Příkrmy u nekojených dětí
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahojte, znovu se hlásím o slovo
četla sem si tady jak decka odmítají přikrmy zejména zeleninové, zajímalo by mě to, že moje malá je nekojená ani nebyla má ukončenej 6měsíc a váží 8,12kg hodne hoelk tam píše že jejich decka mají třeba 9měsícú a váží třeba i 7kg a neco je to normální??? Mě doktorka říká že malá krásne prospívá, předpokládam že ty decka byli kojene proto ten váhový rozdíl.
No a k tym příkrmum mala me papala pekne, ale ted tu zeleninku ani masko nejak nechce nevím co delat??? vaječný žloutek taky nic, řýže nic moc. Ovocné mi jí aj kaše, ale to prece nemuze jist jen toto, mlíčko papa hezky, dále se chci zeptat jesli bych ji už nemohla dát jogurt, jesli jo tak jaký je nejlepší???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bubač Váha je u každého dítěte individuální, stejně jako u dospělého, takže ano, to, že dítě váží 7kg v 9m. je naprosto normální. Důležité je, jestli jinak dobře prospívá a né to, kolik váží. V půlroce měl syn rovných 9kg, ale taky se narodil s nadprůměrnou váhou. To, jestli je takové dítě kojené nebo ne, ve váze nehraje roli.
Příkrmy nehroť, dítě má pokaždé nějaké období. Někdy jí krásně, někdy jídlo absolutně bojkotují. My měli období, kdy syn „přežíval“ jen na jogurtech a suchém chlebu - nic jiného nechtěl. Můžou se taky tlačit zoubky, zkrátka cokoliv. S dětmi je pořád něco.
Jogurt jsem dávala poprvé v 7m., mělo by se začínat bílým, já dávala Madetu ve skle, Hollandii, případně Choceň nebo Valmez. Syn po něm ale první blinkal, takže jsem ho asi na týden vysadila a pak zkusila znovu, to už bylo v pohodě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, náš malý nebyl nikdy kojený…no v porodnici asi 3× po 20ml
Teď měl 6 měsíců a váží 7,4kg a prý patří furt k těm menším dětem, ale je to ok. Jeden prďola v naší rodině v 6 měsících vážíl 9,25kg, což mi zase příjde masakr, takže ta váha je podle mě úplně v pohodě.
Mně malý tu zeleninu vůbec nechtěl, musela jsem mu k tomu přimíchávat trochu přesnídávky ovocné, aby to jedl, ale teď jsem mu začala dělat omáčky a v těch si libuje. Špenát, rajskou, koprovou, žloutkovou…jí to a moc mu chutnají. Polévky už se naučil taky (Kuřecí maso, mrkev, petržel, brambora… co dům dá) a ke svačinám nedávám jogurty, dávám furt ty instantní kaše, přesnídávky nebo ovoce s piškotama…zkus ty omáčky, u nás měly úspěch hned od prvního dne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím tě asi sem fakt magor, ale to to delaš normalní rajskou, nebo koprovku? Třeba co jite vy??? nebo to deláš nejak speciálne pro dítko??? Ráda bych to skusila, dobrej nápad. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já sem se akorát lekla jesli nemám v necem ubrat že mala je cvalík. Ta Madeta mě taky napadla myslím že je to jeden s posledních pravých jogurtú, na tu hoalndii sem taky četla hodne pozitívních ohlasú, nikdy mě ju nenapadlo koupit, já bílý jogurt nevyhledávam a manžel ten je práve zatíženej na tu Madetu. Jo jo díky za dobré rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Skusila sem jí dávat polevku, vývar, neochucenej jenom vařený hovězí nebo slepičí masko a to mě příde že je to pro nu dost silne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jenomže pokud ten vývar bude úplně bez chuti, tak ti to jíst nebude. Já když jsem občas ochutnala to, co nechtěl, tak to byl pěkný hnus
Například samotná vařená zelenina bez toho masa…no katastrofa, taky bych to nejedla ![]()
Ty omáčky dělám tak, že dám rozpustit kousíček másla nebo oliváče, zapráším maličko moukou, udělám zásmažku, tu zaleju mlékem (zatím dávám kojenecké), povařím a do toho dám rozpustit špenát, vařené propasírované rajče nebo trošku rajského protlaku, to je rychlejší, jednodušší, nebo tam prdnu žloutek, kopr, cokoliv se tam už pak dá dat. A tu rajskou dochucuju troškou mletého cukru.
Potom k rajské vařím rýži, tu hodně uvařím a rozmačkám do omáčky a špenát mu zase zahušťuju rozmačkanou bramborou.
