Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pro mě je náročné každé něčím jiným, těžko se ale srovnává míra. Práce byla někdy hodně stresující a hlavně mi nedávala smysl, byla to práce pro práci. Ale zas na druhou stranu, když zrovna nebyla krizovka, mohla jsem si dělat po svém, v klidu, bez vyrušování, dostala jsem se mezi lidi, cestou domů se třeba prošla po obchodech… Mateřská je pro mě dovolená v tom smyslu, že si můžu sama organizovat čas, určovat priority a nejsem vázaná nutností sedět od-do na určitém místě. Náročnější je to jednak fyzicky (málo spánku, tahání dítěte, oproti práci v kanceláři mám rozhodně víc pohybu) a jednak na nervy a trpělivost, které moc nemám. A coby pro introverta je pro mě velmi vyčerpávající nutnost neustále být ve střehu a s někým (dítětem) komunikovat. Večer mám kolikrát chuť jen sedět, mlčet a koukat do zdi. Naopak z práce (moje kancelařina byla v zásadě dost introvertní práce) jsem chodila nabitá duševní energií a s chutí bavit se s kamarády nebo něco tvořit, tohle mi trochu chybí a dost si užívám, že aspoň 4 dopoledne v týdnu chodínstarší dcera konečně do školky, takže mám doma „klid“ jen s miminem.
Záleží na dítěti… Já se na mateřskou těšila, nicméně malý pavián mě velmi rychle připravil o iluze. Pro mě je tedy náročnější mateřská.
Pracuju jako projektant, práce mi šla ve vlnách, byly dny, kdy jsem makala 12 a více hodin denně i o víkendech a nestíhala a pak zas byly dny, kdy toho nebylo tolik a oddechla jsem si. S mým náročným dítkem a nepříznivou rodinnou situací jedu na mateřské 24 hod denně 7 dní v týdnu už 21 měsíců v kuse, o tom, že bych si někdy na chvilku oddechla si ještě dlouho můžu nechat zdát. Chybí mi kontakt s lidmi, chybí mi služební cesty, chybí mi přemýšlení a používání mozku. Nelituju, že mám dítě, ale je to v našem podání opravdu mazec.
Pro mně je náročnější mateřská, kor teď se dvěma mrňaty. V práci jsem si totiž až na občasné přesčasy odpracovala těch 8 hodin a pak měla volno. Na mateřské volno nemám žádné, protože jedu nonstop. Nemáme žádné babičky, hlídání, starší chodí do jesliček, ale úplně minimálně, partner pomáhá, ale sám toho má hodně, takže na něj nemůžu navalit vše. Děti spí na střídačku, chodíme hodně ven, máme ještě psa. Snažím se dětem udělat pestrý program, doma to staršího a v podstatě ani mladšího dlouho nebaví, jsou společenští a rádi mezi lidmi. Starší si chce hodně povídat, mladší blbne s kojením. Takže materšká je sice náročnější, fyzicky i psychicky, ale zase musím říct, že mě víc baví a naplňuje, neměnila bych.
Tak pro mě je psychicky náročné být doma s dětma, moc se nezastavím, mám tři. Jsem ráda ze chvilky jako ted že můžu na chvilku mrknout na net
Tak já mám 6letá 2čata. Mateřská byla ještě „pohoda“
. A to jsem musela začít pracovat na 1/2 úvazek od jejich 1,5roku, protože finance fakt chyběly. Od jejich 3let jsem pracovala 6hodin/denně v kanclu, což ze začátku bylo hodně náročné, protože jsem se hodně učila. Ale nejhorší byl tento rok, jsem opět těhotná a musela jsem zvládnout práci 7hodin/denně,2 malé děti, domácnost a ještě mi bylo celou dobu zle, o dost víc než s nima. Únava neskutečná. Nyní mám měsíc před porodem, vozím holky ze školy a do školy a mám strašně volna, zatím totální absolutní „pohoda“ a to se stále nejlíp fakt necítím.. Uvidím s miminkem, ale bude „jen“ jedno a holky už budou celý den ve škole, takže snad to tak náročné nebude
! Masakr je fakt práce 8hodin + malé děti, absolutně jsem neměla sílu ani čas se jim věnovat! ![]()
Obojí má své. mám 2 děti s velkým věkovým rozdílem, ale momentálně jsem na mateřské a makám na 1/2úvazku - 2dny v týdnu. Je to náročné to skloubit, potože na domácnost fakt nějak zvlášť čas nemám, ale jsem mámou a zároveň v práci používám mozek
ač je toho hodně, tak jsem ráda za to, že u MD mohu pracovat, zároveň vychovávám dcery a nešidím je. takhle se těším z práce domů a někdy se těším do práce, že budu mezi lidma ![]()
Nejhorsi pro me je ted zkloubeni dvou praci/domacnosti/deti - nemit tak uzasneho manzela tak to nedam ![]()
Ted kdyz na to koukam s odstupem casu, tak jsem se doma fakt kopala do zadku i kdyz msm deti jen o rok od sebe - teda vlastne ja s nima ani doma nebyla - litala jsem s nima porad venku/na vyletech apod hodne jsem si uzivala a stim mam ted utrum
a jakmile mam chvilku volnou hned vymyslim kam s nima zas vyrazim.
S moji povahou bylo rozhodne tezsi byt doma. Proste me nebavi stavet cely dny kominy z kostek. A silene me stresovalo to pomaly tempo. No, uz je dobre, zpet v praci, mozek naskocil, co vic si prat ![]()
Zakladatelka se asi ptá na rodičovskou, že jo? Já byla doma právě jen na MD, do cca šesti měsíců mimina, pak jsem se musela vracet do práce. Budu-li tedy hodnotit jen MD, tak masakr neskutečnej.
Práce jsem měla hodně, běžně jsem tam trávila devět, deset hodin, často víkendy, dost zodpovědnosti, hodně vlastní aktivity, připadalo mi to náročný. Ale vůbec to nebylo nic proti MATEŘSKÉ DOVOLENÉ, kdy jsem se po celých šest měsíců nevyspala víc než čtyři hodiny v kuse (a to byl ještě svátek, většinou to bylo kolem dvou hodin…). S takovýmhle spánkovým deficitem už je pak náročné všechno, si myslím. ![]()
Takže kdyby mi někdo v té době řekl, jak se mám, že mám tu mateřskou a nemusím řešit práci, tak už tady dotyčný dneska není. Naštěstí měli lidé kolem mě pud sebezáchovy. ![]()
Jinak po práci se prohazuju s manželem a starám se o dítě, takže pokud hodnotím péči o dítě vs. práci, tak opět „vítězí“ jako hodně náročná ta péče o dítě. Mám smůlu v tom, že žádnou se souvisejících činností nemůžu považovat za svoje hobby (vaření, uklízení, procházky, návštěva mateřských center a povídání s ostatními rodiči, výlety, výtvarná výchova) - všechny tyhle věci jsou pro mě jen povinnost, a tak mám pocit, že se přitom dost nadřu, a ukrutně se mi stýská po době, kdy jsem mohla vyšetřit nějakou dobu v týdnu na svoje zájmy.
@Tyrger Jo ten spánek to je masakr asi největší na téhle „dovolené“
Mám kolem sebe matky, kterým dítě pomalu od porodnice v noci spalo, jak ty mě vytáčely, když si pochvalovaly i 8 hodin spánku v kuse
Mě se ani 21 měsíců po porodu ještě nepodařilo spát víc jak dvě, tři hodinky v kuse, malá je opravdu otravná, a když se mi povede za den naspat 5 hodin, jdu bouchnout šampus na oslavu…
@Suzuveverka Tak mě obě děti spaly poprvé 8 hodin v kuse někdy ve 20-24 měsících a to ještě ne pravidelně, starší ještě o něco později, jinak se budily na kojení několikrát za noc. Ale i tak má člověk možnost se dospat s dítkem.
@j.a.n.i1 Malá v noci nic nechce, maximálně občas napít, prostě jen otravuje a nevím, jak to odbourat. Když se pokusím spát jinde, zjistí že tam nejsem, probere se a řve. Když jsem u ní, tak ji ještě v polospánku uklidním a spí, akorát já pak už zas špatně usínám, takže kolikrát za celou noc nestihnu usnout opravdu ani na chvilku
Přes den se nedospím, doma mi neusne, jedině v kočárku, a nějak nedokážu usnout jen s chůvičkou, když nechám kočár na zahradě. Ona už po probuzení neřve, obvykle si jen sedne a začne vylejzat z kočáru ven, což by mě v té vysílačce nemuselo probudit. V létě to bylo dobrý, lehla jsem si k ní venku do houpačky a chvilku si oddechla, teď to moc dobře nejde.
Náročnější je pro mě mateřská. Mám doma strašnou čertici, která něco vyvede a než to uklidim tak je vyvedeno něco jineho a to je tak každy den od rana do večera. nemužu ji chvili nechat bez dozoru a chvili neposedi, takže vařim a uklizim když spi, jinak nemam šanci nic při ni stihnout.jsem rada když večer spi a ja mam chvilku pro sebe
ale nejvetší zahul to bude až se vratim do prace a domu se budu vracet na dalši směnu ![]()
Holky, neznáte nějakou super účetní na mateřské? Potřebuji pomoci v naší malé firmy v Praze. Díky moc za odpovědi.