Přihláška do mš před druhým rokem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4263
22.4.17 19:30
@sloninka píše:
Přesto, že se tady do tebe ostatní pustili, tak já budu, spolu s tebou, další černou ovcí.
NAPROSTO S TEBOU SOUHLASÍM.
Pro zakladatelku. Od nastávajícího šk. roku (2017/2018) bude platit, že do státní MŠ nesmí být zapsáno dítě, které do 31.8. nedovrší 2 roky.

Děkuji za pochopení. Pořídil jsem si děti protože jsem chtěl a trávím s nima maximum času. Věnuji se jim co to jde. Prostě nechápu a nerozumím logice: pořídím si děti a co nejdříve je „odstavím“ (školka, paní na hlídání a pod.).Pokud si ženská pořídí dítě a v roce se vrací do práce (aby jí náhodou neutekla prcovní pozice) tak snad to dítě může klidně vynechat a věnovat se kariéře naplno. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
22.4.17 20:13
@Fofrník píše:
Záleží jaký úhel pohledu na evropské hodnoty kdo má. Jiný budeš mít ty a evidentně jiný pohled bude mít „řidič náklaďáku“. Oba dva jste evropani cca 150 km vzdáleni. Třeba to bude důsledek něčeho o čem jsem se tu chtěl něco dozvědět. ;)

Vracím se do práce po dvou letech od narození dítěte a důvody jsou čistě praktické, respektive finanční - prostě peněz málo, tudíž nebylo moc co řešit, od začátku jsme s manželem věděli, že se budu muset do práce vrátit dříve. A co já znám osobně rodiče, kteří dávají dítě do MŠ o něco dříve, než ostatní, tak důvod je vždy obdobný - peníze. Kdybych do práce nyní nemusela, byla bych ráda. Jako mladá jsem snila o tom, že budu mít početnou rodinu, budu doma, zahrádkařit, starat se o rodinný krb, vychovávat 6 až 8 dětí a budeme spokojená rodinka. Brzo jsem z tohoto vystřízlivěla. Bohaté chlapi asi hledat neumím, sama jsem z dost skromných poměrů.
No k těm evropským hodnotám, z toho jsem trochu rozpačitá. Jiný úhel pohledu na evropské hodnoty? No možná jo. Takhle, já myslím, že hodnoty máme my Evropané prakticky totožné, ale možná se trochu lišíme v názorech, jak ty hodnoty prakticky uplatňovat. Rodina a výchova potomků představuje hodnotu pro většinu z nás, ale v názorech, jak tu rodinu podporovat, jak ji uskutečňovat, se vzhledem k současné názorové pluralitě, dosti lišíme. A je to tak asi dobře. To je pak už věcí diskuse, abychom si naše názory vzájemně vysvětlovali a současně si je tím i tříbili a zdokonalovali.
Dle mého názoru nemusí být nic tragického na tom, zda se vrací matka do práce dříve a dítko umístí do nějakého kolektivního zařízení. Nemusí to ještě nutně znamenat, že se o dítě nechce starat, že se mu nechce dostatečně věnovat a tudíž vymýšlí nějaké náhradní řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101780
22.4.17 21:10
@sloninka píše:
Přesto, že se tady do tebe ostatní pustili, tak já budu, spolu s tebou, další černou ovcí.
NAPROSTO S TEBOU SOUHLASÍM.
Pro zakladatelku. Od nastávajícího šk. roku (2017/2018) bude platit, že do státní MŠ nesmí být zapsáno dítě, které do 31.8. nedovrší 2 roky.

A kde je to prosím uvedeno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
22.4.17 22:52
@Fofrník píše:
Děkuji za pochopení. Pořídil jsem si děti protože jsem chtěl a trávím s nima maximum času. Věnuji se jim co to jde. Prostě nechápu a nerozumím logice: pořídím si děti a co nejdříve je „odstavím“ (školka, paní na hlídání a pod.).Pokud si ženská pořídí dítě a v roce se vrací do práce (aby jí náhodou neutekla prcovní pozice) tak snad to dítě může klidně vynechat a věnovat se kariéře naplno. :think:

