Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ibis píše: Více
Neřeším, co s ním. To vím, budeme spolu celé léto. Spíš se ptám, co komu pomohlo během léta s takovým dítětem. Nějaké vychytávky a tak.
Nemobilní babička bydlí 80 km a neřídí.
@Anonymní píše: Více
Nemobilní babičku si můžete domů klidně na 14 dní přivézt. Hledej cesty, ne výmluvy.
A jinak, pokud „si většinu dne někde hraje“, tak nevím, co chceš zvládat-evidentně si vystačí a ty budeš mít veget ![]()
Já budu mít prostě obě na krku. Starší dítě na tábory nevezmou kvůli očkování, příměstské kvůli tomu, že chtějí AP k němu. Babičky chtějí „klid“ a i kdyby ho vzaly, pořád tu je mladší dítě, které je neumístitelné úplně
Mladší má problém vydržet pár hodin bez maminky. Takže budu mít „volno“ a budu je holt bavit celé léto dle jejich gusta (takže doma, stereotypní výlety do okolí)
a chůvu doma by zvládnul? přes prázdniny by neměl být problém sehnat středoškoláka nebo vysokoškoláka na brigádu. ti nebudou mít problém přizpůsobit se potřebám díťete. aspoň třeba na 14 dní, to by vás nezruinovalo a odlehčilo by ti to.
Mně by docela zajímalo, co to znamená, že chlap něco vymyslí…a ty jim děláš mediátora.
Já úplně nevidím důvod, proč dělat mediátora, přijdu domů, podpořím rozhodnutí otce.
Přijde mi, že Vám to dítě řídí domácnost.
Jinak znám nestandardní dítě, nenechají ho samotného dělat nic, natož být doma(intelekt nezasažen) sám, roste jim pro invalidní důchod. A jestli mu ho nedají, tak netuším, co bude dělat.
Mohlo by to být lepší, on na tom není zas až tak zle, ale chrání ho před stresem natolik, že není schopen žádného samostatného úkonu.
A souhlas, otce zapojit. Ať si vezme aspoň týden, či spíše 14 dní dovolenou, ty jim do toho nezasahuj, ať si to vyžerou spolu. Je to jeho rodič, ne sourozenec, abys je musela korigovat v komunikaci.
Čtu už několikátou diskuzí na téma prázdniny a strašně mě překvapuje, kolik rodičů děsí to, že najednou nemají dítě kam odložit a musí s ním být
je mi líto, že máš „nestandartni“ dítě, já mám děti standardní, jen momentálně to mladší nadstandardně vztekle
, takže jsme taky omezení na to být spíše doma, ale my máme teda hlídací babičky atd…ale prekvapujeme mě, že si někdo pořídí dítě, když ví, že babičky třeba nebudou úplně hlídat a pak se hroutí, že s tím dítětem musí dva měsíce vydržet
tak jsi rodič, kdo jiný by měl s tím dítětem být
Ano je to náročné, ale tak pokud chtěl někdo bez omezení dovolenkovat, sportovat atd, tak měl asi zůstat bezdetny, pokud nemá podporu v rodině, mit dítě a chtít, aby ideálně celý rok bylo větší část dne někde v ústavech (školka, skola) přece nedává smysl, není to hračka pro zábavu, kterou si poňuchaš navečer, ale ráno zase honem šup s ním pryč, aby mě nahodou neunavilo s ním být
@Mariane.B píše: Více
Například muž vymyslí, že se bude něco dělat. Ok, syn je zapojený do veškerých činností doma. Ale muž na něj nahrne 10 úkolů najednou, což nefunguje a syn nejdřív lítá od jednoho ke druhému, potom vypne a neudělá nic, což naštve chlapa a začne být důraznější a čím víc je chlap důraznější, tím víc se dítě stahuje do sebe. Končí to tím, že spolu nemluví.
@Eliška pravidelně bývá doma sám odpoledne po škole 2-3 hodiny. Někdy je doma sám i déle.
S cizími lidmi nekomunikuje. Loni ho hlídala kamarádky dcera a letos už nechce. Ale chůva není špatný nápad, aspoň na půl dne. ![]()
Kde čteš, že se hroutím? Hledám možnosti, jak si s takovým dítětem užít co nejlépe léto. Mám rodinu, co by hlídala a hlídá, ale bohužel hlídání tohoto dítěte nefunguje, protože nechce a ve výsledku už nechce ani babička, které se půl dne vzteká.
Bohužel je velká pravděpodobnost, že dítě má AS a asi i s věkem se hodně příznaků začíná zhoršovat.
Tak asi ta věta „co vám pomáhá přežít“ na mě tak působí, ale pokud ne, tak ok, fajn že hledáš tipy…asi ten můj příspěvek byl spíše obecněji na ty diskuze, co se tu vyrojily jak píšeš - možná pomůže i uvědomit si, že mít dítě není jen o tom si to užít, ale i o tom, si uvědomit, že rodič je holt ten, co některé období prostě musí trochu pretrpet, protože to k rodicovstvi patri ![]()
Většinou si někde hraje, nebo je na zahradě a hraje si venku. Televizi má omezenou na hodinu večer.
Výběr dostal a trvá si na tom, že chce být doma, i mi řekl, že je zvíře domácí a nemám ho nutit jezdit pryc, že to je potom ve stresu.