Přijímačky 2025

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1190
12.5.25 17:37
@pisisvori píše: Více

Pohybuju se v „přijímačkách“ už roky, zažila jsem všechny systémy, scio, vlastní zkoušky škol, kromě stovek dětí, které každý rok připravuju a mám informace přímo od nich i rodičů, mi tím systémem prošly tři vlastní děti a to i víckrát (osmileté gymnázium. z osmiletého na šestileté…)
Můžu srovnávat a říkám, že tenhle nový systém možná není dokonalý, ale je zatím ze všeho nejlepší.
A ano, školy obvolávaly. Přesto musely podle zákona čekat na stanovené lhůty. ateprve potom řešit další přijímaní. Tímhle způsobem trvalo celé to odvolání dlouho. A děti, které šly na náhradní termín, se opravdu nedozvěděly výsledky stejně jako ty ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1815
12.5.25 17:40

Jo a zapomněla jsem, těď pár % co se dnes nedostane po měsíci, kdy zvěřejní výsledky čeká další měsíc na druh kola a pak další měsíc na kola třetí…takže dohromady ti co bjížděli ty školy dnes místo 1- 2 měsíců čekají 3-4.-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
12.5.25 17:59

@pisisvori Dítě se dostalo na školu č.1, na školu č 2 podávalo odvolání, ale zápisový lístek muselo dát na školu č 1, protože do 10 dnů a nebylo jasný výsledek školy č 2. Po nějaké době mu vyšlo odvolání na škole č 2, tak jsme jeli 150 km osobně ( jinak to nešlo ) do školy č 1 pro zápisový lístek a předat do školy č 2. ( na to bylo 10 dnů od rozhodnutí o přijet na škole č 2). Zápisový lístek ležel na škole č 2 15.6. ( dítě pak utrpělo úraz s 3 týdenní hospitalizaci, proto si pamatuji datum. Neumím si přestavit co by se dělo, kdyby to bylo o pár dnů dříve - zápisový lístek musel se mnou vyzvednout osobně - jinak to nešlo ).
Odvolání netrvalo 2-4 dny, ale skoro měsíc, protože na nej škola má 30 dnů.
Toho 14.6., kdy jsme mi vyzvedli zápisový lístek ze školy č.1 šlo vedení volat dalšímu zájemci, protože se jim 1 místo uvolnilo. Kolo jelo dál.

Různým systémem jsem prošla 3× a za mě ( i mě děti ) nejlepší Dypsi. Jasně a přehledné.

Už jen to že nemusím 2× vyplňovat přihlášky, ty nechat potvrdit školou ( nebo někdy opačně dávat škole kódy oboru kam se dítě hlásí ), pk to posílat, kontrolovat zda to ok došlo.
V Dypsi to bylo za 20 minut vyřešené, včetně nahraní toho co konkrétní školy chtěly.

Za mě systém Dipsy je super. Byla jsem spokojena.

Jinak ono třeba kdysi taky ani žádný Cermat nebyl a rozdíly škol byly obrovské.
My jsme dělali přijímačky z biologie a chemie, kam jsem se hlásila :)
Jinak mně osobně je to fuk už. Děti prošly všechny systémem a je klid. Až půjde dělat nejmladší bude zase všechno jinak.

Příspěvek upraven 12.05.25 v 18:16

• Citovat
  • Upravit
16235
12.5.25 18:06
@Francis6 píše: Více

Souhlasím. Ten měsíc je sice hrozně dlouhá doba, a samozrejme ti na čelních místech by to chtěli vědět dřív, ale fakt je super, že rovnou dítě vidí, že je třeba v pořadí školy 85. a berou jen 60, ale 30 dětí před ním dalo přednost jiné škole a ono se tak posunulo na 55. místo a dostalo se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6410
13.5.25 07:32
@zrcadlo píše: Více

Oni to nechtějí vědět jen ti „na čelních místech“, ale hlavně ti co jsou na hraně, jestli se vlezli nebo ne - což je náš případ :mrgreen:
Mě je jedno, jestli bude 7. nebo 90. v pořadí (berou 90 dětí), hlavně když se dostane hned v prvním kole standardní cestou. Ale to máme asi všechny stejně… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
13.5.25 07:38
@iva2009 píše: Více

Prave to jsem psala, že v původním systému by to hned vědělo těch prvních 90, a 40 za nimi by se třáslo, jestli jich dost bude chtít jinam a čekalo by se. Takhle čekají i ti vepředu, ale po zveřejnění všichni ví a neroztaci se další kola nervozity. Takže za mě solidarnejsi systém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1815
13.5.25 07:41
@Snopy123 píše: Více

Když myslíš. Nedivím se, že je svět tak kde je, když je tolik lidí s nekritickým myšlením, kterým stačí, že jim měsíc kydají o tom jak je nový systém skvělý. Ty co se teď nedostanou a že se jich v prvním kole dostane víc je jen marketingová reklama Cermatu (kdy přizali asi 3% reálně tedy tak 0,5 %) nečekají rozhodně měsíc, ale 3 nebo 4 atd atd.
Přihláška s novým systémem nemá nic společného, to jsou oddělené věci, které se jen zavedli najednou a jak jsme psala asi 3×, proti el. přihlášce naprosto nic nemám.
To kam se kdo posunul, viděl každý také u většiny škol, které zveřejňovali ty posuny každý den nebo každý druhý den…Ano správní řízení skončilo za 10 dnů…
Prostě jasná ukázka toho, jak jednoduché je lidi ovlávat a oni ještě tleskají, že má císař nové šaty:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1815
13.5.25 07:54

Každý rok se v prvním kole dostalo 94-96% dětí…takže se tady stále bavíme o těch 4-6% :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:. Ten skutečný problém žádný systém nezmění, je málo míst a moc dětí, ještě tak 5-6 let…Takže jediné plus je v tom, že rodiče vidí vyhlášení druhého kola elektronicky, ok proti tomu nic…Ale nic se nezrychlilo, naopak většine se vše protáhlo a dost a pokud je někdo tak natrvdlý, že tvrdí opak, tak je prostě hlupák…
Navíc někdo, kdo trvdí, že se změnilo něco okolo náhradního kola, že je to teď skvělé, dřív, že se všichni báli:-)…může pospat 20 stran, že přijímačky dělá, ale fakticky ukazuje, že o nich nic neví…Protože nikdo, kdo nešel na první termín z důvodů nemoci atd se nemusel ničeho bát, šance měl naprosto stejné, prostě podle bodů byl zařazen do pořadí…A jinak info a názory jsou od člověka, kdo ty přijímačky skutečně na středních školách víc jak 15 let dělá :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
13.5.25 08:07

A to ty přijímačky 15 lt děláš někde zavřená doma, nemáš reakce od rodičů, od dětí, nikdo se ti pak nesvěřuje, nezajímáš se o dění?
Jinak bys věděla, že rodiče dřív často posílali děti na přijímačky i nemocné, hlavně by nemusely na náhradní kolo. Jasně že se jim držela místa, „nemusely se ničeho bát“, jak uvádíš. Ale kolem nich už všichni věděl výsledek. Letos i loni mi rodiče hlásili, že " uf, má angínu, ale naštěstí se nic neděje, nepůjde s horečkou, půjde n a náhradní termín, výsledky budou stejně dohromady…
Byly gymnázia, kde z třiceti přijímaných nenastoupi nikdo po prvním kole, všichni dali přednost druhé škole. Měsíc i déle se čekalo na vyřízení odvolání, žádné dny. Mezitím rodiče jezdili, zúčastňovali se dalších kol, děti dělaly školní zkoušky, na některé školy muselo být další a další lékařské potvrzení. Ano, některé školy posouvaly rychle, přesto se muselo vždy čekat na zákonnou lhůtu a teprve pak oslovit další-a zase čekat na uplynutí zákonné lhůty.
Já se v tom pohybuji více než 15 let, ale o to nejde. Mám opravdu zpětné vazby od dětí i rodičů a myslím, že tady nenajdeš nikoho kdo by s tebou souhlasil v tom, že tenhle nový systém není lepší než ten předchozí. A to říkám přesto, že moje děti se vždy dostaly na všechny školy hned-jen jsme holt museli vyplňovat přihlášky ručně a do školy je zavézt nebo poslat. I to je tedy daleko jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
13.5.25 08:11

@pisisvori Mně už jsou přijímačky celkem jedno :) Děti mám přijaté, půlku už i na VŠ a po VŠ. Z mých zkušeností u vlastních dětí a různých forem přijímacích zkoušek byl Dipsy nejlepší. Pokud ten systém někdo kritizuje jako špatný, nevýhodný, bla, bla tak asi by měl být ten hlas lépe a více slyšet, aby došlo ke změně. Což příspěvky na epipi zřejmě nebudou. :kytka:
Tím to za sebe ukončím, diskuze by asi měla více sloužit sdílením výsledku.

• Citovat
  • Upravit
42289
13.5.25 08:12

Ale do toho „dostaly se v prvním kole“ započetli všechna ta odvolání, která se kolikrát táhla skoro do prázdnin. A ti, co se dostali rovnou se dostali většinou na obě školy. Teď to těch 96 % ví hned za měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.25 08:24

@Francis6 Protože percentil je ukazovatel toho, kolik dětí to napsalo stejně nebo hůř. Takže, když je percentil 70%, znamená to, že 70% dětí to má stejně. Takže čím nižší percentil, tím větší šance na přijetí. Alespoň dle loňských dětí, to tak bylo. Dcera měla 33%, trochu jsme se hroutili, ale nakonec to vlastně bylo dobře. Škoda jen, že to není lépe vysvětleno rodičům i dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
13.5.25 08:27
@Martina Kt píše: Více

To ano, tak to asi všichni i chápou. Jen překvapilo, že 50 bodů (tedy plný počet, 100 procent) je 98. percentil.
Ale loni se to už vysvětlovalo. Dřív se to nestávalo, protože nikdy dřív ten, kdo měl plný počet, neměl jiný percentil než 100.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
13.5.25 08:28
@Martina Kt píše: Více

Počkej, teď to čtu znova.-) Čím nižší percentil, tím lépe? Tak to je blbost, naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8441
13.5.25 08:32

Tak to asi ne. Pokud je percentil 70, tak to znamená, že jsi lepší než 70%, ale horší než 30%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí