Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den, ceka nas u pediatra preventivni prohlidka v 5 letech co musi dite vse zvladnout? Dekuji ![]()
@mumík Ahoj! Obvykle se po dítku chce nakreslit obrázek domečku a postavy a pak nakreslit několik tvarů podle předlohy, klasická zkouška sluchu a zraku a taky je čeká přeočkování posilovací dávkou hexy. Víc si nepamatuju.
Tak asi záleží na pediatrovi nakolik tvoje dítě už zná, u nás stačilo odpovědět na pár lehkých otázek (kvůli kontrole výslovnosti), řekla básničku, počítala do kolika umí, barvy a pak ji zkontrolovala sluch a zrak… a to bylo vše:-). Ale máme dceru upovídanou treperendu, takže na návštěvě u doktorky je vždy veselo
, ale jak jsem psala, už jí zná a nepřipadala jsem si ani jak na preventivce
Co jsem dneska viděla, tak nakreslit obrázek postavy, pak zkoušela z barev, prostorové orientace (nahoře, dole, vlevo, vpravo…), počítání, básnička, jméno, svoje a rodičů. A rozebírali obrázek - co tam je, co tam dělají děti a proč, co tam je špatně… Nakonec zkouška zraku a sluchu.
Samozřejmost je vážení a měření dítěte.
Přeočkování hexou to není, hexa je šestivalentní vakcína. Přeočkování standartně Infanrixem- trivakcína proti černému kašli, tenanu a záškrtu. Tato vakcína lze aplikovat až do šesti let.
Děti ale infanrix hůře snáší, spíše doporučuji boostrix, či adacel
Oči, uši, váha, výška, alergie, operace, píchnutí Infarixem a domů.
Včera jsem zrovna s dcerou byla. Takže tlak, výška, váha, tvary -kontrolovala zrak, mluvit-Kamila neumí Ř, takže nám dala žádanku na logopedii dostala tetanovku a volnou půlhodinku (co by se čekalo na možnou reakci po očku v čekárně) ji dala papír a fix a měla namalovat maminku-pak podle kresby zkoumala jak je na tom se zralostí a vývojem. No, byla jsem pěkný strašidlo, ale pr měla i o fous horší.
Jinak ta logopedie mě teda docela rozcsekala u starší dcery ji zajímalo jestli je pravák, či levák a řeč vůbec neřešila. Holky umí Vaše děti Ř???
U nás nakreslit obrázek postavy, vážení, měření, kontrola zraku, kontrola mluvení, tlak, moc, popis co je na obrázku (pod, nad, vpravo, vlevo, dole, spočítat lidi…). Přeočkování infarixem.
@Uju dcera má 5,5 a neumí ještě ani R. Ale starší dcera už umela.
Byli jsme minulý týden. Doktor je jen změřil, zvážil, zkontroloval zrak a sluch, záda, nohy, píchl jim injekci a to bylo vše ![]()
My taky nic nekreslily. Linda R umi ale Ř ne. Na logopedii nas neposlala. 6 ji bude v prosinci, takze nas ceka skola az dalsi rok, casu dost
@mirabelle Na logopedii posílá pediatr? Malá mluví krásně r i ř, malý ne, ale vůbec (jsou dvojčata). Máme se nechat poslat na logo nebo ještě počkat? Ale u něj teda posun není žádný, malá krásně vyslovuje už od tří let. Tak nevím, jestli ještě počkat nebo to už řešit.
@Cipisek79 píše:
@mirabelle Na logopedii posílá pediatr? Malá mluví krásně r i ř, malý ne, ale vůbec (jsou dvojčata). Máme se nechat poslat na logo nebo ještě počkat? Ale u něj teda posun není žádný, malá krásně vyslovuje už od tří let. Tak nevím, jestli ještě počkat nebo to už řešit.
na logo je potřeba doporučení od pediatra-lze i bez něj, ale potom se za návštěvy platí. Pediatr nemusí to dítě ani nijak zkoumat, prostě ten papír vypíše:-)