Práce našich maminek

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
312
26.9.24 11:02

Práce našich maminek

Ahoj :dance:
Už nějaký čas přemýšlím nad zaměstnaností žen 50 +, které nemají vzdělaní jaksi adekvátní této době.

Moje mamka - 55 let, vyučená tkadlena. Je z dělnické rodiny, která (nejen) vzdělání svých (tří) dětí neřešila. Neřidička, rozvedená. Bydlí sama, ale má přítele. Ten je fajn a jen dobře, že ho má.
Jako tkadlena nikdy nepracovala, ale v podobných oborech ano, jako šička a později obsluha automat. strojů, které šijí. To zaniklo. Jeden čas pracovala v menším obchůdku na vesnici. Když se přiblížily velké fabriky do okolí, začala stejně jako spousta jiných pracovat v nich jako operátor. A tak už to jde řekněme 20 let.
2 ranní/den volna/2 noční/tři dny volna/dvanáctky/fluktuace pracovišť na hale i kolegů. Tak nějak to tam chodí.
Poslední dobou vidím, že je toho na ni moc. Je unavená, než dožene spánkový deficit, jde zase do práce. Trne jí obličej, krční páteř, bolí ji ucho a zuby z klimatizace, protože v hale ta klima jet dle vedoucího musí. U doktora byla a dostala léky na bolest. Bolest ustoupí za tři dny a jde zase do práce. A tak pořád dokola.
V létě horko, v zimě chlad. Práce jako taková většinou není těžká.
Mamka je submisivní, taková ta klidná a tichá povaha, s každým za dobře.

Proč to řeším je, že si mě i ségře občas postěžuje… že už je unavená, že je to pro mladý, brzo vstává, dojíždění, nesmí si sednout, bolí ji obličej, nemá pořádně čas na vnoučka, má všeho plný zuby… a tvrdí, že odejde. A NEJDE!

A to je to, když jí řekneme, ať jde, tak hned odvětí ‚A KAM? Nemám školu, je mi přes 50, potřebuju vydělávat (na rekonstrukci bydlení) a já už to radši vydržím.‘
A mě to mrzí.

Jak to mají vaše mamky 50+ se vzděláním, uplatněním, kde pracují? A jsou celkově spokojené se svým pracovním životem, množstvím volného času na odpočinek a zábavu, mají energii na vnoučátka a chuť se třeba rekvalifikovat?

Děkuji za diskuzi a pěkný den :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
92
26.9.24 11:13

Moje maminka teda už nepracuje, ale pracovala jako zdravotní sestra. První práce v jeslích, pak zástup na MD v dětském domově, pak starobinec.
Toho se držela zuby nehty, jen o tu práci nepřijít. Jednou ji chtěli přeložit na oddělení, kde jsou jen ležáci, tak přišla zdeptaná domů, celý den probrečela, že to nedá, to ji zloží, ona nastoupila za podmínek, že půjde tam, kde nejsou ležící. Pak to usmlouvala, že jen na určito, než někoho seženou. Trvalo to dva měsíce. Tak to dala. Vůbec si nepřipoustěla možnost, si najde něco jiného. A podnikat? To vůbec. Na to potřebuje člověk kapitál, moc peněz, zaměstnání stačí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.24 11:18

:think: :think:
Moje máma je už 30 let v invalidním důchodu. Pracoval chvilku po škole, oboru. Takže tady soudit moc nemůžu.
Teta je jen o pár let starší a léta pracovala v oboru pak dalších několik let ve výrobně (jedno čeho). Dokonce i jako vedoucí tam byla a zrovna tenhle post úplně nesnášela. Byla měšťana když i jako záskok musela dělat věci za vedoucí. Po 50 dělá v menší firmicce jako dělnice, moc se nenadre. Tady zase ji přijde, že má málo práce.
Kamarádky maminka nějakých 30 let cca dělá ve stejné firmě. Dokonce odmítla pověšení a přestup na lepší pracoviště s lepším platem. Tady co je ji vyhovuje, že je za 3 minuty Domo a teoreticky by to šlo i pěžky. Její muž ale zběh ke konkurenci a víc.
To stěžovat i na práci vidím spíš u mužů. Roky dělají v jedné firmě a nic na tom vlastně měnit nechtějí. Teď ruku na srdce! Jaký zaměstnavatel zaměstnanci člověka po 55? Mě přijde, že hodně málo a ty finance by šly dolů. Takže radši se nehýbou. No a kdo si po 50 je schopný udělat maturitu? Neříkám, že to nejde, jen nejspíš jsou ti padesátníci nastavený jiným směrem. Žili v trochu jiných poměrech.
Dneska se na vzdělání hraje. Na školy se dostane kde kdo. Možná je i větší výběr. :nevim: rukama moc lidí dělat nechce. Když byli naši mladi na maturitní obory se dostali jen ti chytřejší a na některa učiliště museli mít známky. Taky strana určitě hrála rolí… Prostě budou zasekly v tom v čem vyrostli.

• Citovat
  • Upravit
6654
26.9.24 11:23

Kdyz to mas tezky, kdyz doted neresila sve vzdelani a uplatneni na trhu prace, tak proste musi delat takovouhle praci. A do duchodu jeste daleko, takze bude hur…
Moje mama je taky 50+, puvodne vyucena krejcova, nemela ridicak, poprve otehotnela v 17 a odchovala 4 deti. Jenze nelenila, pri dvou malych detech si dodelala maturitu, brigadne uklizela, aby si nasetrila na ridicak, pak si dodelala pri dalsich detech nejaky kurzy (ucetnictvi, zakladni anglictinu, excel a dalsi programy) a tak od 35 let dela v kancelari asistentku. Pak ma samozrejme energii na vnoucata a nejaky aktivnejsi zivotni styl.
Tvoji mamu porad ceka jeste cca 15let pracovniho zivota, takze porad je jeste cas si dodelat nejaky kurz a praci zmenit, ale to musi chtit ona sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2898
26.9.24 11:24

Moje maminka je uz v duchodu, je ji 65+ ale pracuje. Puvodnim povolanim je zdravotni sestra, to delala asi 12 let. Pak z toho odesla a delala matrikarku, pozdeji ucetnictvi. Kolem 55 ji to prestalo bavit a vratila se do zdravotnictvi a to dela stale. Bavi ji to. Myslim, ze trochu lituje, ze ji navrat trval tak dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10024
26.9.24 11:31

Mamka je ucetni. Po maturite (bylo to neco jako obchodka) rok nebo dva pracovala jako delnice, ale po rodicovske se ji naskytla moznost delat ucetni a od te doby ji dela. Pozdeji si dodelala dalkove vysokou (pracovala jako ucetni ve skolstvi a tam se tenkrat menily podminky). Ridicak si take delala az skoro ve 40, ale k praci ho nepotrebuje (rozhodne ji ale ulehcuje zivot).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.24 11:58

Mojí mamce je 70, je od 58 v důchodu, ale stále pracuje na plný úvazek jako ošetřovatelka na interně. Občas si už postěžuje, že ji bolí rameno, koleno a asi už v dohlédne době skončí. Ale vyhovuje jí mladý kolektiv, že je mezi lidmi a práce ji baví. Placená samozřejmě mizerně. Řidičák taky nemá, ale má 45 let manžela, co ji všude vozí :lol:. Jsme 4 děti, vysokou máme všichni. Moje mamka se také kolem 50 let musela rekvalifikovat právě na tu sanitářku, že přišla tou dobou o práci… ona ke taky taková tichá, ale pracovitá a učenlivá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.9.24 11:59

Máma je vyučená, dlouho hledala práci kvůli zdravotním problémům (pracovní úraz v továrně), nyní pracuje na ranní, ale venku, přesčasy, celé dny na nohou, minimální plat. Charakter práce ji baví, kolektiv není špatný, do práce to má pět minut, takže je celkem spokojená. Je na ní ale vidět, že je hodně unavená.

• Citovat
  • Upravit
25080
26.9.24 12:07

Pěkné, ale smutné téma. Moje mamka se výborně učila. Téměř samé jedničky… ale doba byla, jaká byla - studovat nemohla jít. Děda s babičkou nebyly ve straně, babička chodila do kostela. Dostala na výběr ze dvou učebních oborů. Po škole otěhotněla, žádný RD, jak dnes. Jedno dítě do jeslí, druhé do školky, do práce…
Většinu života dělá u malého soukromníka noční. Pořád nadává, práce na prd, firma jim padá na hlavu (bezpečnost práce nulová), samá sobota, peníze malé… ale neodejde. Nechápu to, vyslechnu, nekecám ji do toho, nemá to smysl. Ale trápí mě to dost… Do důchodu má ještě asi 4 roky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13614
26.9.24 12:07

Tyhle továrny jsou schopné znicit i mladé lidi, natož starší hodné paní. Jako jo, minimálně u nás platí výborně, a to je taky jediný důvod, proč tam lidi chodí. Ale jestli to stojí za zničené zdraví, to nevím.

