Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Mar__tanka1983 píše:
plyšáky peru jen když je malej pobleje![]()
A malá počůrá ![]()
@celipipka54 píše:
Ahoj ženy, potřebuju rady od zkušených maminekMám 5ti měsíční dceru a než si jí vezmu, pořád si umývám ruce, to už se teda snažím eliminovat, pokud nejsem nějak špinavá samozřejmě
Oblečení jí dávám jen jednou, i když ho má třeba jen hodinu. No a hlavně, teď jsem četla na jiné diskusi, že některé maminky nemažou preventivně proti opruzeninám vůbec, některá tam psala že jednou denně. Já si teď přijdu jak úplnej nýmand, ale já jí mažu při každým přebalování
Prostě jsem to někde vyčetla a dělám to tak. Moje mamka mi říkala, že to přeháním s tou péčí, tak bych chtěla znát i váš názor.
Děláš chybu!
Musím Ti to takhle říct, v dobrém.
I kdyby mimčo vzalo do pusy dudlík ze země, nic se mu nestane. Ani nevíš, co všechno se k němu nevědomky dostane a kdybys viděla mě, co všechno dovolím. Absolvovala jsem přednášku odborníka na imunitu a věř mi, ruce si nemyj při běžném styku s okolím. Já tedy nesnáším košíky v obchodě a madla v metru, tam je mytí na místě, nebo po toaletě, nebo když držím čerstvé maso, ale jinak neblázni.
Vyvařovat hračky? Já nevyvařila ani dudlíky
Taky mi vaděj tramvaje a držadla v nich.. Jinak bláto, kamínky, klacky - to je „čistá“ špína ![]()
@celipipka54 píše:
Nechci se teď vymlouvat, ale já neznám nikoho, kdo má miminko, jsem první mezi kamarádkama a tak všechno vyčtu z těch brožurek, co jsem dostala v porodniciA pak to tak dopadá. Někde jsem dokonce četla, že pokud má někdo z rodiny atopický ekzém, tak aby se tomu zabránilo, nesmí být doma žádný záclony, koberce, a nekupovat dítěti plyšový hračky
Tak to už je fakt moc, ale jinak z těch brožurek čerpám inspiraci dost
Ono je pravda, že příliš textilu není nic moc. Někde je to jak v polštářovém království, když třeba spím u mamky, ráno se mi hůř dýchá, mám ucpaný nos a opuchlý obličej, to doma nemám a taky si jako alergička nepřipadám. Ale doma nemám koberec přes celou místnost a tisíc přehozů a deček, polštářů, takže to v podstatě schvaluji, jistou střídmost v textilu.
@gabriela82 píše:
Vyvařovat hračky? Já nevyvařila ani dudlíkyTaky mi vaděj tramvaje a držadla v nich.. Jinak bláto, kamínky, klacky - to je „čistá“ špína
Čistá špína, moc hezky řečeno
. Tak nějak to cítím i já. Minule se přihrnul malej mých známých k mýmu miminku a začal mu hrabat na obličej hnědýma rukama od hlíny a známá říká ježiši ne, dej z něj ty pracky. A já hele mě to ale vážně nevadí. To se spíš bojím očkování.
U nás zas manžel dal kousátko (takové to s tou vodou) do sterilizátoru a ono to nevydrželo ![]()
Vyvařila jsem vlastně jenom hračky, co jsme podědili. Plyšáky vyprala snad jenom jednou a to ještě ty, co nebyli nové. Dudlíky jsem před použitím vyvařila, to jo, ale pak už tuším ne.
Kdyby z toho měl olezenou pusu, tak se na to asi zaměřím, ale nic mu nebylo.
Ano, přeháníš to. Dítě si musí vypěstovat nějakou imunitu a tímhle způsobem ji udržuješ v extrémně sterilním prostředí, takže potom, když bude trochu větší, a půjde s dětma ven na písek, nebo do školky, tak hned všechno chytne. Mazání není taková hrůza, ale opravdu 1-2× denně to podle mě stačí, a jinak postačí zásyp. ![]()
@ArankaC. píše:
jinak postačí zásyp.
To se ještě někde doporučuje?
Mě všude říkali, že zásyp už se nepoužívá
Jo a vzpomněla jsem si, že jsem v porodnici mimo jiné vyfasovala i nějakou brožurku do Domestosu. Když jsem to četla, tak jsem se nestačila divit - utkvělo mi, že mám stírat nábytek tím domestosem 1× týdně
To by mě mohlo.
Ale celkově, to tam celé bylo přehnané, jak všude utočí bacily a všechno se má dezinfikovat. Nedivím se, že pak někdo může mít špatný pocit, když sáhne na své miminko jen tak.
@omites píše:
Jo a vzpomněla jsem si, že jsem v porodnici mimo jiné vyfasovala i nějakou brožurku do Domestosu. Když jsem to četla, tak jsem se nestačila divit - utkvělo mi, že mám stírat nábytek tím domestosem 1× týdně![]()
To by mě mohlo.
Ale celkově, to tam celé bylo přehnané, jak všude utočí bacily a všechno se má dezinfikovat. Nedivím se, že pak někdo může mít špatný pocit, když sáhne na své miminko jen tak.
Já četla i že prach by se měl utírat každý den a vysávat dvakrát týdně ![]()
@ArankaC. píše:
Ano, přeháníš to. Dítě si musí vypěstovat nějakou imunitu a tímhle způsobem ji udržuješ v extrémně sterilním prostředí, takže potom, když bude trochu větší, a půjde s dětma ven na písek, nebo do školky, tak hned všechno chytne. Mazání není taková hrůza, ale opravdu 1-2× denně to podle mě stačí, a jinak postačí zásyp.
Teď už budu vážně chytřejší, nebudu číst brožurky, ale napíšu radši sem ![]()
@celipipka54 píše:
Teď už budu vážně chytřejší, nebudu číst brožurky, ale napíšu radši sem
Brožurky jsou na nic. Ale já jsem to taky zjistila až časem. ![]()
No tak já se přiznám, že než se malá narodila, tak se vymalovalo (po deseti letech už to stejně chtělo) a nechali jsme vyčistit koberce.. Jinak luxuju tak jednou týdně a prach utírám až když už ho opravdu vidím ![]()
@celipipka54 píše:
Já četla i že prach by se měl utírat každý den a vysávat dvakrát týdně
tam psali vyložené omývat ten nábytek
prach utírat určitě jednou za den. To by si tady zgustli ![]()