Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@marin píše: Více
V podstatě máš pravdu, ale musíš to kompilovat a dávat do souvislostí. To nedokáže každý na první dobrou. Podrobně jsem s dcerou dělala jen češtinu, často se stane, že když se soustředíš na jednu věc, unikne Ti druhá.
Do určité míry je to věc cviku, ale vlastní stín nepřekročíš.
Osobně jsem se na přijímačky na SŠ nijak nepřipravovala. A to jsem se hlásila na obor, který nabízela snad jedna škola v každém kraji(sociální oblast). Školní přijímačky byly i ústní z oblasti tehdejší občanské a rodinné výchovy. Byl tam i praktický příklad řešení situace.
Příspěvek upraven 14.04.24 v 08:29
@Veveří píše: Více
Já s Tebou souhlasím. Je z toho jen továrna na prachy, kde si každý urve, co může. Navíc to vždy řeší jen ti postižení. Já to jednou nějak vyprávěla v kanclu a kolegyně kolem 28 znechuceně utrousila, že ji se nikdo nevěnoval a že teda všechny děti teď musí být blbě. Sladká nevědomost:).
Příspěvek upraven 14.04.24 v 08:31
@Kunikula Strhana píše: Více
Je to dáno hlavně různou kvalitou učitelů a strukturou žáků na základní škole. Za nás, kdo chtěl jít na střední školu, tak základní škola pořádala přípravu. Jednou za 14 dní odpoledne matematika, jednou čeština a hromady úkolů domů. A vůbec to nebylo jednoduché se na střední školu dostat. Taky to dost lidí ani nezkoušelo a šlo na učební obor. Každá doba je jiná.
No, já jsem 75 ročník, v osmé třídě byly odpo dvě hodiny. Ale nepamatuji stres, že bych se na gympl nedostala.
@Kunikula Strhana píše: Více
Nemyslím si, že tohle je pravda. Po zkušenostech i se svými třemi dětmi bych řekla, že nejúčinnější je vytisknout si staré testy, ty si v klidu doma projíždět a na youtube si k tomu sjet vide, a jsou ke každému úkolu, i s vysvětlením. Pokud mi nějaké téma není vůbec jasné, třeba. češtiny můžu kouknout na Umíme česky. a udělat si nějaká cvičení. To samé je i v matematice. A pak je dobré jít si vyzkoušet nějaké testy nanečisto. (Todáš jsou testy nanečisto, není to „přípravka“) To ale spíš brát jako sociální nácvik, zvyknout si na tlak na čas, jinou atmosféru, zjistit si co všechno se může během psaní psát, umět dobře vyplňovat ten arch… Příprava nemusí stát skoro nic.
Ne určitá, dost velká. A taky šlo o peníze, stačilo, když dal tatíček sponzorský dar škole.
@Francis6 dobrý den také jsem vám přes zprávu zaslala prosbu s e-mailem o zaslání odhadu. Dcera je stresař a třeba ji to trochu uklidní. Moc děkuji Jitka
Záleží, jak na tom dítě je. Dcera s 1,5 hodinou přípravy by se dostala i v Praze.
Je otázkou, co potom s dětmi udělá škola, kam se dostaly na sílu. Našprtaná spolužačka od dcery ze třídy se několik hodin denně učila, aby procházela. Fakr to stojí za to? Mají 3 možnosti, 3. školu mohou mít „na jistotu“. A ono to, že se nedostanou na gympl neznamená, že nebudou studovat VŠ. Vždyť jí studuje 80 % středoškoláků a dostanou se tam i z těch „špatných“ gymplů a lyceí (a na spoustu oborů se dostane ten, kdo si podal přihlášku).
Teď mladá maturuje, má z toho nervy v kýblu, do toho přijímačky. Ale je to dost dané tím, jak jim to ve škole neustále předhazují (loni tam poprvé jeden student neodmaturoval v prvním termínu a některým učitelům asi hráblo).
@jkra píše: Více
Hodně lidí se na střední školu nedostalo. Gymply v té době nebyly tak žádané. Po revoluci se nejvíce žáků hlásilo na obchodní akademii.
Každý si myslel, že tudy to půjde. Si pamatuji, že bylo tak 400 přihlášek a brali 60. A byly poprvé takové ty logické testy něco jako scio.
@Kunikula Strhana píše: VíceAle prdlajs, dceru jsem na 8g učila sama a dostala se naprosto v pohodě. A dřív si zase platili lidi známé na škole, aby dostali ty testy, podpláceli, aby Pepíčka vzali…za komunistů zase známosti přes vysoké funkcionáře, tohle je nejspravedlivější, ty testy se dají naučit s kýmkoli, kdo umí ZŠ matiku a češtinu. Není potřeba statisíce.
@jkra píše: Více
No, vidíš. Já o 4 roky starší. Stres taky nepamatuju. Ale pamatuju pár papírů s přijatými a spoustu s nepřijatými. A přijímačky vyhlášené prskajícím dráťákem, občas bylo špatně rozumět.
Brácha šel na víceletý gympl 95 a taky v pohodě. Přijde mi to vyhrocené. Ale vše se posunulo. Za mě trojkari chodili na ucnak…ale je fakt, že já si nevybavují stres na skole, nikdy jsem žádný nevnímala. Gympl byl zadaný vždy. Na obchodku chodili blbci.
Příspěvek upraven 14.04.24 v 08:40