Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezké ráno,
potřebovala bych poradit od někoho kdo tomu rozumí.
Zúčastnili jsme se výběrového řízení formou obálkové metody. Byli jsme 2 žadatelé. Z radnice mám informace, že druhý žadatel odevzdal obálku první, pak my z vyšší nabídkou než ta jeho a ten druhý žadatel, odevzdalještě v nejzažší termín obálku druhou, kde přepálil tu naši nabídku. Dle mého je to podvodné. Při obálkové metodě se přece nesmí odezdat 2 obálky. Jak je možné, že mu město dalo další formulář? Jak je možné, že obálky rozbalili ještě před termínem odevzdání? A jak to, že se ten druhý zájemce dozvěděl, že jsme ho přehodili a odevzal v poslední den další obálku? Včera byla rada města a pozemek přiklepli tomu druhému zájemci a mě to teda neskutečně štve. Rejžujou jak se dá.
Prosím někoho, kdo se v tom vyzná, zda by mi poradil, jestli má cenu se vůbec bránit, nebo dokázat to, že dotyčný odevzal dvě obálky. Když původní třeba vyhodili. Nějak jim pohrozit, že ji tam pošlu kontrolu? Ale jakou?
Teď jdu do práce, takže odpovědi si přečtu až odpoledne.
Mějte se fajn.
Bez důkazů půjde všechno hůře.. Zkrátka má někoho na radnici, který mu k tomu dopomohl. To je realita dneška, vše podmazávat
Priste budes chytrejsi a dulezite veci delat na posledni chvili (pokud neni napriklad verejne otevirani obalek prislibeno v zadani), to prece vi kazdy pravnik, stejne jako ze si mas porizovat zaznam ![]()
Pokud nemas dukazy (tve tvrzeni o 2 obalkach, jiste nemas pisemne), tak to ani neres, jen se ztrapnis.
Nepíšeš nic o tom, že by někdo otevřel obálku před termínem odevzdání
proč se tedy domníváš, že tomu tak bylo?
@AstraG takhle to tu chodí, bohoužel.. jo, bránit se můžeš. Ale jak dokážeš, že to otevřeli dříve, že druhý přihodil druhou nabídku atd.?
pokud máš důkazy, tak ok.. mmchdm, dobře pročti podmínky výběrovky, je možné, že to tam někde skryli - že to jde.
@martina.se píše:
mmchdm, dobře pročti podmínky výběrovky, je možné, že to tam někde skryli - že to jde.
Podat dvě nabídky od jednoho subjektu je nepřípustné, to je ten základní kámen k úrazu..
@minoe píše:
Podat dvě nabídky od jednoho subjektu je nepřípustné, to je ten základní kámen k úrazu..
@martina.se píše:a to otevření je taky nějak dané, nebo si můžou udělat vlastní podmínku?
Záleží jestli je otevírání obálek veřejné nebo neveřejné.. Tak či tak podstatnější je to, že nesmí nikdo podat dvě nabídky..
…mimochodem, kdyby měl někdo právo podat nabídek více, pak se jedná o AUKCI
a ne obálkové výběrové řízení
@minoe píše:
Záleží jestli je otevírání obálek veřejné nebo neveřejné.. Tak či tak podstatnější je to, že nesmí nikdo podat dvě nabídky..
A proč by nemohl? Pravidla si určuje organizátor, žádný předpis to neupravuje. Obálku ani nemuseli předčasně otevřít. Zakladatelka nepůsobí v této oblasti moc zkušeně, takže asi nabídku možná neměla v neprůhledných deskách a běžnou obálku je jednoduché prosvítit. Někdy dokonce člověk přečte obsah, i když nechce.
Teoreticky se někdo mohl dopustit trestného činu (nebo taky ne), ale to se nejspíš neprokáže, resp. se to ani nepodaří věrohodně popsat. Takže být zakladatelkou, tak se poučím pro příště a teď už to neřeším, je to ztráta času.
@AstraG kdysi jsem se také zúčastnil výběrů nabídek obálkovou metodou na radnici. Otevírání obálek bylo vždy veřejné a já tam tedy chodil (dala se případně hned podat námitka). To, zda někdo může nebo nemůže podat dvě nabídky, netuším. Tento detail ze zákona neznám a obávám se, že ho možná ani zákon neřeší. Navíc každá obec si může stanovit víceméně vlastní pravidla pro výběr obálkovou metodou.
Doporučuji si nastudovat podmínky takového „výběrka“ + navíc město/obec má obvykle ještě vyhlášku nazvanou něco jako „Zásady prodeje bytového fondu z majetku města“.
Ale obvykle to bývá dost odfláknuté a jediné pravidlo, které se dodržuje je, „kdo dá nejvíc, vyhrává“
Takže jedině nastudovat ty dva dokumenty + si myslím, že žádný zákon vysloveně nezakazuje podat více nabídek.
@minoe píše:
v tomto si nejsem jistá
jsem zvědavá, co tu napíšou ostatní. účastnili jsme se, ale nabídka příliš nízká ![]()
@minoe píše: …mimochodem, kdyby měl někdo právo podat nabídek více, pak se jedná o AUKCIa ne obálkové výběrové řízení
S tímto názorem bych nesouhlasil. Podíváme-li se jak věci obecně řeší NOZ (nový občanský zákoník), tak dost často rozlišuje formální porušení zákona a porušení věcné podstaty zákona. V tomto případě by se to nejspíše posuzovalo jako formální porušení zákona, nikoli věcné podstaty, takže by to nevedlo ke zrušení „obálkové metody“ pro porušení zákona. jediným závěrem by bylo, se obávám, že je platná jen ta nejvyšší nabídka od uchazeče co jich dal více a všechny ostatní nenaplnily formální požadavky a proto jsou neplatné.
Pokud někdo chce, tak pak jedině to hnát před soud, který po 5ti a více letech bude možná konstatovat, že došlo k formálnímu porušení práva a že důvodné podezření z manipulace nebylo prokázáno.
Komu se do toho chce? ![]()
@martina.se píše:
v tomto si nejsem jistájsem zvědavá, co tu napíšou ostatní. účastnili jsme se, ale nabídka příliš nízká
jako bez důkazů? cituji „vůbec bránit, nebo dokázat to, že dotyčný odevzal dvě obálky. Když původní třeba vyhodili. Nějak jim pohrozit, že ji tam pošlu kontrolu?“
vždyť ona chce argumentovat jen svým pocitem / dojmem
navíc, nevím jak u nich, ale u nás se při podávání nabídek obálkovou metodou (přes podatelnu) tato pošta ani nezapisuje do archu došlé pošty - jen se hodí do košíčku pro to určené (my jako podatel si můžete nechat potvrdit papír, že jste to podal). Nikdy jsem neviděl, že by si to někam zapisovali (nevylučuji, že to dělali ex-post, ale přede mnou rozhodně ne)
@Dundee2 jj, výše jsem psala, že na to musí být důkazy.. jinak my se takto zapsat nechali, ale my potvrzujem fakt všechno ![]()