Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No, nevim, jestli nemas poruchu prijmu potravy - co za den snis?
Mám 168/57 a klidně bych ty dvě kilča sundala, ale nemíním hladovět. Taky jím hnusy a normální jídla. Někdy salát apod. Kdysi jsem závodně cvičila, to bylo diet a diet, pak jsem přibrala, pak jsem kvůli okolí chtěla zhubnout, tak jsem šla až na 51kg a to už jsem byla průhledná. Teď se cítím dobře. Buď ráda, že ti jde zhubnout, kvůli jiným bych rozhodně nepřibírala.
No já bych schválně nepříbírala, mám o pár let víc než ty, dvě děti, po druhém porodu 52 kg/171 cm a teď cítím že přibírám - podle oblečení a váha ukazuje 55(prostě se blížím ke 30
Diety jsem nikdy nedržela, cvičení nesnáším, v jídle se neomezuju, při každém těhotenství jsem přibrala 20 kg, do měsíce po porodu dole…no ale teď pomalu asi přestanu jíst sladké
Takže pokud ti to nevadí, nedělala bych to - můžou z toho být zbytečné zdravotní problémy
Myslím si, že tloušťka, ale ani hubenost není hezká. Samo, že to záleží, jak kdo „to“umí nosit.Ale řešíme hubenost. Když ti okolí začíná říkat, abys přibrala, tak ti to asi nesluší i když si myslíš, že jo.Moje snacha, záměrně poslední rok hodně zhubla, je celá nadšená, ale ve tváři zestárla tak o 10let, což ona nevidí, ale okolí jo a všichni jí říkáme aby něco spíš přibrala, jen její mamča jí řekla na plnou hubu, že zestárla, ale že to jsou jen blbé řeči, protože prý máma ztloustla. Grrrr ![]()
Pokud se cítíš dobře, určitě bych kvůli nikomu nepřibírala. Já jsem ještě hubenější, teď, půl roku po porodu, 170/51. Před druhým těhotenstvím jsem dokonce vážila 47 (kojila jsem). Obě těhotenství i kojení v pohodě. Taky bych se bála, že se to pak „rozjede“ a po pravdě řečeno ani nevím, jak takto cíleně přibírat. V jídle se nijak neomezuji, jím všechno, na co mám chuť, a že bych se cíleně prolívala litry slazených limonád a jedla kila hamburgerů? To určitě ne.
@Anonymní píše:
Přeji příjemný večer.Již delší dobu mě trápí menší problém s váhou. Většina žen teda řeší opak, ale…
Mám jedno dítě, jsem poměrně mladá (24let), mám o 12let staršího partnera, který měl vždy partnerky, které štíhlé nebyly. Jsme spolu přes 5let a funguje to. Měřím 165cm a než jsem otěhotněla, vážila jsem 48kg. Během těhotenství jsem přibrala 13kg, které jsem nechala v porodnice. Dokonce jsem během pár měsíců klesla na váhu 45kg. Nehubla jsem, bylo to stresem. Pak jsem měla období, kdy jsem přibrala na 55kg a tak nějak jsem byla i spokojenější, nic jsem neřešila. Tedy kromě toho, že všechny věci mi byly najednou malé.
Nedávno jsem byla nemocná, opět jsem zhubla. Já to na sobě však nepozorovala, ale přítel a rodina poměrně dost. Uzdravila jsem se a opět jsem přibrala. Nyní mám 4roky po porodu a moje váha je 52kg. Pro mě je to optimální. Ale přítel začal s kontrolou jídla, s tím, že bych mohla trochu přibrat, atp. Zrovna tento víkend jsem se nějak bavila s jeho kamarádama. Řekli mi, že jsem strašně krásná ženská, ale hrozně hubená. Jenže já mám hrozný strach z přibrání. Když se podívám na svou maminku, na svou babičku, tak vím, že jednou taky budu silnější, ne-li obézní. A já se děsím toho, že když se budu snažit přibrat teď, tak se to rozjede naplno a už nebudu schopna uhlídat, kdy je pro mě ta hranice, abych nebyla vyzáblá, ale zároveň moc silná.Zajímal by mne váš nazor, zda byste kvůli chlapovi dokázaly přibrat na váze?
P. S.: Je to opravdu banalita, ale mě osobně to docela tíží, protože mám strach, že chlap prostě bude vyhledávat ženy, které má pořádně za co chytit
![]()
Ještě bych ráda dodala, že nedržím žádné diety, téměř pravidelně večeřím kolem 22hodiny, jím spoustu nezdravého jídla, nijak zvlášť nesportuji (v létě teda cyklistika).
