Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Petra1003 píše: Více
Pokud nemáte prestižní pražský gympl, můžete být v klidu.
Dcera si to spočítala na 32 z matiky a 38 z češtiny. Takže hodně podobně, jak dávala To-dáš testy. Přísloví také nevěděla. Tak snad jí to bude na pedagogiku stačit. Všem držím palce!
Scany výsledkových archů by podle To-dáš měly být v Dipsy 12.5.
Tak na to se musím optat. Viděla jsem jen matiku, ta se mi zdála docela fajn. Češtinu nevím, tohle by mě docela zajímalo. Mám od včera bolavé palce, ale stálo to za to.
Ahoj holky, moc prosím, je vás tu hodně, nemáte někdo přístup na to dáš? Potřebovala bych jejich odhad, co může být v pondělních testech.
Dřív to měli volně k dispozici a teď jsem na to dneska koukala a je to jen v uzavřené zóně.
Děkuji moc
@mirkaazzuri Ja na to koukala, ale zda se mi to porad stejne. Cestina pridavna jmena, ustalena slovni spojeni, druhy literarnich textu..matika procenta, kruh, grafy..nic specialniho jsem tam nevidela.
Ty jo, děti fakt neznají v devítce „pečený vařený“? Já se zkusmo zeptala zvlášť dětí 9 a 11let, a věděly to obě. Je pravda, že dost čtou, a já asi doma těch různých rčení a přirovnání používám dost. Mě by nenapadlo, že tohle bude dělat takové problémy ![]()
@zrcadlo píše: Více
moje dospělá dcera, která teda češtinu vůbec nemiluje, k tomu poznamenala : to znám dokonce i já ![]()
U nás to věděla mladší dcera, bylo jí nedávno 9let. Ale zas je to typické nadané dítě, takže není vzorkem běžné populace. Není knihomol. Když jsem se ptala, odkud to ví, tak nevěděla. ![]()
Bohužel rodiče s dětmi málo mluví a děti tohle mezi sebou nepoužívají. Ono, i když čtou, tak zase tak často na ta přirovnání nenarazí. Spíš, když to slyší kolem sebe.
@vokishka píše: Více
Mně vyprávěla kamarádka učitelka, že s dětmi narazila na pověry, a chtěla doplnit „svatba v máji, do roka…“, myslela si, že vysvětlí slovo máry a důvod té pověry (porody v únoru) atd., ale nedoplnil to vůbec nikdo, nejblíž prý bylo „do roka manželství v háji“ s odkazem na vysokou rozvodovost
Ale to bylo když učila na takové slabší ZŠ, narážela i na neznalost hodin (na druhém stupni) atd., tak nějak jsem ale doufala, že obecně to tak hrozné s tím přehledem není.
@Bayley píše: Více
Na tohle je skvělá série knih Veroniky Válkové Kouzelný atlas putování časem, protože tam hlavní hrdinka vždycky řekne „jak by řekla babi…“ a použije nějaký starší tvar, přirovnání atd. Na tohle mě přivedla kolegyně a děti mají fakt přehled z těch knížek, které jsou zasazené do reálné historie. Doporučuju.
troufám si říct, že tuto pověru nebude umět nikdo ani v běžné třídě.
Ale tohle už je velký archaismus. Troufnu s tvrdit, že to nebude vědět 99 % dospělých do 40 let, bez ohledu na vzdělání.