Pracuju a nemám smlouvu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@j.a.n.i1 píše:
Tak pokud tu smlouvu dostala, tak by tě z UP sankčně vyřadili, ale jinak by se asi moc nedělo…
Jak nedělo? Když dělala měsíc načerno? Za práci na černo může zaměstnanec dostat pokutu až 100 tisíc Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
No, ale pokud bude datovaná k tomu 1.12. (jako že nebude, když ji ani nepřihlásili), tak by se o žádnou práci načerno nejednalo, pouze o leplovství, že nedodala na UP smlouvu a neodhlásila se.
Jak to, že by se nejednalo o práci na černo? Co jiného je práce na černo, než když pracuje uchazeč evidovaný na ÚP?
Na úředních portálech sice čtu „práce bez pracovní smlouvy“ nebo DPP/DPČ, ale taková interpretace je právně napadnutelná: Kdo pracuje bez písemné pracovní smlouvy, má pracovní smlouvu konkludentní. Nedostatek písemné formy nezakládá neplatnost pracovní smlouvy. Takže kdyby nebyla evidována na ÚP, mohla by argumentovat, že nepracuje bez pracovní smlouvy, ale s pracovní smlouvou konkludentní.
Jenže s tím nemůže argumentovat, když je uchazečem.
Jestli teda tomu dobře rozumím.
Příspěvek upraven 04.01.17 v 14:18
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Jak to, že by se nejednalo o práci na černo? Co jiného je práce na černo, než když pracuje uchazeč evidovaný na ÚP?
Pokud pracuje s platnou pracovní smlouvou (tedy dostala by ji zpětně datovanou - ano vím, že je to jen teorie, protože to už by byla na tu ZP přihlášená), tak se nejedná o práci načerno. To, že tu práci nenahlásila na UP a neodhlásila se z něj je věcí druhou, ale za to není pokuta za práci načerno. Vlastně ani nevím, že by za to, krom sankčního vyřazení byla vůbec nějaká pokuta, pokud tedy nebere podporu, to by mohl být podvod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja prave jeste pobiram podporu. Takze bych u toho mela tak jako tak prusvih.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
No, ale pokud bude datovaná k tomu 1.12. (jako že nebude, když ji ani nepřihlásili), tak by se o žádnou práci načerno nejednalo, pouze o leplovství, že nedodala na UP smlouvu a neodhlásila se.
Těžko budou datovat smlouvu k 1.12., když ji nemají přihlášenou. To by se sami vystavovali pokutě
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Na úředních portálech sice čtu, že práce na černo je „práce bez pracovní smlouvy“ nebo DPP/DPČ, ale taková interpretace je právně napadnutelná: Kdo pracuje bez písemné pracovní smlouvy, má pracovní smlouvu konkludentní. Podle ustálené judikatury nedostatek písemné formy nezakládá neplatnost pracovní smlouvy. Takže kdyby nebyla evidována na ÚP, mohla by argumentovat, že nepracuje bez pracovní smlouvy, ale s pracovní smlouvou konkludentní.
Jenže s tím nemůže argumentovat, když je uchazečem.
Jestli teda tomu dobře rozumím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Pokud pracuje s platnou pracovní smlouvou (tedy dostala by ji zpětně datovanou - ano vím, že je to jen teorie, protože to už by byla na tu ZP přihlášená), tak se nejedná o práci načerno. To, že tu práci nenahlásila na UP a neodhlásila se z něj je věcí druhou, ale za to není pokuta za práci načerno. Vlastně ani nevím, že by za to, krom sankčního vyřazení byla vůbec nějaká pokuta, pokud tedy nebere podporu, to by mohl být podvod.
Takze bych musela pracaku priznat ze jsem lempl, smlouvu jsem dostala 30. listopadu a jdu se odhlasit pozde. A firma by byla z obliga. A o tom, ze jsem mesic pracovala nacerno bych musela pomlcet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luciya No, jenže tím, že máš podporu, tak bych to nedělala, protože to už by mohlo být bráno jako podvod…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Ale můj příspěvek začínal tím kdyby tu smlovu dostala zpětně datovanou… tedy netřeba řešit konkludentní smlouvu, neb by měla v ruce písemnou a nikdo z ní nepozná, že antidatovanou. Jasně, je to pouze teorie, protože tohle by se mohlo stát pouze za předpokladu, že by byla přihlášená na ZP a OSSZ a to není, takže firma nemá vůbec v úmyslu ji tu smlouvu dát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 To teda nevím, jestli jí radíte dobře.
@Luciya Trochu motáte den podpisu a den nástupu. Firma by byla z obliga, protože by řekla, že jste lempl, který smlouvu dostal, ale neodhlásil se?
Jenže s pracovní smlouvou a dnem nástupu jsou spojeny další povinnosti, tentokrát firmy: Přihlásit zaměstnance ke zdravotnímu a sociálnímu pojištění.
Já teda na vašem místě tu měsíční výplatu oželím. To prostě smrdí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Taky ji radím, aby to nedělala, kor když v tom ještě figuruje podpora… a hlavně ta firma ji smlouvu nedá, takže je to čistě akademická debata.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@eumedon Ale můj příspěvek začínal tím kdyby tu smlovu dostala zpětně datovanou… tedy netřeba řešit konkludentní smlouvu, neb by měla v ruce písemnou a nikdo z ní nepozná, že antidatovanou. Jasně, je to pouze teorie, protože tohle by se mohlo stát pouze za předpokladu, že by byla přihlášená na ZP a OSSZ a to není, takže firma nemá vůbec v úmyslu ji tu smlouvu dát.
Zpětně datovanou… co další povinnosti firmy, spojené s přijetím zaměstnance? Napsala, že si od ní nevzali ani nacionálie. Fakt připouštíte možnost, že jí měsíc chystají pracovní smlouvu? Aniž si vzali nacionálie? To jako koušou tužku a přemýšlejí, jak má taková pracovní smlouva vypadat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vcera jsem opet volala na VZP..jako posledni jsem hlasena od pracaku. Konzultant mi rekl, ze se prihlaseni od firmy muze v systemu projevit az po prvni vyplate, kterou jsem jeste nedostala. Ale oni preci maji povinnost nahlasit me do 8 dnu a to tam ve VZP prece musi nekde videt jestli to firma udelala nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak může někdo „posílat smlouvu“, když nemá ani údaje o zaměstnanci? Co to je vlastně za firmu? Je to tajné?
Nejsem právník, ale já bych udělal: zapomněl bych na ten měsíc „práce“ a přestal s tou firmou fungovat. Za prosinec jsem dostal podporu. Vzít to jako speciální kurz reálného života. Najít si práci v normální firmě a nebýt naivní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luciya píše:
Takze bych musela pracaku priznat ze jsem lempl, smlouvu jsem dostala 30. listopadu a jdu se odhlasit pozde. A firma by byla z obliga. A o tom, ze jsem mesic pracovala nacerno bych musela pomlcet.
Oni ti ji ale zpětně nevystaví. Protože i oni mají povinnost hlásit tě do 8 dnů na sociálce a zdravotce. Takže by byly sankcionováni.
Být tebou bych se okamžitě sebrala a šla to tam s někým řešit
Co tvůj přímý nadřízený?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit