Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám tento problém už asi 4 roky a nic mi na to nepomáhá, ani mastičky od doktorů. Už nevím, co mám dělat. Je to strašně nepříjemné mít pořád celý spodek rozpraskaný. ![]()
Ahojky, prosim o pomoc trpela jsem na kvasinky… ted uz snad dobry, ale mam desne zarudlou a popraskanou hraz… sex je neprijemny a po sexu zase prasklinky 🥺 🤷🏼♀️ Prosim moc o rady
Ahoj,
jsem těhotná po IVF a jelikož zavádím den co den vaginální Crinone gel už řadu týdnů - a ten pak vytéká, měla jsem také zduřelou, podrážděnou sliznici a prasklinky. Vyzkoušela jsem už spoustu přípravků a nejvíce (a nejdlouhodoběji) mi pomohl Hemagel.
Samozřejmě klasickou mykózu je potřeba přeléčit pomocí globulí nebo tablet k tomu určeným, ale na “slizniční dyskomfort” je aspoň za mě Hemagel NEJ.
Také jsem měla opakovanou prasklinu na hrázi, která praskla vždy během sexu. Sex neskutečná bolest, po něm trochu krve. Neúspěšně jsem mazala vším možným, za pár dnů to srostlo a pak znovu. Byla to nakonec prasklina způsobená kvasinkami. Myslím, že to vzniklo po neúspěšném léčení močáku v prosinci (brala jsem antikoncepci, do toho jsem samozřejmě měla větší chutě na sladké a hlavně jsem MÁLO pila, takže jsem měla samozřejmě problémy, které vyústily v zánět močáku), před měsícem jsem byla na gyndě a zjistilo se, že jsem močák nevyléčila úplně, tak mi předepsala Furolin. Myslím právě že ta trhlinka vznikla z toho (měla jsem ji cca od ledna). Doktorka mi na to předepsala mast Pimafucin. Používám do teď takže výsledky ještě nevím, sex jde teď mimo mě na několik týdnů. Ale nasadila jsem přísnou dietu, která vylučuje veškeré bílé pečivo, sladká jídla apod. Začala jsem taky hodně pít čistou vodu (alespoň 2 litry denně) a doufám že bude vše v pořádku. Do toho léčím ty močové cesty, tak snad se jedno spojí v druhé a bude to v pořádku. Samotné léky podle mě nestačí, pokud se nenasadí protikvasinková dieta. ![]()
@Anonymní píše:mohlo Vám prosím neco? Dekuji
Mám tento problém už asi 4 roky a nic mi na to nepomáhá, ani mastičky od doktorů. Už nevím, co mám dělat. Je to strašně nepříjemné mít pořád celý spodek rozpraskaný.
@Terulinka1998 cotrimazol… taky mam furt pryc.. nastesti se to diy nemu hned da dokupy a pak je to ok.
Jsem 37 týden těhu a mužů říct, že prasklinky byli jen jednou a to na začátku. Jinak je to způsobeno tou mykozou, která mě doprovází cele těhotenství! Naštěstí už to mám podchycené a vím, když hned začít mazat nebo si vzít bobulku, aby se mi to nerozjelo víc. Doporučuji mast hemagel pro partnera i jako preventivně vždy po sexu. A já mám jenamazol a macmiror bobulky. Nemít tohle po ruce, mám pipku na kaši 😂 🤦♀️
Jako prevence při předcházení infekce mi gynekog doporučil ubrat z hygieny.. Vynechat vsechna intim mydla a mýt se pokud mozno vodou. Používala jsem Dove a Niveu a byl to spouštěč.. Mám gel z lékárny a pokud neplánuji sex, myji se jen tou vodou. Samo vynechat vlhčené ubrousky, parfemovene vlozky a toaletní papír. Hodně mi pomohly koupele v řapíku.
Ahoj,
dost me prekvapilo, ze tolik z vas ma stejny problem jako ja 🙂 Zpetne dekuju za vsechny ty informace, postupne neco vyzkousim 🙂 jen me zajima jestli se u vas tyhle problemy taky projevovaly i precitlivelosti? To ze sex boli jak po sestinedeli u tech prasklinek chapu, ale jsem celkove az moc citliva na dotek… Jakekoli snahy o predehru boli a v nejhorsim me boli i proud vody ze sprchy…
Tak jsem pročetla celou diskuzi… 😕
Netrpim na to já, ale dcerka 4,5r.
Začalo ji to cca před měsícem. Praskne ji kůžička a při čůrání trpí jako zvíře. Mazala jsem imazolem, teď mažu infadolanem. Dostává vit. B.
Na gyndu jsem ji objednala, ale budu muset zavolat o dřívější termín.
Už nevím, jak víc ji pomoci.
Ahoj všem,
předem se omlouvám za dlouhý příspěvek, ale narazila jsem po xx měsících hledání na netu na tuto diskuzi a jsem „ráda“, že nejsem jediná, kdo tento problém řeší. Trápí mě už skoro dva roky a doktoři mi zatím nebyli schopni nijak pomoct..za to já už si připadám jak blázen..
Už skoro dva roky mám na vnějších pyscích hrozné svědění, svědění mě budí hlavně v noci a po čůrání, po rozškrábání to pak samozřejmě bolí a pálí. Jiné bolesti, výtoky k tomu nemám. Kůže mi přijde taková jakoby vysušená, svraštělá, i když ji po každé sprše mažu. Zkoušela jsem nejdřív léčit sama (Gynopevaryl, Clotrimazol, Canesten, Canespor), pak jsem byla i u svého gynekologa - napsal mi mastičku (Pimafucort), nepomohla, pak mi předepsal ATB „pražskou mast“ - ta také nepomohla. Pak jsem byla u jiné gynekoložky - dala mi celkovou ATB léčbu na kvasinky (zaváděcí tablety) a herpesin, na holení doporučila gel Ginexid a mast hemagel na hojení těch ranek - také nepomohlo. Když nepomohlo ani to, poslala mě paní doktorka na kožní do nemocnice - tam mi paní doktorka řekla, že na pyscích nic nevidí, doporučila holit se a mít se gelem Cyteal, hydratovat krémem od Eucerinu na atopickou kůži a napsala mi mastičku, která by měla ulevit od svědění. Výsledek zase žádný, tak jsem byla znovu u paní gynekoložky - dělala mi stěr (tuším ale, že jen zevnitř), ten nic neukázal, tak mi napsala čípky Betadine, poté čípky Gynella se stříbrem, silnou dávku vitamínu B (Pangamin) a mazání zinkovou mastí Vitella. Bohužel ani to mi nepomohlo. Pak ještě paní doktorku napadly odběry krve, že někdy bývá spojeno se zvýšeným cukrem - byla jsem tedy u své obvodní lékařky na odběrech krve a všechny výsledky byly v pořádku, prý žádný výkyv. Pak jsem ještě byla u svého gynekologa na hormonálním vyšetření, ale tam je prý také vše v normě. Zkusila jsem už i vysadit antikoncepci, ale nic se nezměnilo. Zkoušela jsem se i přestat dole holit, vydržela jsem asi 10 dní, ale pak mi přišlo, že to svědění ještě horší, takže jsem se zase pak oholila. Budí mě to hlavně i v noci, nemůžu pak třeba 2 hodiny spát, jak to svědí - občas si vezmu na noc Zyrtec, tak to trošku pomůže. Už jsem z toho zoufalá, je to nepříjemné a nevím, co mám víc dělat a o co by mohlo jít
Jsem objednaná k další kožní, ale až na únor…
Poraďte, prosím, co Vám pomohlo a čím to vlastně je ![]()
Díky.
Týna
@Okta ty jo, tak to přesně sedí…o tom jsem ještě neslyšela. Nevím, jestli něco z toho, co jsem měla, bylo s kortikoidy…možná ten Pimafucort. No nejhorší, že na to kožní jdu až v únoru a nevím, zda mi něco může zkusit napsat i obvodní lékařka…zkusím…a děkuju za tip..
Obnovuji diskuzi
Už cca 3 měsíce trpím, jako zvíře.
Dá se říct, že téměř neustále mám problémy s prasklinkami kůže u pysků a zároveň nad klitorisem. Zároveň mám vodnatý výtok, bez vůně, bez zápachu… Nesvědí, nepálí… Ale je ho opravdu hodně 🤦
Bohužel jsem vlastně tam dole pořád mokrá - vlhká. Pracuji u pásu na 8 hodinové směny, takže opravdu nemůžu každou hodinu se jít převléknout atd.
Vadí mi vložky i slipovky. Nesnesu je. A to bohužel ani ty neparfémované.
Vždy, když si je vezmu, je to ještě horší.
Svědí mě i utírání toaletakem. Samozřejmě též bez parfemace a potisku.
Nosím bavlněné prádlo, které peru s desinfekcí a ještě kalhotky přežehlím pro jistotu.
Měla jsem klotrimazol, batrafen… Nic nezabírá.
Poradíte???
Na kvasinkovou infekci jsou ideální Boraxové globule, na zevní použití Fungicidin mast. Pokud se po zaléčení infekce objeví prasklinky na zevním genitálu, tak je vhodné je promašťovat, případně použít sprej Cicatridina.