Práce našich maminek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@jkra píše: Více
Máš pravdu, nepopírám. Ale když budou mít všichni vysoké školy a sedět v kancelářích, kanceláře prosím berte s rezervou nic proti nim, tak ty obyčejné práce nebude nikdo dělat a taky se to odrazí. Si vemte jak dneska je vzácný dobrý instalatér například. Potřebujeme i ty zdravotní sestry, prodavačky, uklízečky taky.
Já jsem stejně stará jako maminka zakladatelky a mám to jako ten Dalibor Vrána z Vrchní prchni ( vyučil jsem se jako knihkupec, začal jsem pracovat jako knihkupec a pořád jsem knihkupec ), já jsem vyučená kuchařka, nastoupila jsem jako kuchařka, začala pracovat jako kuchařka a stále pracuju jako kuchařka
ale
docela jsem jedna z mála, protože lidi kolem většinou dělají všechno možné jen to, co vystudovali. Když nepočítám spolužáka lékaře a tak.
Akorát poslední léta kvůli zdravotnímu stavu nepracuju jako dřív odnevidím donevidím, ale mám zkrácený úvazek a sice jsem po operacích, ale do práce se vrátím a ráda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje mamka nepracuje, je na UP. Taky jen vyucak-chovatelka drubeze, ridicak nema. S pocitacem neumi.
Pred 12 lety byla vazne nemocna-dostala ID1.stupne. zamestnali ji ve skolni kantyne na 4 h, jenze pak prisel covid, skoly byly zavrene a tak mamku propustili.od te doby je doma, kdyz se najde nejaka prace pro ID, tak je daleko. jenze mi prijde, ze ji to je jedno.ani na brigadu nikam nechodi😔
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kamarádky maminka si dodělával vzdělání kolem 50. Do té doby měla maturitu z gymplu. Po vs začala pracovat jako vychovatelka a pak knihovnice na střední.
Znám paní co byla vyučená, pak si udělala logopedický kurz, dodělala maturitu taky dýl a až do důchodu pracovala jako vedoucí vychovatel. V podstatě jen s kurzem
.
Muž, pouze zš. Dnes má hospodu.
Strýc, šífák a do důchodu pracovala ve stavební firmě i jako projektant.
Je zajímavé vidět, i číst jak se lidé různě posouvají a kam je okolností zaženou a kde skončí. Kolikrát by to do nich nikdo neřek.
- Citovat
- Upravit
Mamce je 54. Má maturitu z gymplu (chtěla na VŠ, ale kvůli úrazu maturovala o rok později a poté už na ní nešla. Než odmaturovala, začala pracovat na poště a už tam zůstala. Posledních 7 let nedoručuje, ale pracuje v kanceláři. Doufá, že do důchodu zůstane.
Tchýni je 52. Má maturitu ze „spojů“. Po škole dělala poštovní administrátorku (to bylo v oboru). Bavilo jí to, ale s dětmi to dělat nešlo (nepravidelná pracovní doba). Po dětech pracovala v průmyslovém zboží v místě bydliště, když kluci vyšli ZŠ, začala pracovat na okresním státním zastupitelství jako administrativní pracovnice (připravuje podklady pro státní zástupce). Práce ji často nebaví, ale na směny by pracovat nechtěla. Také doufá, že do důchodu jí práce zůstane.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tarena píše: Více
Přesně to jsem chtěla zmínit, ze máme 35 let od revoluce, takže vymlouvat se, ze něco nejde kvůli komunistům je trochu mimo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna766 píše: Více
Ano, to jo, ale nejenom vzdělání. I koníčky, záliby. Za kolegou teď přijela máma,62 let a řekla bych ji o 20 víc. On sám říká, že ji nic nebaví, nic nedělá, atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra píše: Více
To asi jo. Opravdu to prosím neberte tak, že vzdělání je fuj, tak to skutečně není míněno. Jen že každý nemá od boha dáno. Ale nemít žádný zájem je taky smutný a je jedno jestli někdo čte, háčkuje, běhá, chodí do divadla a do kina, hlídá vnoučata a jezdí s nimi po zámcích, má psa a chodí s ním na cvičiště, něco svého by měl mít každý co ho těší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to tak neberu. Přesně, jak píšeš, být bez zájmu je cesta do hrobu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tohle je hodně o člověku samotném, jak to má v sobě nastavený.. Vidím to ve srovnání mých rodičů a přítelových. Moje mamka je 60+, má teda VŠ vzdělání a vždy dělala na úřadě. Po 50 se kvůli velkýho nátlaku na obecním úřadě rozhodla odejít za taťkou do Prahy, kde je do dnes. V tomhle vyšším věku si dodělávala ještě ZOSku, před pár lety se začla učit italsky a ve velkém městě jen kvete. Bohužel si prošla rakovinou a nyní pracuje jen na zkrácený úvazek, protože víc nemůže a ani by nezvládla. Ale musela kvůli tomu zase měnit odbor a učit se spoustu nových věcí.
