nebo třeba neměla štěstí a příležitost, ale není to nějaký standart.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mamka neopustila cely zivot sve jedine misto ve skolstvi. Do duchodu sla predcasne behem Covidu, protoze nedala prechod na on-line, fyzicky ji to posledni roky zmahalo tez a byla cim dal uzkostnejsi (bala se az iracionalne o sverene deti). Ale zbyvalo ji do oficialniho odchodu jen cca 15 mesicu.