Přetahování kůžičky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
smurfka
7.12.15 18:31

Ale jak říkám..malý má tři a pul a zatím mu jde vidět žalud a to jsme nic nedělali..vytahal si ho sám, bezbolesti

• Citovat
  • Upravit
2614
9.12.15 03:35
@smurfka píše:
ano..pokud chcete tak mužete trošku zkoušet, ale jen jak to jde, ne nic násilím..ale není to třeba..umýt jen na povrchu a jak si na něho začne sahat sám, tak si ho sám i vytahá a pak mužete mít i žaluda

Mám určité věci na svých osvětových webovkách. S tím, co je v těch článcích tak úplně nesouhlasím. Elisabeth Ferdwicková má ve své knize, že se s kůžičkou nemá manipulovat do čtyř let. V každém případě ne do doby, než chlapeček dospěje do falického stadia, někdy se tomu též říká raná pseudopuberta, kdy se začne nadměrně o svého pindíka zajímat, to je ve věku 3 až 5 let, popřípadě 4 až 6 let, pak přejde do latentního stadia, které trvá až do puberty, kdy tento nadměrný zájem opadne. Pokud mu tedy ta pseudopuberta nezastydne, jako mají zastydlou pubertu někteří dospělí muži. Znám to, mému bratranci ta pseudopuberta zastydla, až s tím byl otravný. Už jsme si pak začli myslet, že je na kluky. Z toho nás však vyvedl, když se stal v pouhých 16 letech šťastným tatínkem.

A teď k věci, došel jsem k určitému náhledu. Zeptal jsem se na to německého spisovatele Maria Lichtenhedta, který se tímto zabývá už téměř 10 let (já teprve něco přes rok) a od kterého mám na svých osvětových webovkách rubriku Info pro chlapce, jsem s ním ve spojení jak přes jedno fóru přes schránku a loni v lednu mi dal na sebe dokonce své telefonní číslo. Nejprve otázka, kterou jsem položil Mariovi:

Moin, moin (běžný severoněmecký pozdrav: „dobrý den“ se v severním Německu vůbec nepoužívá)

Mám pár krátkých otázek. Má poněkud odlišný názor, než je v těch článcích (na mých osvětových webovkách), kdy se může začít s roztahováním předkožky u chlapce. Domnívám se, že se s tím dá začít mnohem dříve, ale musí být splněny tři podmínky.

chlapec už nesmí mít konglutinaci, tj. přirozené slepení předkožky se žaludem membránou zvanou synechie.
už nepotřebuje plenky
musí už být ve falickém stadiu (říká se mu též pseudopuberta, přechodné období, kdy se chlapec intenzivně zabýval svým pindíkem, ve věku 3 - 5, popřípadě 4 - 6 let), aby mohl dobře spolupracovat.
Co si myslíš?

Mario mi odpověděl:

Správně! Roztahování předkožky má být zkoušeno pouze chlapcem samotným. Nesmí se přitom vyskytovat žádná bolest.

Chlapec by měl být ve stavu (což je věkově individuální), aby pochopil o co se jedná a musí to sám chtít zkoušet.

Z toho vyplývá, že tyto roztahovací pokusy nemají být prováděny u velmi malých dětí.

Když v tom věku existuje potřeba ošetření, může se to učinit s použitím kortikoidních mastí nebo místo roztahování nechat chlapce častěji se koupat.

Můžete chlapci vysvětlit, že ta kůžička je jako ochrana, že se pod ní nalézá malá „hlavička“ (možná je lepší použít slova bambulka, jak jsme tomu říkali jako tak malí kluci), která, když už je dost velký, může vykouknout ven. Tak se to vysvětluje malým dětem. Chlapec může při koupání zkoušet, zda ta hlavička už chce vykouknout ven. Musí však přitom být velmi opatrný, protože povrch té hlavičky je velmi citlivý, jako miminko.

Když je ta předkožka u velmi malého chlapce zanícená, může se to vysvětlení spojit s opatrným ošetřováním mastí, ale bez toho, aby to rodiče roztahovali. Vícekrát chlapci vysvětlit, jak si má opatrně tu mast vmasírovat a vtírat.

Máš tedy pravdu: Chlapec si to musí dělat sám, u velmi malých chlapců ošetřovat pouze když cítí bolest nebo když je to zanícené.

Tolik Mario (zakladatelka asi najde chyby v mém překladu, vůbec nejsem dobrý němčinář)

Jinak Mario Lichtenheldt jako spisovatel napsal k tématu dvě knihy pro chlapce, kteří s tímto mají problémy a jejich rodiče.

Charlie in Badewanne (Karlík ve vaně), pro chlapce starší 7 let

a

Un - Heil (Ne léčení) pro chlapce starší 12 let.

To, co doporučila ta doktorka je nejen zcestné, ale i velmi škodlivé. Nejen, že se ta kůžička může nenávratně poškodit, ale ty bolesti při násilném přetahování mohou způsobit psychické trauma, může se to zarýt do podvědomí, což může spůsobit, že si pak na pindíka nenechá ani sáhnout a později, až bude ve správném věku, nebude mít žádnou chuť si to sám zkoušet.

Ještě tu dodám jeden link, i je tam pár detailů, které nejsou správné (tzv. Gaidnerův omyl - dle britského pediatra Douglase Gaidnera), tak je tento článek poměrně dobrý.

http://www.mudrnoragregorova.cz/predkoz.pdf

Takže takoví dětští lékaři, jako je ta od zakladatelky jsou na odstřel. :pocitac:

Jinak k mytí žaluda a vnitřku té kůžičky zásadně nepoužívat mýdlo, tím se zničí přirozené pH a paradoxně to mytí mýdlem může vést ke komplikacím, zánětům a balanitidám. Jestli najdu jeden článek, je sice pro dospělé, pro děti to platí dvojnásob, tak ho okopíruju do dalšího příspěvku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2614
9.12.15 03:48

Takže ten článek:

Šetrná intimní hygiena

19.12.2003 00:00
Kosmetika

Přestože na trhu nacházíme značné množství mycích prostředků, nelze mezi nimi najít přípravek, který by ve vztahu k přirozenému ošetření sliznice pohlavních orgánů bylo možné označit za vhodný. Všechny nám známé výrobky obsahují některé látky (tenzidy), které mají sice vysokou čistící schopnost, avšak vůči pokožce a sliznici se chovají agresivně. Následkem používání těchto přípravků je funkční oslabení velmi citlivé sliznice, porušení rovnováhy přítomných mikroorganizmů a z toho vyplývající poškození.

Hydrofilní olej Intima je vyráběn z vysoce kvalitních olejů (mandlový, sojový, jojobový), z výtažků léčivých rostlin a z vysoce účinných éterických olejů (levandulový, tymiánový). Intima Original AÖK neobsahuje žádné tenzidy, konzervační látky, barviva a jiné látky, které by mohly nepříznivě působit na organizmus.

Jemně a důkladně čistí sliznici pohlavních orgánů. Udržuje rovnováhu symbiotické mikroflóry. Splňuje všechny podmínky přirozené péče o sliznici. Má antiseptické a dezodorační účinky, příjemnou bylinnou vůni. Vynikající mycí a dezodoranční účinky. Nedráždí citlivou sliznici pohlavních orgánů. Při pravidelném používání odstraní nepříjemný pocit svědění, který je častým následkem při omývání výše jmenovanými nevhodnými výrobky. Vzhledem k jemnosti přípravku jej mohou používat i děti.

Zhruba 5 - 10 kapek přípravku Intima (Intimus pro muže) naneseme na navlhčenou sliznici a opláchneme vodou. Přípravky Intima, Intimus či Intim set jsou velmi ekonomicky výhodné, neboť jedno balení (150 ml) vystačí při správném používání na 500 umytí! (30 kapek je 1 ml)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Jsou jistě i jiné vhodné přípravky, ten článek je už 12 let starý. Hlavně ne mýdlo!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová