Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@gabriela82 píše:
@celipipka54 Tak v pěti měsících se ještě tolik nepotí, pokud není poblinkaný, tak ho dej klidně znovu.. Já už ani nežehlím a peru jí věci normálně s našima.. Ale do toho půl roka jsem jí prala zvlášť a v dětském prášku, pak jsem zkusila normální prášek a pak i aviváž a když se jí nic nestalo, tak jsem to tam začala házet vše dohromady..
hele, já už se dostala do fáze, že skoro nežehlím a je mi faaaajn
Žehlila jsem tak do půl roka vše a pak už jsem začala vypouštět až jsem se dostala k tomu, že skoro nežehlím. ![]()
@Gladys píše:
@celipipka54 co se týká atopáku, v čem například pereš? Jaké používáš čistící prostředky? To mi přijde jako potenciální spouštěč, když se dítě navlíkne do vyvoněnýho oblečení se zbytky prášku, 100× nic a pak se ucho utrhne. Případně pak nerozvážnost při zavádění příkrmů. Je pravda, že pokud by byl v rodině předpoklad pro nějakou alergii, tak bych byla opatrnější, naštěstí patříme v současné době snad k naprosté raritě, kdy ani jeden z nás není alergik
Prášek (dětský) i aviváž používám z Amway, nevím, jestli to znáte, je to prý biologicky zozpustitelné, nebo tak nějak, no jako že to nezanechává žádnou chemii v tom prádle. Je to takový asi ne moc známý a nejsou na to žádný reklamy tak tomu ají věřim. Je fakt, že manžel od té firmy používal krém na ruce a ten ekzém měl lepší ![]()
@omites Tak to žehlení je asi spíš jen pro můj pocit, když vydím tu vyžehlenou plínku, srdce se zaraduje
Ne to už zas kecám, ale víc se mi to líbí, jsem na některý věci docela punťa ![]()
@celipipka54 píše:
Prášek (dětský) i aviváž používám z Amway, nevím, jestli to znáte, je to prý biologicky zozpustitelné, nebo tak nějak, no jako že to nezanechává žádnou chemii v tom prádle. Je to takový asi ne moc známý a nejsou na to žádný reklamy tak tomu ají věřim. Je fakt, že manžel od té firmy používal krém na ruce a ten ekzém měl lepší
Amway znám
, Ale nepoužívám.
@palapa No to mi ani vadit nebude, já vím, že se ušpiní a tak. Já jsem právě fakt nevěděla, že to tak přeháním, já vim no, mladá a blbá a mám první mimi ![]()
@celipipka54 píše:
@omites Tak to žehlení je asi spíš jen pro můj pocit, když vydím tu vyžehlenou plínku, srdce se zaradujeNe to už zas kecám, ale víc se mi to líbí, jsem na některý věci docela punťa
já žehlila hlavně k vůli tomu, abych spálila ty bacily. Čím je starší, tím je větší a větší prase a nějaká špína ho nerozhází. Bodýčka se na něm natáhnou, tepláky fakt žehlit nepotřebují, domácí mikiny taky ne. Žehlím jenom ty lepší věci, abych měla vyfešákovaného chlapečka, když se chceme někde blejsknout. Ale třeba rifle, některá trička či ty lepší mikiny taky žehlit vůbec nepotřebí. Nehledě na to, že jemu je šumák v čem je oblečený, zaprasit se zvládne vždycky.
Jinak mám sennou rýmu a taky jsem se bála atopáku - prala jsem v Lovele, jako aviváž jsem měla ocet a žehlila jsem to všechno, hlavně to, co měl přímo na těličku. Ale od půl roka jsem začala polevovat a nyní jsem v té fázi, co jsem popsala. Zatím se žádná vyrážka neobjevila.
@omites Tak kvůli bacilům hlavně, to jo. Ale teď už si myslím, že věci, které nedává do pusinky, bych možná už ani žehlit nemusela, ale to bych nevydejchala
Záleží jak to cítíš
přílišná hygiena a denodenní desinfikování domácnosti samozřejmě škodí, což ty asi neděláš, takže jinak je to jen o tom, že si přiděláváš práci sama sobě.
Což je tvá věc.
Já poslední dobou nemažu, jen po kadění máznu rybilkou, bepanthen mám první od narození malého a ještě ho tak necelá polovina je. Koupu obden, někdy i obdva.