Opět s tebou musím bezvýhradně souhlasit.
A pro ty, co tady operují penězi a tvrdí, že to není pro to, aby nepřišly o pracovní pozici: Ženská si má do života vybrat chlapa, který umí vzít za práci. Tak aby dokázal uživit rodinu, když bude manželka na mateřské.
Mám hodně konzervativní názory a je mi jasné, že se některé z vás teď do mě pustí.
Pracovala jsem 23 let jako učitelka ve školce. A vím, co dělá kolektiv 25 hlučných dětí (s 1 přítomnou učitelkou) s těmi prťaty pokud nejsou dostatečně psychicky vyspělé a samostatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
22.4.17 22:53
@j.a.n.i1 píše:
A kde je to prosím uvedeno?
Četla jsem to někdy zkraje kalendářního roku v Učitelských novinách. Vím taky, že jsme o tom mluvily s kamarádkou, která je ředitelkou ve školce.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101780
23.4.17 00:15

@sloninka Aha, takže jen něčí názor (výklad), díky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
23.4.17 02:02
@j.a.n.i1 píše:
@sloninka Aha, takže jen něčí názor (výklad), díky :-)

Opakuji, že jsem to četla v Učitelských novinách, což je odborný časopis. Tam nějaké domněnky nepíší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
23.4.17 08:43
@sloninka píše:
Opět s tebou musím bezvýhradně souhlasit.
A pro ty, co tady operují penězi a tvrdí, že to není pro to, aby nepřišly o pracovní pozici: Ženská si má do života vybrat chlapa, který umí vzít za práci. Tak aby dokázal uživit rodinu, když bude manželka na mateřské.Mám hodně konzervativní názory a je mi jasné, že se některé z vás teď do mě pustí.
Pracovala jsem 23 let jako učitelka ve školce. A vím, co dělá kolektiv 25 hlučných dětí (s 1 přítomnou učitelkou) s těmi prťaty pokud nejsou dostatečně psychicky vyspělé a samostatné.
Úplně nechápu, jak toto může někdo napsat. Ano, v ideálním světě si má žena najít ideálního muže, který je pracovitý, dokáže zajistit rodinu… ale: nežijeme v ideálním světě. Mohou nastat různé situace, např. pracovitý muž dlouhodobě nemocný, invalidita, pracovitý muž má psychické problémy, rodina se dostane do jakékoli nepříznivé situace (např. pracovitý muž podnikal, vydělával, byl pracovitý, ale něco se pokazilo a podnikání nevyšlo, jsou dluhy) a já nevím co ještě. Např. můj muž je pracovitý, dělá rozhodně více jak 8 hodin denně, dělá vysoce odbornou práci, ale bohužel to není tak placené, aby z toho uživil mě plus čtyři děti v době, kdy jsem na mateřské. Měli jsme proto zůstat u dvou dětí? Vážně? Co když jsou pro nás děti tak důležité, že jsme šli do 4 dětí s tím, že to prostě budeme muset nějak řešit za pochodu (tzn. můj dřívější návrat do práce)? Nebo aby manžel opustil svůj obor a šel kvůli lepším penězům jinam? On nechce a já ho chápu, dělá práci, kterou dokáže dělat málokdo, která je pro společnost důležitá a popravdě - já bych to po něm nikdy nechtěla, aby šel dělat jinam. Rozumím tomu, že jeho talentu by bylo škoda.
Takže na jednu stranu ano, já tomuhle argumentu rozumím, ideální by to bylo, aby si žena našla muže, který dokáže zajistit peníze… ale bohužel život vypadá často trochu jinak. Hele pro příklad z praxe - kamarádka si našla muže, všem se zdál jako bezva chlapík, vydělával, dařilo se jim, znenadání ztratil práci a začal se flákat, do toho alkohol, úplně se změnil, hrůza, ona se do práce vracela po prvním roce na mateřské. Stejně se nevyhla rozvodu a po několika letech se zpětně ukázalo, že muž trpěl depresí, ale byla zastřená, prostě to nešlo poznat, ty příznaky se ukázali až po tom, co pořešil tu závislost.
K té školce - hodně záleží na prostředí, na učitelkách, jsou i alternativní školky, kde se pracuje trochu jinak a já u jedné konkrétní školky s dvěma konkrétními učitelkami mám do jisté míry jistotu, že tam mé dvouleté dítě nestrádá a je o něj dobře postaráno, jsem spokojená. Ano, je to trochu dál a musím dítě dovážet, ale jsem spokojená. A takových školek je čím dál víc. V jedné takové jsem nějaký čas pracovala a přístup k dětem je tam úžasný. Není školka jako školka. A není učitelka jako učitelka. Tím se nechci nikoho dotknout. A nebo lze ten dřívější návrat do práce řešit jinak - příbuzní, chůva apod.
Jinak já jsem také konzervativní typ, ještě k tomu katolička, ale vím, že život je život a řadu situací člověk nenaplánuje.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
23.4.17 08:52
@Fofrník píše:
Děkuji za pochopení. Pořídil jsem si děti protože jsem chtěl a trávím s nima maximum času. Věnuji se jim co to jde. Prostě nechápu a nerozumím logice: pořídím si děti a co nejdříve je „odstavím“ (školka, paní na hlídání a pod.).Pokud si ženská pořídí dítě a v roce se vrací do práce (aby jí náhodou neutekla prcovní pozice) tak snad to dítě může klidně vynechat a věnovat se kariéře naplno. :think:

Moje zkušenost: v životě tohle buď a nebo… nefunguje. Takže buď si pořídím děti a budu s nimi co nejdéle doma nebo se budu věnovat kariéře? Co když si moc chci pořídit děti, ale z finančních nebo jiných důvodů (např. pracuji v takovém oboru, že si nemůžu dovolit strávit s dítětem 3 roky doma) se budu muset vrátit do práce dříve? To není nějaká jiná alternativa? Já si totiž myslím, že právě toto černobílé myšlení (buď a nebo) by vedlo k tomu, že naše společnost by poměrně brzo vymřela a byla nahrazena jinou, progresívnější, společností. Cestu vidím jinde - hledat možnosti, nacházet nové cesty, neustrnout na názoru - když nemůžeš být s dítětem dlouho doba a nejsi na tom finančně dobře, tak si děti nepořizuj. A jak už jsem psala výše - považuji se za velmi konzervativní typ, a právě proto, že ctím své hodnoty, respektive euro-americké hodnoty společnosti postavené na anticko-křesťanských základech, tak hledám způsob, jak tyto hodnoty naplňovat v proměněném světě 21. století.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101780
23.4.17 09:50
@sloninka píše:
Opakuji, že jsem to četla v Učitelských novinách, což je odborný časopis. Tam nějaké domněnky nepíší.

Aha, takze tam byl prispevovazelem soud se zavaznym vykladem zakona… Pokud ne, tak vse ostatni je neci vyklad, dle tveho domnenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
23.4.17 19:36
@Tóňa2 píše:
Moje zkušenost: v životě tohle buď a nebo… nefunguje. Takže buď si pořídím děti a budu s nimi co nejdéle doma nebo se budu věnovat kariéře? Co když si moc chci pořídit děti, ale z finančních nebo jiných důvodů (např. pracuji v takovém oboru, že si nemůžu dovolit strávit s dítětem 3 roky doma) se budu muset vrátit do práce dříve? To není nějaká jiná alternativa? Já si totiž myslím, že právě toto černobílé myšlení (buď a nebo) by vedlo k tomu, že naše společnost by poměrně brzo vymřela a byla nahrazena jinou, progresívnější, společností. Cestu vidím jinde - hledat možnosti, nacházet nové cesty, neustrnout na názoru - když nemůžeš být s dítětem dlouho doba a nejsi na tom finančně dobře, tak si děti nepořizuj. A jak už jsem psala výše - považuji se za velmi konzervativní typ, a právě proto, že ctím své hodnoty, respektive euro-americké hodnoty společnosti postavené na anticko-křesťanských základech, tak hledám způsob, jak tyto hodnoty naplňovat v proměněném světě 21. století.

Není to o černobílém vidění. Jen si nedokážu představit dát dvouletého prcka do školky. Je to prostě ještě moc malé mrně na to aby mi řeklo co bylo ve školce, jestli mu tam někdo neubližuje, jestli neměl žízeň, atd. (prostě zda tam má opravdu vše co potřebuje). A abych věřil že se tam opravdu dobře postarají aniž mám zpětnou vazbu? Idealista prostě nejsem. Pokud chci dítě tak si na něj prostě musím udělat čas, finančně se připravit (prostě budu doma ty tři roky a hotovo), upravit si pracovní dobu, atd. A neboj nevymřem. Pořád tu bude dost těch co si děti nasekají z důvodu soc. dávek. Tedy pokud někdo nedostane rozum a nenastaví tuto oblast tím správným způsobem. ;) @sloninka
Nicméně děkuji za názor a neber to prosím osobně. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin