Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No vždyť ano, to si přesně představuji, že budou v rámci té “nalejvárny” dělat - opakovat a dostávat rady v čj a m. Nemá smysl je zbytečně zatěžovat jiným učením, natožpak testy.
@veda44 píše: Více
Tak to ale vůbec neodpovídá tomu příspěvku z citace, ke kterému to patřilo. Tam se píše o týdnu „nalejvárny“, kdy budou mít denně jen Čj a Mat. A ten, kdo se nechce účastnit, jde do sběrné třídy. Za mne úplná blbost. Rady dětem dají během jedné, dvou hodin. Tak to dělaj u nás. Začít děti „drezurovat“ 4 dny před příjimačkama, je za mne prostě absolutní blbost. Nechápu, že to může vymyslet pedagog ![]()
Tyhle výkřiky mám fakt ráda…
No vzhledem k tomu, že absolutně nevíš v jakém obsahovém a časovém rámci to bude tak to hodnotit jako blbost je od tebe opravdu troufalé… ![]()
Každý asi má možnost se ne/účastnit dobrovolně. Věřím tomu že je i dost jedinců, kteří přípravu na JPZ „nepřeháněli“ tak se jim to může hodit.
Předpokládám, že „svaťák“ budeš v tomto kontextu taky hodnotit jako blbost… měli na to čtyři roky, ne?
Přesně tak, v příspěvku se psalo, že děti mají na výběr. Komu se to nezdá a má pocit, že čtyřdenní opáčko před přijímačkami by mu nějak uškodilo, účastnit se nemusí. Z tohoto pohledu je ta škola velmi uvědomělá a věřím, že i tu “nalejvárnu” pojmou tak, aby byla pro děti přínosem…. No je těžké se zavděčit všem.
Já osobně bych za něco takového byla vděčná a svoje dítě bych tam posílala. Tomu, kdo se poctivě připravoval, to třeba pomůže se utvrdit, že vše umí. Ten, kdo to trochu flákal, může ještě něco dohnat.
Na všechny zkoušky jsem se nejintenzivněji učila posledních pár dní a nemám pocit, že by to nějak negativně ovlivnilo výsledek. ![]()
@Fiba71 píše: Více
Neni to troufalé a neni to výkřik. Vůbec nechápu, jak taková blbost mohla vzniknout v hlavě nějakýho pedagoga a že to někdo může považovat za super nápad. Že má někdo jinej názor mu neberu, ale je to tu diskuse, takže rozhodně můžu vyjádřit údiv nad tim. Myslim, že za naprostou blbost by to považovalo nejmíň 9 z 10ti učitelů. No tak snad se dotyčné děti hlásej na lehké školy.
A srovnání se svaťákem je úplně mimo. O tom svaťáku si ti dotyční jdou ve vlastní režii, podle svého plánu. O tom, že jsou o čtyři roky vyspělejší (což je ve věku 14/15 a 18/19 sakra rozdíl), by ani nemělo být potřeba mluvit.
@e-Surfařka píše: Více
Takže znova ty víš jak to probíhá a jaký to má obsah???- nevíš, ale víš že je to blbost…
Nazor si můžu udělat pokud mám dostatek informací…
Další příklad jsou sportovci, kteří před důležitou akci mají „soustředění“ jehož součástí je i mentální příprava na daný výkon…
Jako sorry, ale že podobná situace nejsou JPZ a maturita?
Nejsou to už opravdu „děti“ 14/15 evidentně zvládají víc než si myslíš.
Ale oni prostě nemusí. Muzou jít do jiné třídy, kde je stejně ani jiným učivem nijak obtěžovat nebudou. Nebo muzou zustat doma.
Já teda moc nerozumím, proč tak vyvádíš. Spousta škol nenechá děti ani nadechnout, pár dní před přijímačkami jim zadávají eseje, ústní zkoušení, testy, ze zeměpisu, dějepisu, cizích jazyků, ze všeho možného a ty děti mají v hlavě stejně už jen přijímačky. Proto mi přijde rozumné nabídnout cílenou přípravu, opakování, stejně je momentálně zajímá jen to. Někteří zůstávají doma, ale neumí si opakovat sami, případně se nepřinutí.
Pokud je ta školní příprava " na poslední chvíli dobře vedená, spíš opakování a zdůrazňování jednotlivých témat, dovysvětlení a zopakování určitých jevů, tak to opravdu může pomoct.
A pokud je to dobrovolné, pak ještě lépe.
Tedy zírám, co poznámka o „nalejvárně“ rozpoutala. Přidám tedy pár detailů. Bude to vlastně opáčko v rozsahu 4 hodin denně. Dvě hodiny matika, dvě hodiny čeština. Účast je dobrovolná, ale děti se musely předem přihlásit. Kdo nechce, bude chodit do sběrné třídy nebo (pokud rodič omluví nepřítomnost), budou doma třeba. „Nalejvárna“ je takový oficiální název té akce, možná nešťastně zvolený. Nerada bych, aby to působilo tak, že se děti nepřipravovaly předtím. Druhé pololetí je obecně věnováno hlavně přípravě na přijímačky (vycházím ze zkušenosti, kterou měla starší dcera předloni) + škola pořádá od září vždy i přípravky formou kurzu 2× týdně odpoledne.