Však zkus, uvidíš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bubač Já s omáčkama začala někdy kolem 9 měsíců - to mě totiž ty „mimi šlichty“ nechtěl taky už vůbec jíst. Takže rajská ta je v oblibě dodneška, poprvé jsem ji dělala přímo z rajčat, ale je to hrozná piplačka a není to ono. Takže jsem pak kupovala nesolený protlak nebo přímo drcená rajčata. Koprovku jsem dělávala ze Sunaru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak. Ono se říká, že rajče by se nemělo do roku dávat vůbec. Kdesi jsem to vyčetla, ale je pravda, že já se tady těma mezníkama moc neřídím. Zkusila jsem, chutnalo, nic se nestalo, takže vařím dál. Teď jsme byli u našich, dělali nějakou omáčku z vývaru, zalétou mlékem a rozšlehaným žloutkem. Byla ochucená pro nás, ale jemná, ne moc slaná a normálně jsem ju prckovi dala a žije.
Samozřejmě vím, že se nesmí moc solit, kořenit, ale zase úplně bez chuti to taky být nemůže, no ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další debilní dotaz
ten kopr dávate asi klasický normální že jo??? rajskou já delam z rajčat, ale jen v léte z tych nasich ze zahrady delam si aj na zimu, ale to mám uz ochucené hm, podívam se potom protlaku. Já se taky nedržím tabulkama a tím co by se mělo a co ne. Mě de jen o to že já mám atopický ekzám takže malá muže být potencionální dedic ale nemusí, nerada bych ji to nečím vyvolala, dávam si na to majzla jak prase i když to neovlivním. Ale jesli to má mít tak at to má v pozdnejším věku líp se s tím vyrovná hlavne s tím svedením, takhle malá to by bylo trápení pro nu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bubač Tak Anička má už 11 měsíců a tak od 8 jí taky dělám omáčky, ale „bejby“ varianty, tzn na zahuštění používám inst. pohankovou kaši ze zdravé výživy. Nejdřív vždycky uvařím masíčko ve vodě, ten vývar je základ v něm pak vařím ostatní suroviny.
Svíčková-povařím mrkev + třeba kedlubnu, pomixuju + odměrka sunaru Špenát-povařím, pak zahustím inst. pohan. kaší
Koprová-přeleju nasekaný kopr(mražený) vařícím vývarem, zahustím kaší+odm. sunar
Rajská-povařím a rozmixuju dužninu rajčete, bez slupky a středu, zahustím inst. kaší
Nesolím, omáčky je možné ochutit troškou třtin. cukru, ale děti vnímají chutě jinak než dospělí, takže to není nutné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsou nám 3 měsíce a 7 dní, je to podle vás ještě brzo? chtěla jsem jí zkusit dát třeba jen ochutnat štávu z jablíčka ebo mrkvičky… né každý den ale třeba jen lžičku, prostě ochutnat nedokrmovat a odkdy byste mi doporučili zavádět příkrmy a čím začít? nechci být jak ty mámy co pomalu v 8 měsíci dávaj jen mlíko… zkoušela jsem jí jednou na špičíčku lžičky dát ochutnat jablíčkový přesnídávky… domácí a moc jí to chutnalo…
- Citovat
- Upravit
@kacpet píše:
Jsou nám 3 měsíce a 7 dní, je to podle vás ještě brzo? chtěla jsem jí zkusit dát třeba jen ochutnat štávu z jablíčka ebo mrkvičky… né každý den ale třeba jen lžičku, prostě ochutnat nedokrmovat a odkdy byste mi doporučili zavádět příkrmy a čím začít? nechci být jak ty mámy co pomalu v 8 měsíci dávaj jen mlíko… zkoušela jsem jí jednou na špičíčku lžičky dát ochutnat jablíčkový přesnídávky… domácí a moc jí to chutnalo…
Ano, je to brzy. S příkrmy se začíná nejdříve od ukončeného 4 měsíce. Dřív je to zbytečné, dítě nemá ještě vyzrálý zažívací trakt, stačí mu mléko, ochutnat nic nepotřebuje. Příkrmy se nedávají na ochutnání, ale proto, aby si dítě zvykalo i na jinou stravu a ta mu postupně nahradila mléko. Mrkni se na stránky kojeni.net - je to tam vše pěkně rozepsané, včetně tabulek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo jo taky se přikláním k gabi. design názoru, ješte ten muj
jesli kojíš tak nedávej nic jen tvé mléko do 6.měsíce. Pak pomalu dávej něco jiného. Ta stránka o tom kojení je fakt dobrá. Jen chci říct že od 4M se dávají příkrmy nekojeným detem. A hlavně dávej jen jednu věc a pak druhou aby si zjistila kdyby se ti náhodou osipala z čeho to má. Třeba ji dávej 3dni po sobě mrkev, pak kedlubnu a tak. Od 3metru je to hrozně brzo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím, nevíte někdo o stránce, kde bylo vypsáno, jak je doporučováno zavádění příkrmů právě podle alergií? Už někde v sytaxi (adrese) bylo „alergie“, nebylo to na kojení. net
nevíte? Já si to, blbec, neuložila ![]()
byl tam, myslím, doporučován lepek už fakt brzy apod
- načítám...
- Citovat
- Zmínit