Ruce si myju po WC, po přebalení, po práci se syrovým masem a pod., ale jinak to dost pankuju. Ve chvíli, kdy malej leze po zemi, vymete kdejakej kout, olizuje co mu přijde pod ruku včetně psa, tak to nemá moc smysl řešit
![]()
a oblečení? ještě jsem se nedostala k tomu, pravidelně ho převlíkat speciálně na noc do pyžama. Často ho večer převlíknu do čistého a druhý den pak lítá v tom, v čem spal… ![]()
převlíkám když je poblinkanej (páč smrdí), nějaká slinta nebo malá kapka od přesnídávky mě nerozhází.
A nežehlím, takže pocit nevyžehleného miminka mě nerozhází ![]()
@celipipka54 píše:
@omites Tak kvůli bacilům hlavně, to jo. Ale teď už si myslím, že věci, které nedává do pusinky, bych možná už ani žehlit nemusela, ale to bych nevydejchala
hele a co hračky? Co děláš s nima? Ty přece cpe do pusy furt, ne?
@omites píše:
hele a co hračky? Co děláš s nima? Ty přece cpe do pusy furt, ne?
Tak když byly nový, tak jsem je vyprala, ty plyšové teda, plastové umyla a polila vařící vodou a ty co šly, tak ají vyvářela 5 minut. Teď jí je občas umyju a ty plyšový každej týden vyklepávám od prachu. A teď mám pocit, že jsem jediná, kdo to takhle dělá
že?
@celipipka54 píše:
no hlavně žehlení pro desinfekci by mělo smysl jen pokud bys to žehlila těsně před oblečením na dítko. Jinak v té skříni na to zase „naskáče“ kde co ![]()
Já v začátku malému žehlila vše, ale né kvůli bacilům, ale protože sem měla obavu, aby to „tvrdší“ nevyžehlené prádlo nějak „nepoškrábalo“ jeho jemnou kůži. Máme tvrdou vodu a pokud sem nepoužívala aviváž, tak je prádlo prostě hrubé.
Později sem začala používat (čistě přírodní, odbouratelnou) aviváž Eurona Černý a od té doby nežehlím nic, a malý v pohodě.
@celipipka54 píše:
@omites Tak to žehlení je asi spíš jen pro můj pocit, když vydím tu vyžehlenou plínku, srdce se zaradujeNe to už zas kecám, ale víc se mi to líbí, jsem na některý věci docela punťa
Promiň, ale když jsi schopná napsat „vydět“ s Y, no…
Jinak já byla díky dlouhýmu pobytu v nemocnici taky zvyklá na více než dostatečnou hygienu, ale postupně jsem se (taky díky brožurám a odborným článkům) dopracovala k menší hygieně. Ale už z nemocnice jsem byla zvyklá, že dupačky i body (pokud se neušpinilo), měla malá dva dny. Časem, až zjistíš, že jste přišly z venku (nebo malá na něco sáhla) a tys jí zapomněla umýt ruce, protože jste se šly přebalit nebo dát napít nebo já nevím co, tak přijdeš na to, že se jí nic nestalo a přestaneš se tolik bát. S tou imunitou tady, co píšou holky, souhlasím. Kdy jindy začít než teď, když kojíš a má tvoje protilátky? Až bude lézt, chodit, tak bude všechno strkat do pusy, nebudeš stíhat, ale zvykneš si. Neboje se ničeho, půjde to
My to s malou daly ![]()
@celipipka54 píše:
Tak když byly nový, tak jsem je vyprala, ty plyšové teda, plastové umyla a polila vařící vodou a ty co šly, tak ají vyvářela 5 minut. Teď jí je občas umyju a ty plyšový každej týden vyklepávám od prachu. A teď mám pocit, že jsem jediná, kdo to takhle dělá![]()
že?
ehm…asi jo
![]()
Já co sem si rozvařila jedno kousátko, tak sem s vyvařováním opatrná
Od nějakýho půlroku sem nevyvařovala nic.
plyšáky peru jen když je malej pobleje
![]()
@celipipka54 píše:
Tak když byly nový, tak jsem je vyprala, ty plyšové teda, plastové umyla a polila vařící vodou a ty co šly, tak ají vyvářela 5 minut. Teď jí je občas umyju a ty plyšový každej týden vyklepávám od prachu. A teď mám pocit, že jsem jediná, kdo to takhle dělá![]()
že?
Nejseš, taky jsem to dělala. Teď - skoro v roce - vidím ten rozdíl - nemám na to čas, hraček je moc, malá je nosí po celém bytě - nejsem otrok. Když venku olízne kámen, nebo padne pusou do písku, hračky jsem přestala řešit. Občas něco umyju v jarový vodě. Plyše nevyklepávám, je to jen na dobrej pocit.
@Mar__tanka1983 Jo, já takhle rozvařila taky pár věcí
Pak mi mudr řekla, že to stačí polít vařící vodou, že se ty bacily zničí ![]()