Ad poznámka e-surfařky k tomu. že se děti hlásí snad jen na „lehké“ školy.
V ročníku jich je 120, tak snad nebudou všichni úplně blbí. Co vím, tak jsou deváťáci z naší školy celkem úspěšní.
Mně osobně se ten projekt líbí a co vím, tak se přihlásila většina deváťáků, kteří budou JPZ abslovovat.
Tak všichni jsme tu myslím na stejné lodi, tak bych to tolik nehrotila a soustředila se na klid a pohodu, ktera teď ma pokud mozno v každé domácnosti panovat
všem přeji jen a jen úspěch a držme si navzájem palce i na nohou 😍
Taky si myslím, že těsně před přijímačkami už je třeba zvolnit a nevyvolávat nadbytečný stres. Jenom se tím děti znejistí a doblbnou. Teď už klídek, co se doteď nenaučily, to už beztak nedoženou. Ať už je červen a klid.
Však kdo nechce, chodit tam nemusí. Není to povinné.
Každopádně my to doma neřešíme, dcera má přijímačky už za sebou. Takže čekáme už jen na ten květnový rozsudek ![]()
@lapagerie píše: Více
Tak ono by to nic nerozpoutalo, kdyby někdo nereagoval na jinej názor jak na vosí píchnutí
Samozřejmě je to každýho věc, kam dítě přihlásí, nebo nepřihlásí. Mne zarazilo to, že když tu padla ta zmínka o „nalejvárně“, tak mi hned prolítlo hlavou, že je to fakt nerozum, takhle těsně před přijímačkama „cpát do dětí moudra“. A hned za tím příspěvkem byly reakce, jak je to super. Takže sorry, v diskusi fakt můžou být i protichůdný názory. A já se na to schválně zeptam kamarádek učitelek, jakej na to maj názor, protože jsem fakt přesvědčená o tom, že jim to taky nebude připadat rozumný. U nás ve škole taky doporučujou to těsně před přijímačkama nehrotit. A to naše škola loni dopadla hodně luxusně, co se úspěšnosti týče. Naopak počet dětí v ročníku naprosto nesvědčí o kvalitě školy. To vim z okolí s jistotou, protože podstatně nejhůř z hlediska úspěšnosti dopadla v okolí škola, co má třídy snad po „éčko“ nebo „efko“. Takže 120 dětí v ročníku fakt nesvědčí o úspěšnosti ani dobrých metodách. Můj názor je, že škola, která chtěla udělat nějakou „nalejvárnu intenzivní výuky Čj a Mat“ to prostě měla udělat minimálně 3 týdny před příjimačkama (a jo, klidně ty 2+2 hod. denně). Pokud to udělaj 4 dny před testama, tak já z toho mam spíš pocit, že vůbec nemyslej. Ale jestli to někomu přijde super, tak úplně v pohodě. Já k tomu jen píšu opačnej názor, že za mne je to fakt blbost ![]()
@e-Surfařka Tak já třeba na ty připravuju.
A říkám, že je to vlastně dobrý nápad, jde o to, jak to bude probíhat. A mám pocit, že na začátku právě slovo “nalejvárna” nebylo. Ale možná se pletu.
Cílené opakováni všech témat, bez testů a tlaku je rozhodně dobrá cesta, ze strany školy je to určitě vítaná pomoc. Na mnohých školách totiž jedou ostře dál, testy ze všech předmětů, přijímačky nepřijímačky.
A některé děti zůstanou doma, aby měly čas na zopakování, problém je ale v tom, že ani nevědí, jak.
@Francis6 píše: Více
Byla tam použitá přímo ta „nalejvárna“. A i když se to postupně začlo vyvíjet do intenzivní výuky ve stylu 2+2 hod. (M/ČJ), tak za mne to fakt dobrý neni. A většině ostatních škol to taky asi super nepřijde, když to tak nemaj. Přístup školy mi přijde nejlepší, když v tom týdnu nemaj testy z ostatních předmětů a v těch klíčovejch opakujou/dávaj rady. Ale v běžnym rozsahu. A osobně si myslim, že to opáčko doma může být o dost užitečnější. V té třídě máte pohromadě děti, co to píšou na 90b. i na 20b. Ti slabí z toho budou mít akorát „hlavu v pejru“ a ti silní už to maj utříděný a ze školy už jim nejvíc pomůžou tak rady, jak nezmatkovat
Ale jak říkam, každýho věc. Když se to někomu líbí - o. k. Ale přidala jsem svůj pohled, kterej je úplně opačnej.