Píšu raději anonymně, není mi to zrovna příjemné.
NE. Pokud se cítíš dobře, netrpíš hladem, jsi zdravá, tak není důvod k eotmu se vykrmovat. zvlášť pokud máš v rodině dispozice k nadváze. Vždy je lepší méně špeku než více ![]()
Nepřijde mi, že bys vážila nějak extra málo. Ale záleží jak vypadáš a hlavně jak se cítíš. Kdyby bylo něco špatně, musela bys to na sobě cítit-únava. Já za dob, kdy jsem ještě nevypadala jako teď
,jsem měřila (měřím tedy stále stejně, jen ta váha nějak šla nahoru) 183 cm a vážila 60-65 kg. Žádné diety jsem tou dobou nedržela, jedla jsem normálně, nebyla jsem ani žádná anorektička ani bulimička, ani ve stresu nebo nemocná, prostě jak jsem dospěla, tak jsem zůstala. Byla jsem spokojená, že si můžu koupit oblečení, které se mi líbí, né do kterého se vejdu..atd. Pokud jsi tedy zdravotně v pořádku, tak já bych tedy schválně netloustla.
No, jen kvůli okolí bych rozhodně nepřibírala. Pokud se ty sama cítíš dobře, váha ti vyhovuje a nemáš zdravotní potíže, tak bych to nechala tak. Já jsem třeba ještě hubenější, občas někdo nějaké řeči má, ale je mi to celkem fuk. Po zdravotní stránce jsem v pořádku, já s tím problém nemám, takže to neřeším. Hubená jsem celý život a jelikož jsem po mamince, tak mi asi ani přílišné zvyšování váhy nehrozí. Akorát je blbý, že muž je taky jak oteklá nit, takže to vypadá, že rodinu týrám hlady ![]()
Kvůli okolí bych to nedělala, celkem ti v tomhle rozumím, neustále slyším z hodně stran hlášky typu: najez se, vypadáš bídně a pod. jsem na ně lehce alergická, ale i tak bych to kvůli okolí neudělala, ale spíše kvůli sobě. Jsem podobný případ, až na to, že měřím více 171cm a vážím 50kg, ale s tím problémem, že já přibrat nemůžu, nemám to nějak v genech. Zkoušeli to už i doktoři a povedlo se jim to přes injekce posunout na 52kg, takže žádná sláva. Každopádně jsem po injekcích byla za chvíli zpátky na 50 kg
Na to, co si myslí okolí bych se nedívala.
Pokud nemáš zdravotní problémy, máš dostatek energie, cítíš se v pohodě a všechno zvládáš v klidu, není co měnit.
Neříkám, že se sama sobě nějak extra líbím, ale jsem spokojená. Samozřejmě, že bych chtěla přibrat, ale nahoře. Jenže vím, že když trošku přiberu, jde mi to okamžitě do zadku a stehen. Já si myslím, že nevypadám jak anorektička. Zadek mám (myslím) tak akorát, jediné, co možná nevypadá hezky, že mi lezou žebra. Jenže já celkově vřšek mám takový o ničem. Mám i malý prsa. Takže tohle asi nezměním.
Chystám se pro antikoncepci, tak uvidím, co ta se mnou udělá ![]()
@babice píše:
Na to, co si myslí okolí bych se nedívala.
Pokud nemáš zdravotní problémy, máš dostatek energie, cítíš se v pohodě a všechno zvládáš v klidu, není co měnit.
souhlas ![]()
@Anonymní píše:
Neříkám, že se sama sobě nějak extra líbím, ale jsem spokojená. Samozřejmě, že bych chtěla přibrat, ale nahoře. Jenže vím, že když trošku přiberu, jde mi to okamžitě do zadku a stehen. Já si myslím, že nevypadám jak anorektička. Zadek mám (myslím) tak akorát, jediné, co možná nevypadá hezky, že mi lezou žebra. Jenže já celkově vřšek mám takový o ničem. Mám i malý prsa. Takže tohle asi nezměním.
Chystám se pro antikoncepci, tak uvidím, co ta se mnou udělá
No, možná se nebudeš stačit divit… Nechceš zkusit něco jiného než HA? Vím, že je to nejpohodlnější, ale říkáš to dobře: „co ta se mnou udělá“… ![]()
@Litta
Existují i druhy HA, po které se nepřibírá, ale naopak i hubne.
Já měla takovou zkušenost s Yadine. Předchozí HA způsobovala, že ve mně zadržovala vodu, tak mi gynekolog předepsal tuto a spokojenost. ![]()