Příkrm od 4. měsíce – kaši, zeleninu nebo ovoce?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Macicku, maly bude mit ted 11. Pul roku a jsme nabum, od 4. M prikrmujem, nejprve jen obedove a asi za 14 dni ovocne, ted to ma tak, ze rano vubec nechce um, nebo si cucne tak 50tku, tak kolem pul 10 ma malou ovocnou od hipp nebo hami, ale treba samotnou merunkovou nesni, je asi kysela, tak to namicham treba s hruskovou nebo bananovou a davam si pozor, abych nedela treba v jeden den banan, mrkev, ryzi…tonco stavi, takze kdyz dam bananovou tak uz pak dam na obed treba cuketu bramboru, ne mrkev bramboru…kasi jsem uz taky zkousela, asi pred 3 tydny a nevim, jestli to bylo tim, ale cely den pak rval, tak jsem ji na 14 dni odlozila a dala ted a chutna mu, nejprve jsem ji ale dala dopol, abych videla, jestli nebude brichabol a nebyl, jen jsem mu dala ryzovou bananovou a je teda dost sladka…no ted mu rostou zuby a plive ji, takze zatim zase bez ni. Myslim, ze u nas nebude pripad, ze by kase vecer vic zasytila, spis se hojim, aby ho v noci nebolelo bricho, ale nekde jinde treba v italii se zacina prikrmovat kasi, ze je nejvic podobna mleku…ted jeste od pul roku chci vyzkouset tyvjogurty od nestle nebo humany. Ja mam problem, ze co jsem zacala s prikrmy, nevhce skoro mliko, da si v noci tak 120 a 150, pres den skoro nedrbe, takze ja uz b6du muset zaradit m7sto toho aspon jeden mlecny prikrm, jsou to pekny potvory, zjistil, ze je heco lepsiho nez mliko…a bobky ma taky docela tuhy, uz to nebubla a taky tlaci, ale nebreci u toho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem dávala krupicove kase od ukonceneho 4 mesice na noc od Hami..Obyc bez ovoce pouze tu krupicku a meli jsme klidek na celou noc, jenze kazde mimi je jinaci..:) My ted mame za 12 dni 8 mesicu a ja si zase lamu lavu s tim, co davat na veceri abych to stridala a nemel porad jen kase.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to se špuntama složitější než jsem myslela..:-)) to jo mléka mi vypije take už jen trochu, vždycky sála kolem 20 minut a nyní si dá tak deset nekdy i méně minut..také jsem přemýšlela co ji dávat..uvařím květáku s bramborem a brokolici s bramborem a dám to bud zavařit nebo zamrazit..známá dělá přesnídávku domácí..1kg ovoce dá vařit, 0,5 l vody a dá do toho jeden puding..také se bojím at nemá pořád to samé, ale že ty papní se mají dávat co 3 dny stejné kvůli alergii, ale mě už to přijde jako celá věčnost..
To jo každé mimčo je jiné, od známé malá prospí celou noc klidně i 8 hod bez problému a my se pořád budíme..Dnes jsem ji v noci dávala místo čaje sunar, zkoušela jsem zda po něm bude líp e déle spát a nic, klasika jsme se budili jako vždy..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A chtěla jsem se ještě zeptat, může klasickou krupici??
