Práce našich maminek

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
29.9.24 09:57
@mado píše: Více

Pochybuji, že před cca 30 lety měli počítače na škole jako dnes. Technika šla extrémně dopředu. Ano, dokáže napsat mail, pustí si film, ale když člověk počítač v pracovním ani osobním životě moc nepoužívá, tak zakrní a strašně těžko se to dohání. Šlo to vidět, když měla psát tu závěrečnou práci, nedokázala si spoustu věcí najít, dohledat, zjistit, udělat ve Wordu ani PowerPointu. Jak říkám, musela jsem jí hodně pomáhat.

• Citovat
  • Upravit
24183
29.9.24 09:58

Nezvládnout v padesáti práci na počítači je podle mě jen lenost. To jsou ještě mladé ženy. Můj děda v 73 letech úplně v pohodě zvládá počítač, chytrý telefon. Má teda vysokoškolské vzdělání. Ale i tak prostě musel jít s dobou. To stejné moji rodiče. Můj táta má dokonce jen učňák. A ještě to byla škola pro neslyšící a s počítačem se taky naučil. je mu šedesát. Kdo chce tak to zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21733
29.9.24 10:04

@vokishka však já netvrdím, že má něco někdo programovat. Ale uživatelsky ji ten počítač musel provázet celý život. A běžné byly na středních školách, zvláště těch technických. Z T602 se přešlo na World, to zas takový rozdíl nebyl a následně byly počítače všude v zaměstnání. A tu závěrečnou práci z kurzu AP taky asi nepsala do notesu propiskou.
Tak když nastoupí někam na úřad, tak se naučí pracovat v jejich interním programu, protože ten základ ovládání pc běžné zná. Nic programovat nemusí, na to má každá firma svého spravce IT.

Příspěvek upraven 29.09.24 v 10:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55976
29.9.24 10:11
@Anonymní píše: Více

Vždyť sedí doma, může se učit i s YouTube, základy. Tady selhává stát. Ta paní má někde pracovat. Promiň, tohle je strašné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21733
29.9.24 10:15

Technika sla samozřejmě dopředu, ale tvá matka snad taky. Nebo zůstala u pevné linky a nepoužívá mobil? Pokud umí běžné uživatelsky, tak se naučí i pracovním programu, tam se dělají pořád dokola stejné úkony, žádná raketova věda. Dneska už každý operátor výroby, dříve dělník, musí při své práci zadávat udaje do pc a pracovat v programu, který tam firma má. Kromě pracovních údajů a nastavení používá pc i pro zadávání docházky, dovolené. I ten pracující důchodce na vrátnici ovládá kamery a přístupy do objektu pres pc.
To tedy nevím, co bude tvá matka dělat dalších x let, když nejspíš nedostane ani žádný důchod, protože nemá odpracované potřebné roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4221
29.9.24 10:48
@vokishka píše: Více

Přesně, je mi 45, počítače ve škole byly, pamatuju ještě T602 :mrgreen: Úroveň co jsme se reálně naučili byla nulová…
Takže vše co umím je praxi, samouk, co mě naučili kolegové…
Excel, power point, Word plus systémy, co používá firma, od SAP po všechny se kterými jsem se musela naučit pracovat.
Stejně tak jazyky, úroveň na ZS a SŠ výuky byla úplně jinde než dneska. Na základě nás učily přeučene rustinarsky.
Když si vezmu moji maturitu z angličtiny, tak to byla fraška. Vše jsem se učila sama, praxe plus různé kurzy.
Kdo chce, tak si cestu najde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.24 11:00
@Annonymní_007 píše: Více

Třeba proto, že manžel je v důchodu a ten má cca 22 tis. Třeba proto, že je starší skoro o 10 let a jednou tady nejspíš zůstanu sama a potáhnu vše ze svých příjmů - tedy za chvíli z důchodu. Myslíš že když máme dům, hospodářství pro radost, že můžu lehkomyslně změnit práci kde budu mít pracovní dobu od 7 do 16 a poloviční výplatu? Myslím na svůj důchod…Ono totiž neplatí, že „lehčí“ práce za polovinu peněz, že tam není ten tlak na produktivitu, to jsi na omylu. Musím přemýšlet dopředu a mít taky nějakou rezervu. Tu máme, ale zadarmo to není. Navíc koníčky máme taky za nějaké kačky. To není stížnost, máme to jak to máme. Ale je to že: Budu dělat někde na pohodu (možná) za půlku peněz = nebudu mít na svoje zvířata a koníčky. Tak co si vybrat? Těžké, že?

• Citovat
  • Upravit
15134
29.9.24 11:05

Tak at jde dělat třeba pokladní. Nemůže očekávat, že v tomhle věku bude sedět doma až do smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.24 11:20
@jkra píše: Více

Hodně teoreticky. Přijedu domů o půl šesté, jsem k. o. - neumím si představit jít napucovat a nasedlat koně a jít na procházku, neumím si představit vzít koloběžku a jet na výlet, (když pominu že půl roku je o šesti už tma), člun asi taky nenaložíme a nepojedeme na vodu. Ale souhlasím s tebou, na četbu by to bylo, na křížovky taky.

• Citovat
  • Upravit
55976
29.9.24 11:32

Hele, přijdu v půl šesté a od šesti běhám, cvičím, klidně potmě. Jo, kajak ten o víkendu. Děti větší, pohoda. Takto funguje žen. Jde to. Zrovna ta procházka, to úplně v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
29.9.24 11:43

Asi je to o lidech, mým prarodičům je 57 a 58 dělají oba ve stejné fabrice, vždy ranní, noční, volno, volno. Po té denní 12ctce chodí ještě sportovat. Babička chodí plavat, cvičit na túry. Podniká to se svou stejně starou spolužačkou, která má doma ještě dvě sice velké ale děti na střední škole. Děda chodí hrát tenis. V těch dvou dnech volna jezdí pořád někde, nejčastěji na kolech, když nejedou na kole nebo na bruslích, tak jezdí za kulturou nebo v zimě lyžovat. Každý rok jezdí v zimě do Alp. A ty jejich vyjížďky to jako není o deseti kilometrech, ale za ty dva dny najedou sto i víc kilometrů. A o celozávodní na ty tři týdny vždy někam na druhý konec světa, na vlastní pěst. Poslední roky byli v Peru, v Thajsku, na Bali. Příští rok plánuji Keňu. Jsou strašně akční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21733
29.9.24 11:47

@Matt 02 no vidíš, ty z takových lidí udělals praprarodiče ;)
Takže tvoje babička byla babičkou ve 36 letech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55976
29.9.24 11:48
@Matt 02 píše: Více

Ti jsou výborní:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
29.9.24 11:51
@mado píše: Více

Ve 35 byla babičkou, mámu měla v 18, mě máma v 17. V té době měla babička dvouletou dceru, mámy ségru. Mámu a strejdu měla brzy, ale tu nejmladší až když byly dvě starší děti v pubertě. A v necelých 55 byla prababičkou :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21733
29.9.24 11:54
@Matt 02 píše: Více

No ty brďo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...