Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zrcadlo píše: Více
Děkuji! Teď na to koukám a vypadá to moc dobře. V knihovně jsou dobře zásobeni. ![]()
@vokishka píše: Více
Souhlasím a ještě většina bude mít problém s tím, co jsou to ty „máry“…
Tohle se v běžné mluvě, ani v knížkách v dnešní době prakticky neobjevuje. Navíc dnes už to ani není poplatné, vzhledem k tomu, že ženy a děti neumírají při porodu jako tomu bylo dřív, když toto pořekadlo vzniklo.
@zrcadlo no já když jsem četla ty komentáře devataku, tak jsem zírala. Jo, vulgaritu ty sypou z rukávu jako nic. Ale co je šikmé dno bazénu netuší?
@Bayley píše: Více
sice už to není opodstatněné, ale pořád prý je v květnu méně svateb ![]()
@vokishka Ano, právě kvůli tomu tomuto. Říká se, že svatba v máji nenosí štěstí. Původ to má právě v tomto přísloví. Ženy, které se vdávaly v květnu, často rodilý v lednu a únoru, byly oslabené a umíraly častěji.
@vokishka píše: Více
To už neplatí, vzhledem k tomu, že obor svateb znám velmi detailně, tak mohu říct, že s ohledem na plné termíny všech svatebních dodavatelů není vůbec problém naplnit i květen a v posledních letech je o květen velký zájem, protože nejsou vedra, ale už je pěkné počasí. Postcovidové svatby se hodně změnily.
@carsa494 píše: Více
99% dospělých?
No, je mi sice teprve 45, ale asi jsem teda duší starší, než jsem myslela.
Vždyť „máry“ se vysvětlují snad u Kytice Karla Jaromíra Erbena. Pokud se s tím slovem do té doby nikdo nepotká, tak tam snad jo. Nebo už ani ta Kytice se neprobírá? Asi už jsem úplně mimo, no, alespoň už chápu, proč mi učitelky pořád chválí rozhled dětí, my doma takovéhle věci vysvětlujeme, a ty máry už znají i ty moje děti 9 a 11 let.
@zrcadlo vnuk se teď v páté třídě učil kousek Polednice. A já trubka mu přednesla Semaforskou verzi - no a schválně, co mu utkvělo?,,Jedva matka dorekla to, bouch bác, letí do kouta. Podlily se krví oči povalené matičce, " to se řehtal, až se dusil.
Jo a ptala jsem se vnuka, a přísloví vařený pečený doplnil,,chléb".
@Petra1003 u nas je vysledek stejny, v matice take zbytecne chyby. Akorat, jestli se muzu zeptat, jak muzete vedet, ze na jednu ze skol se uz dostal? Ja nad tim rozrazovanim porad premyslim
dekuji
@zrcadlo píše: Více
Naše stejně staré děti znají taky Kytici z našeho vyprávění už nějakou dobu.
Schválně jsem se koukala, kdy se Kytice teď učí, protože já si pamatuji, že jsme se ji víc učili určitě na gymnáziu, ale ohledně základky mám ohledně Kytice dost mlhavé vzpomínky.
Umělá inteligence říká:
"Kytice od Karla Jaromíra Erbena se obvykle učí na druhém stupni základní školy a na středních školách v České republice. Konkrétní načasování se může lišit podle vzdělávacích plánů jednotlivých škol, ale typicky:
Na základních školách se žáci setkají s vybranými baladami z Kytice v 7.-9. třídě (13-15 let)
Na středních školách se Erbenova Kytice probírá detailněji, obvykle v prvním nebo druhém ročníku (15-17 let)
Na gymnáziích a středních školách bývá Kytice součástí výuky české literatury 19. století a romantismu. Studenti se učí nejen obsah jednotlivých balad, ale také rozbor díla, jeho význam v kontextu české literatury a často i recitaci vybraných částí."
@Florimo předpokládám, je to škola za Prahou, minulý rok stačilo 42 bodů, za vysvědčení má plný počet…když mel v pátek 62, mělo by to s největší pravděpodobností stačit. Děti se hlásilo plus mínus stejně a matika byla těžší než min rok ![]()
@Petra1003 ji takto
, dekuji za info.
U skol ktere ma dcera vybrane by ji loni tento vysledek stacil, ale bude to hodne o stesti.
Tak treba se ji to zitra povede jeste lip.
Hodne stesti ![]()
@Bayley píše: Více
Literatura není o tom, že se něco bere ve škole…naše děti Kytici znají taky jen díky tomu, že já ji mám ráda a docela často je budím se slovy:…ráno, raníčko, panna vstala, šáteček v uzel zavázala…půjdu matičko k jezeru, šátečky sobě vyperu…
Ale jinak i třeba sečtělé dítě věkově na základce prostě v 21. století po Kytici nešáhne.
V té souvislosti mě napadlo, že někdy před pár lety se řešilo, že u maturity byla otázka, co znamená „30 stříbrných“, že to maturanti neznali. A neumím si sama odpovědět, jestli tohle je něco, co by měl středoškolsky vzdělaný člověk znát nebo není…
No mě pečený zajíc, krocan atd nijak nepohoršuje. Dcera zas má angličtinu potvrzenou na C1 v deváté třídě a to mi přijde pro život i další vzdělávání důležitější a podstatné. Máry by nevěděla určitě a ani nevím, proč by měla? Kvůli testům?
@carsa494 píše: Více
Tak na té základce je to hlavně o rodičích, co dítěti ke čtení podsunou. Co to bude, bude nejspíš odvislé od jejich vzdělání a věku. Vliv má i to, v jaké společenské bublině se nachází jak rodiče, tak děti.
Některá beletrie, poezie může být pro děti nezajímavá tím, že působí na dnešní dobu poněkud archaicky a nadto používá výrazy, které děti neznají, protože už je nikdo nepoužívá…
Nevím, jestli je to jen můj dojem, ale přijde mi obecně s rozmachem internetu a dalších souvisejících technologíí, že mnoho knih i filmů působí hodně za zenitem i pro generaci těch, kdo zažili poměrně dlouho dobu předinternetovou.