každý vykládá že jo ale bojím se toho mléka v něm..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Macicek2: My davame skoro vse co k jeho veku muze, nekdy jsem do polivecky obyc. krupici pridala ale jen trochu an zahusteni ale jeste takhle ji udelat jako jidlo jsem nezkousela ale mam to v planu.Ale jak rikam, my mame 8 mesicu ale doktorka by mi ji urcite neschvalila..:D jenze ja si delam po svem..to uznas sama jestli jo nebo ne, maminky to pry vyciti kam az muzou zajit s papanim..ja se toho bala hodne ale postupne jsem zjistila, ze malemu jsem nicim nikdy neuskodila, takze se ridim podle sebe a treba dnes jsme meli rajskou s knedlickem..Taky by mi doktorka rekla ze to asi enni jeste nejvhodnejsi ale ja je prdim.:) a bastil jak urvanej.Zkus na zacatek tu krupici od Hami, ne? Ja to tak taky udelala a jak rikam, uz se chystam udelat i obyc s mleka, ale cerstveho ne trvanliveho, i presto, ze mleko se nedoporucuje do roka to zkusim..:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To já na doktorku také moc nedám, ze začátku mi malá přibírala dobře a pak se to zvrtlo najednou 185g a pak 135g za měsíc a naordinovala nám ty kaše, ale malá to nechtěla ani přes flašu a ani lžičkou, tak jsem ji 14 dní nedávala nic navíc krom mého mléka..Nakonec mě tak dostresovali že jsem si půjčila váhu a večer ji zvážila abych věděla jestli za ten den něcoi přibrala a pak jsme se zvážili na kontrole a mněla 845g..a tgo jsem ji jen večer pak občas dala tu kaši od nestlé..Jedna paní mi totiž poradila tu krupici, že děckám to dávali a v pohodě..dávám ji i trochu medu do čaje, je bylinkový na spaní a jinak ho nevypije a doktorka se zhrozila když jsem ji o tom medu řekla..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@macicek2 píše:
To já na doktorku také moc nedám, ze začátku mi malá přibírala dobře a pak se to zvrtlo najednou 185g a pak 135g za měsíc a naordinovala nám ty kaše, ale malá to nechtěla ani přes flašu a ani lžičkou, tak jsem ji 14 dní nedávala nic navíc krom mého mléka..Nakonec mě tak dostresovali že jsem si půjčila váhu a večer ji zvážila abych věděla jestli za ten den něcoi přibrala a pak jsme se zvážili na kontrole a mněla 845g..a tgo jsem ji jen večer pak občas dala tu kaši od nestlé..Jedna paní mi totiž poradila tu krupici, že děckám to dávali a v pohodě..dávám ji i trochu medu do čaje, je bylinkový na spaní a jinak ho nevypije a doktorka se zhrozila když jsem ji o tom medu řekla..
Z medu bude mít špatně zuby. Nedoporučuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslela jsem, že med bude lepší než cukr, nechci aby si zvykla na sladké..dala jsem ji ho tam jen trošku a z toho může mít špatné zuby???Tak to přestanu..díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@macicek2 píše:
Myslela jsem, že med bude lepší než cukr, nechci aby si zvykla na sladké..dala jsem ji ho tam jen trošku a z toho může mít špatné zuby???Tak to přestanu..díky
Tak to je poměrně slušná alibismus. Med je směsí různých cukrů, chuťově možná ještě sladší, než řepný cukr samotný. Mimo to je to alergen.
Co se krupice týče, tak možná než se řídit tím, že někdo to dítěti dává a dítě je ok, tak bych doporučila nastudovat proč se to nedopručuje, trochu se nad tím zamyslet a pak případně dávat. Protože dítě bude ok i třeba po nastrouhaných tatrankách a věřím, že mu i budou hodně šmakovat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si zase myslim, ze med, pokud se da opravdu jen malokdy tak neublizi..Alergen, nealergen, kazdej posloucha doktory, kteri z teho maj tak akorat ksefty..Ja med jeste nedala ale tchyne jo, pak mi to rekla, nevedela jsem o tom, tak jsem t¨se taky zhrozila a nic se nastesti nestalo. Podle me je docela stupidni do roka nedavat pomalu nic a od roka uz muuze decko vsechno a cpete jim salamy neboli,,detske" sunky ve kterych jsou vetsi sr…y nez v krupicce..nevidela bych to az tak cerne..Slecno Svitnice, cim krmili vasi rodice vas? Pokud se mohu zeptat? A pokud uz to je tak, že dávali take takove jidla atd..je vam snad neco?,Rikam, nevidela bych to az tak cerne..A macicku2,ty se rid sama sebou..Doktori a nazory nekterych slecen, ktere by dite do roka krmili nejlepe jen mlekem vubec neposlouchejte.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A myslim, ze prirovnani tatranky a medu ci krupice je dost od cesty…To, ze da diteti jednou za cas spitku medu nic nezkazi.Ja slysela ze jahodove presnidavky se nesmi do roka a podobny blaboly, o cemz jsme si my dve slecno svistice zrejme uz psaly. A co mi rekla lekarka? jasny, to nevadi, jak je tam od ukonceneho 4 mesice tak klidne..Takze kazdy pediatr mele neco jineho stejne tak jako zensky..A slecna macicek se ptala slusne na radu stejne jako ja minule tak nevim, kde berete to sebevedomi kazdeho hned setrit nebo tak neco..!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Veronik22 Děkuji.. na ten med jsem se ptala skrz to, že dost lidí dává a jiní odsuzují..já ji ho dala pouze do toho bylinkového čajíku, jinak ho plula..ale nic ji nebylo..řídím se tak jak uznám za vhodné jen když jsem sledovala diskuzi tak jsem se na to chtěla také optat…Jo a je to o těch pediatřích pravda, naše doktorka řekla že naušnice můžu dát po prvním očkování a kámošce zase jiná řekla až od 1 roku..jiná zase že až v 10 letech, názory jsou jiné..jo a sousedce malé je pichli už v porodnici..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veronik22 Nikoho nestírám, jen informuji o rizicích. Krmte si děti, čím uznáte za vhodné. Ono se po tom medu nebo jahodách samozřejmě ve většině případů nic nestane, ale je dobré o tom něco vědět. Proto říkám něco si zjistit (objektivní informace, ne že Božka od vedle dává a Mařka taky) a na základě nich zhodnotit, zda dítěti dám nebo ne. Hodně maminek ví, že krupice se třeba doporučuje až později, ale obávám se, že většina z nich netuší důvod, proč. Aby se pak někdo nedivil, že dá trochu medíku a ono mu dítě oteče a začne se dusit.
Btw existuje tolik jiných zdravějších surovin, ze kterých se dají uvařit kaše, než je krupice.
Jo a tu slečnu beru jako kompliment. ![]()
K dotazu ohledně mé krmě, rodiče mě krmili omáčkami s knedlíky a podobnými dobrotami. Nejlepší stravovací návyky tím mě jako dítěte rozhodně nevytvořili, na tom jsem si musela zapracovat v dospělosti sama. A jsem od dětství atopik, který přibere, jen projde okolo cukrárny. Kdepak se ty základy tukových buněk asi vzaly, že? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Macicek2: No vidis, to je presne to co rikam..Vis co, ja uz doktory nemusim, byla jsem na kontrole s malym v 7 mesicich a rikam ji, ze se mi malej otaci malo a jen ze zad na brisko, tak jsem mela strach a radeji ji to rekla, poslala me k neurolozce, ktera me jeste zdrbala jak jsem si mohla dovolit dat 6,5 mesicni dite do choditka, ze jsem preskocila jakejsi vyvojovy stupen a ja odesla zdeptana jak jsem spatna matka..A prisli jsme domu a vida, zacal rdit jak tajfuj..:) takze uz je neposloucham..jak uz jsem zminovala tu stravu, me rekla, ze zadne presnidavky ani jine jidla do 7 mesicu nez jen ovoce zeleninu a na to mi do ruky strcila knizku od nestle o vyvoji ditete kde byli sepsane taky recepty co a kde koupit od nestle a davat uz od ukonceneho 4 mesice..:D
k smichu..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No urcite ne tim, ze vasi rodice krmili knedliky apodobne..:D…A ver nebo ne, ja si na netu cetla spousti informaci co davat a proc a naopak. A asi by jsi se divila..nekde pisi ano, lepe zavest drive, jinde ze v zadnem pripade..nikdo tady nemluvi o tom, ze se neda udelat dobroty z jinych a lepsich surovin, ale taky tady nikdo nemusi hned odsuzovat matky, ktere to daji a jen jednou za cas..Takze, vy kravske mleko nedavejte do 3 let, jak se doporucuje, vajicko do 2 let a krupici dejte sz ve trech..Promin slecno, ale me mi rodice krmili take knedliky a stavami a testovinami a muzu tady byt do rada uz od pul roku a mam 489 kg!!A alergii na nicccc…ani na jednu potravinu, ani na jednu jedinnou surovinu z tech ktere pozivam denne. Takze vasi rodice za to asi opradu nemuzou..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit