Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No brzo to je. Ale do babyboxu ji nedas, ne?
Tak si to nevycitej.
Já mám jednoho bratra o 14 měsíců mladšího a druhého o 5 let. Se starším jsme si hráli a drželi jsme při sobě, s mladším moc ne, všude jsme mu zdrhali a byl pro nás otravný mrně. Později si pak drželi bratři spolu, ale to až tak na druhém stupni toho mladšího.
Příspěvek upraven 04.08.21 v 17:47
Ses skvela mama, zvladnes to a deti si budou spolu skvele rozumet! ted ti jedou naplno hormony, s odstupem casu uvidis to stesti! i maly bude mnohem vic spokojenejsi za dalsiho clena rodiny, se kterym si bude moct hrat… uzivej si zdrave mimco ![]()
No teď už s tim stejně nic neuděláš, tak není co řešit. Musíš pracovat s tim co máš ![]()
Prosím Vás, já, ale vím, že s tím nic neudělám, proboha. Určitě neodnesou dítě do babyboxu a ani ho nezardousim. Dík za podporu.
Ja bych se zamerila na to, aby sis casto vyclenila jen cas pro nej. Ja to mam hrozne rada, kdyz jedeme se synem k doktorovi sami, je to uplne o necem jinem. Ale uz je mu 6 let.
Hele kamarádi mají holky taky kousíček od sebe, teď už jsou to školačky a nedaj bez sebe ránu, maj se moc rády. A kamarádi to měli za sebou rychle. My budem mít mezi dětma rozdíl skoro pět let a pro změnu si vyčítám, že budou věkově moc daleko od sebe, že plánovat výlety aby bavily obě bude nadlidskej úkol a tak - to si nevybereš. Jinak u dcery mi wow zamilování nenaskočilo nikdy, prostě jsem se kolem jejích tří měsíců smířila s tím že mám dítě (byla chtěná a plánovaná, ale stejně jsem z toho byla dost mimo) a kolem půl roku, že ji vlastně miluju. Dneska si nedovedu představit, že bych ji neměla a miluju ji šíleně ![]()
No, já bych dítě takhle brzy po sobě nechtěla. Je to malý mimino, který mámu proste potřebuje. Ale to je kazdyho rozhodnutí, někdo na to nedá dopustit, věřím, že pak je zase výhoda to, že jsou si děti blízko, vyhrají si spolu, mají společné zájmy atd. Nedávno mi vyprávěla jedna maminka s podobným věkovým rozdílem - první rok byl masakr, pak už fajn.
Už je to tak, tak hlavu vzhůru, zvládneš to! Nebude to trvat navždy a bude lépe
![]()
Sourozenec je to nejcennější, co rodiče mohou dát dítěti a sourozenecké vztahy jsou velmi důležité v životě, na tom se psychologové shodují. O nic staršího nepřipravujete, ba naopak, dáváte mu sourozencem to nejlepší. Ideální rozestup neexistuje, každá doba má své plusy a mínusy. Snaž se z toho udělat příležitost!
Já jsem si také užila vše okolo prvního dítěte mnohem více, porod, zotavení, kocarek. Co přišla malá, už to tak nebylo. Malý zarlil, bylo více práce a starosti. Byla jsem uhnana. Teď jim je 6 a 3 jsou největší parťáci.
nedovedu si představit, že bysme měli jen jedno dítě. Malý by se unudil. Vše přijde ![]()
@Anonymní píše:
Holky,doma mám rok a čtvrt starého syna, syna moc miluji, je úžasnej, hodnej už od miminka, porod byl krásnej zážitek, kdy hned naskočilo to wow zamilovaní. Druhé dítě jsme chtěli co nejdřív, aby měli k sobě blízko. Otěhotněla jsem a narodila se mi dcera, porod byl bolestivý, nic jako zamilovaní ihned nenaskočilo, pláče, budou mít od sebe tedy 15 měsíců a ve mě se to pere. Mám hrozný výčitky svědomí jestli jsme syna o něco nepřipravili, jestli nás neměl mít jenom pro sebe déle, jestli si vyhrají, a samé jestli a kdyby… Znate to. Vlastně ani nevím co chci slyšet, možná jsem se chtěla jen vykecat. Prostě mám výčitky, že jsem měla počkat, že to nezvládnu, že jsem špatná máma…
Taky jsme od sebe se sestrou o 15 měsíců
Klid, to bude dobrý. Ono si to sedne neboj ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Holky,
doma mám rok a čtvrt starého syna, syna moc miluji, je úžasnej, hodnej už od miminka, porod byl krásnej zážitek, kdy hned naskočilo to wow zamilovaní. Druhé dítě jsme chtěli co nejdřív, aby měli k sobě blízko. Otěhotněla jsem a narodila se mi dcera, porod byl bolestivý, nic jako zamilovaní ihned nenaskočilo, pláče, budou mít od sebe tedy 15 měsíců a ve mě se to pere. Mám hrozný výčitky svědomí jestli jsme syna o něco nepřipravili, jestli nás neměl mít jenom pro sebe déle, jestli si vyhrají, a samé jestli a kdyby… Znate to. Vlastně ani nevím co chci slyšet, možná jsem se chtěla jen vykecat. Prostě mám výčitky, že jsem měla počkat, že to nezvládnu, že jsem špatná máma…