Můj taťka má taky jen výučák, ale byl hodně do světa. Spoustu let pracoval v zahraničí, kam šel i bez jazyka a pracoval různě ve skladech, aby vydělal a jazyku se přiučil. Potom se uviděl v práci jako osobní asistent/správce nemovitostí. Díky tomu se dostal na prestižní školu v Holandsku, to mu hodně otevřelo dveře. Ale časově to byla hodně náročná práce, tak šel do korporátu dělat řidiče řediteli. Teď mu taky táhne na 60 a už několikátým rokem pracuje opět v zahraničí. Mamka za ním tedy lítá a i když se nedomluví a je „stará škola“, zvládá i lety s přestupem.
Naopak partnerovi rodiče na to vzdělání nikdy nebyli, netlačili do toho moc ani děti. Nemají potřebu cestovat, nic poznávat. Často si na všechno stěžují a že si u nás ani lepší práci nenajdou. Oba dělají ve fabrice, jeden na směny a druhý jen ranní.. Jsou to hodní lidi, to ne že ne, ale není tam žádná touha po tom na sobě pracovat. Jsem ráda, že tohle přítel naštěstí nepodědil a cestuje a objevuje se mnou ![]()
- Citovat
- Upravit
Vše souvisí se vším. Doba, prostředí, výchova a rozum do vínku. No a taky lidi, který nám vstoupí do života.
Od babičky jsem párkrát slyšela, že tehdy byla jiná doba, kdo nebyl ve straně, apod.
Ale oni mamky rodiče byli (děda už není) řekněme méně bystří a neberte to ode mě zle, já je měla a mám ráda.
Děda dost pil. Oba ale byli pracovití, pracovali do důchodu, děda i pak dělal ‚fušky‘. Babička šla do důchodu na dnešní poměry hodně brzo, kolem těch 55, což je brďo hodně dávno a je stále čupr 🙂
Mamka má 2 bratry a ti tu pracovní morálku nemají bohužel ani jeden, naopak sklony k pití ano.
Mamka hned po škole otěhotněla, vdala se za mého taťky. Taťka taky dost pil…
Bydleli jsme s babi, dědem a mamky bratrama v jednom baráku. Chlapy vypíjeli, ženy tolerovaly. Pak nějaké to násilí, mamka leta odpouštěla, každý den mela, otec nepřispíval a rozvedli se až jsem byla skoro dospělá.
Bylo to těžký, někdy se divím, že jsme zvládly se ségrou z tohoto začarovanýho kruhu vystoupit, najít si normální vztahy a udělat školu. Máme obě maturitu, chodila jsem na brigádu, abych měla peníze na autobus do škol ve městě. Ségra si v dospělosti dodělala vošku, děti nemá, cestuje a je jí fajn. Já se na VŠ později nedostala, mám rodinu a máme se tak akorát ![]()
Mamka si díky finanční pomoci ségry před pár lety koupila maluličký domeček, ve kterém žije a je jí dobře. Nová kuchyň, plná lednice, pejsek a kočka na dvorku, červený muškáty na okně, klid a čas pro sebe. Uzdravila si pomaličku psychiku, ale sebevědomí ne ![]()
Zakladatelka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje mamka je vyučená tkadlena, dělala v kobercárně, kterou pak zavřeli, tak na 3 směny týkala látky. Když zavřeli i tu fabriku, bylo jí přibližně jako tvé mamce a šla dělat do soukromé školky pomocnou kuchařku. Práce v klidu, fyzicky ne úplně náročná, peníze tak akorát, aby stačily. Ne že by vyloženě sportovala nebo žila jinak aktivně, ale dennodenně pracují s taťkem na zahradě, na vnoučata má energii a vždycky měla. Je teda už v důchodu, nicméně nejjednodušší práci si našla až po padesátce i bez rekvalifikace a maturity.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mamka pracovala téměř celý život v bance a až do důchodu, měla maturitu na ekonomice…taťka jako inženýr také spíše měnil místo výkonu práce, ale vždy pod stejným zaměstnavatelem…ale řidičské průkazy a auto nonstop k dispozici máme jako samozřejmost…tchýně bez vzdělání a bez rp to nějak doklepala do důchodu v místní drobné fabrice, ale je plně závislá na příteli, kam chce on jet, tam se jede ![]()
- Citovat
- Upravit
@Žanda-Panda píše: Více
Jo, původní rodina tě ovlivní hodně. A dost dětem zmarní šance rodiče.
Příspěvek upraven 26.09.24 v 16:30
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje mamka má maturitu na gymnázium nemohla studovat z politických důvodů dál tak si udělala nějakou nástavbu ekonomickou kde se naučila účetnictví atd.
Po škole se ničila německy v 90 letech na kursech a nastoupila v německé firmě acvoeacovalacse managerku. Teď odchází do důchodu a vedla personální agenturu.
Pracovat bude dál. Bude ji 64 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A v jakém segmentu jako kuchařka pracuješ? restaurace klasické a nebo kantýny jak se dnes říká firemní stravování nebo např ve školní jídelně jistí se můžu zeptat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit