Práce našich maminek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Dostala jsem tulipán. No tak to jede druhé kolo kytiček
- Citovat
- Upravit
Tady je to ode zdi ke zdi. Chápu že normální běžný člověk co přijde domů v šest večer nepůjde ještě běhat. A najednou vadí že si paní vydělá 45 tisíc? Proč? Jinde člověk co napíše že vydělává 20 + tak se mu dostane poučení že je lempl, každý najednou nejde s výplatou pod 50 tisíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mado píše: Více
Letos mi bude 50 a počítače jsme na střední škole měli. Hodinu týdně v prváku. Vlastně necelou, ono nějakou dobu trvalo, než se program z kazety do počítače přehrál, aby byl k použití. Učili jsme se ho programovat - přesvědčit ho, aby nám spočítal jednoduché příklady, zopakoval po nás text nebo seřadil slova podle abecedy. Což nám v praxi bylo samozřejmě k ničemu. Psát jsme se učili na psacím stroji (mechanickém, ani ne elektrickém… do toho, když jsem prvně udeřila úderem navyklým ze starého Consula, měla jsem jedno písmenko zopakované přes celý řádek) a papíry zakládat do šanonů, ani tu T602 jsme tehdy na počítači nevyužili.
Na druhou stranu není důvod, proč by padesátníci neměli umět s počítačem. Pamatuji doby, kdy i v televizi běžel program (Zavináč
), který učil diváky, jak si založit e-mailovou schránku či vytočit internet (a další věci kolem počítače), byly k dispozici (a vlastně stále jsou) kurzy k ovládání počítače a práci se základními programy)… vlastně bych to řekla tak, že jsem věkově byla u toho přesně v době, když se počítač začal rozšiřovat mezi lidi a používat k práci a snaha naučit s ním lidi pracovat jela na plný pecky.
Kdo neměl počítač doma, měl možnost použít ho v internetové kavárně (za poplatek) nebo v knihovně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sysi tak snad nikdo v životě neustrne na tom, co se naučil ve škole. Snad se učíš i během času a nespolehaš celý život na to, co tě naučili na střední. Všechny obory se vyvíjí a jdou kupředu.
Pokud umíš všemi deseti z mechanického psacího stroje, tak není zas takový problém, přejít na klávesnici.
Pokud umíš uživatelsky na pc, není takový problém, naučit se system, ve kterém budeš pracovat v zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mado píše: Více„Pokud umíš uživatelsky na pc, není takový problém, naučit se system, ve kterém budeš pracovat v zaměstnání.“ - Jo, tak o tomhle byl příspěvek - že přesně tohle tě před pětatřiceti lety střední nejspíš ani nenaučila, i když na ní už třeba počítač byl. Počítače jsme na škole sice měli, ale uživatelsky nás na nich fakt nikdo nic neučil. Už třeba jenom proto, že ony se uživatelsky při běžných činnostech zas až tak moc nepoužívaly. Když jsem po maturitě nastoupila, používaly se v práci psací stroje a první počítače tam přišly někdy v době, kdy jsem odcházela na mateřskou… a ani tehdy na nich nepracovali ani zdaleka všichni, většina pokračovala na psacích strojích (a propiskou a papírem).
Ale jinak jak jsem psala v druhé části svého příspěvku, tehdy byla snaha lidi na počítači naučit, takže dnešní padesátníci měli ideální možnost to zvládnout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna766 píše: Více
Víš, kolik chlapů a žen běžně po práci sportuje? Tady je narvano večer v 7 na cvičení, v bazénu, běžce potkávám I když jedu domů v 8… S celovkou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sysi píše: Více
Hele, počítače se běžně používaly už kolem roku 95,to te paní bylo 21…já maturovala v 93 a celý gympl, počítače…je smutné, že někdo se nic celý život nenaučí a sedí na pracáku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra píše: Více
To je možný, ale všichni neděláme v kanceláři. Opravdu po x hodinách na nohou v kuchyni nepůjdu ještě běhat do parku, to je snad pochopitelný. Aby se to člověk pomalu bál přiznat aby nebyl méněcenný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo no. Starší lidé se často vymlouvají, že by počítače v práci už nezvládli, ale posílat si hoaxy přes e-mail a sdílet na FB dezinformace umí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale vůbec. A není to o kanceláří. Soused je závozník, denně tu běhá ráno, večer. Na cvičo chodí 5× týdně zdravotní sestra, kuchařka z jídelny, holka, co pracuje ve výrobě barev u pasu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Marieke píše: Více
Počítač mi problém nedělá a to s ním v práci do styku nepřijdu, naučila jsem se s ním v pohodě už dávno.
Příspěvek upraven 29.09.24 v 13:18
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra píše: Více
Ale každý na to není a není třeba to nutit každému. Sama toho nachodím dost a nemám problém při své práci jen na dovolenou kde každý den jdu na jinou naučnou stezku a ráda poznávám. Ale tohle odsouzení každého kdo nutně nejezdí po práci na kole, nebo nejde do fitka mi taky přijde už na hlavu. To není nic proti tobě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hodne lidi cvici i kvuli jednostranne zatezi v praci. Napr.cely den na nohou ve shrbene poloze. Ono i ta prace v kanclu u pocitace prinasi bolesti krcni patere. Takze nekdy to neni zabava, ale pece o sve zdravi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady jdou vidět ty rozdíly. Tahle vyhaslá paní by do dítěte po 40 nešla. Takže chápu ty co mají pupínky ze starych matek, pokud vedle sebe mají někoho takového.
Je mně o 4 roky méně, mám malé dítě, hovořím 2 jazyky, sportuji, cestuji, pracuji s mezinárodním týmem.
Za 4 roky na tom určitě nebudu mentálně jako paní, ta prostě žije ten mrtvolný život plný výmluv od začátku.