Jinak moje mama pracovala ve finančnictví cca 15 let, pak začala dělat obdobnou pozici jako OSVČ. Pracuje tak do dnes, je ji přes 60, má tolik aktivit, ze to už moc nestiha, ale vyloženě přestat nechce. Je podle mě spokojena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15044
26.9.24 12:20

@Žanda-Panda Moje maminka je podstatně starší, je ji 68, už je v důchodu a pečuje o svoji matku. Má SŠ pedagogickou a pracovala roky v druzine, později v DDM v administrativě. Má řidičák, ovládá počítač. Tchýni je 64,taky už v důchodu, ale pracuje na recepci v nemocnici už asi 10 let, před tím byla vedoucí v obchodě, ještě před tím prodavačka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.24 12:24

Moje máma dělala celý život ve zdravotnictví. Vyloženě se tam sedřela fyzicky i psychicky. Důchodu se nedočkala, zemřela těsně před ním. Tyhle těžké fyzické práce, jedno kde, zda ve zdravotnictví, továrně, skladu jsou pro ženské nad padesát již moc. Většinou je to zdravotně zničí. Ale co mají dělat, zvlášť, když to dělají celý život a nic jiného neumějí a po padesátce se jim ani nechce někde začínat od píky. Nehledě na to, že je většinou ani nikde moc nechtějí.

• Citovat
  • Upravit
1341
26.9.24 12:28

Moje maminka měla Vyšší hospodářskou školu, jako mladá pracovala pár let v obchodě, pak dělala účetní na Ústředí Jednoty. Se mnou byla doma do cca 4 a půl let. Jesle nebyly a do kanceláře se vrátit nemohla, protože to bylo daleko na dojíždění a tatínek pracoval tam, kde ona, takže by mne ani neměl kdo vyzvedávat, domů by se oba vraceli až po 5 hodině. Když jsem se přestěhovali k babičce, tak maminka šla zase do obchodu, nejdříve na půl úvazku, pak na celý. Pracovala do 56, měla těžkou artritidu, špatnou páteř i klouby a celoživotně vysoký tlak. V důchodu ještě brigádně pracovala u tety v prádelně a pak zase v obchodě cca 9-10 let. Tatínek zemřel, když mi bylo 5 a půl roku, babička o dva roky později, zůstaly jsme samy a bylo to hodně těžké. Maminka se vydala ze všech peněz, protože se snažila zrekonstruovat dům. Nepodařilo se jí to a tak to flikovala, samotná ženská, jak se dalo. Měly jsme nouzi, šetřilo se na všem a kdyby dnes nějaké dítě žilo v tom, v čem tehdy já, tak by ho sociálka asi odebrala. Přesto se maminka snazila, abych měla všecko potřebné, chodila jsem do LŠU, dělala závodně moderní gymnastiku, ale neměla jsem třeba brusle, kolo, boby, sáňky, ale zase mi maminka kupovala knížky a dovolila mi spoustu věcí. Dožila se požehnaného věku a já ji obdivuju, jak to všecko zvládla a i když to bylo hodně špatné, dneska jsem jí za vše vděčná. :srdce:

Příspěvek upraven 26.09.24 v 13:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.24 12:31

Mamka (necelých 60) celý život v pekárně, byť má maturitu z potravinářské školy a nádherně kreslí, vyhrávala soutěže, všichni jí odmalička říkali, ať to jde i studovat, ale ona se právě kvůli tomu, že s tím každý automaticky počítal, zabejčila a nešla.
Vzhledem k věku už asi jiné uplatnění hledat nebude, ŘP sice nemá, ale je velmi zdatná technologicky (samouk, prostě ji to baví, hlavně teda kreslicí programy, úprava fotek apod.), ale je to fyzicky velmi těžká práce takže i často marodí a sice má dost volného času, protože brzo začíná a brzo končí, ale stejně si jde odpoledne lehnout nebo se stará o zvířata (bytová zvířata, nemá statek :D ). Moc kamarádek a nějaký společenský život nikdy neměla :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.9.24 12:34

Moje maminka byla na tom podoben, zadne vzdelani, byla z vesnice ze 6 deti, otec jinunrrl, jdyz mela 4, od 15 pracovala, jako delnice nejdrive, pak v jedne tovarne, tata docela vydelaval, tak jeji plat nebyl nic moc, ale tim, ze in vydelaval..jen tvrde drela, tata nas opustil a mamce nic neplatil, pak si nasla pritele a ten ji okradl plus vybilil byt. Mamka si vzala pujcky a nebyla achopna je splacet, chtela to udrzet v tajnosti a nam doprat skolu a vse co mohla..mela dve prace, chodila z orace do prace, mnohdy 36 hodin i v praci..umrela v 60 na rakovinu, delsi dobu mela problemy, ale nechtela to resit, chodila unavena, byvalonji soatne, nenechala si rict, odmitala od nas penize (kdyz uz jsme byli starsi a vydelavali)..zaridila jsem insolvenci a snazila se ji pomoc, kdyz uz bylo lepe a mela posledni rok insolvence a mohla do duchodu, trochu si odpocinout a neresit finance, mit max brigadu, tak ji zjistili pokrocilou rakovinu..tesila se do duchodu a prvni rok z nej mela jen chemo a nakonec zemrela…

Neporadim, ale at se nezanedbava!! Tezka prace na cloveka dolehne.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat