Připadáte si chudí?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@bubbagumpshrimp
1.Ne
2. Pro 2+2 měsíčně méně než 25 000.
3.Střední třída
My šetříme 5000 na spořící a pak životní pojištění 4000.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Burj Chalifa píše:
Mám boty, pitnou vodu, léky, postel a teplé jídlo denně. Po návratu z Afriky se mi obsah pojmu české chudoby velmi, velmi zrelativizoval.
Perfektní myšlenka ![]()
Mně stačí občas vidět Modré z nebe a mám úplně jiný úhel pohledu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsme chudí, manžel vydělává dost a měsíčně ušetříme třeba 15tis. Zařadila bych nás do vyšší střední třídy - nemáme třeba vlastní bydlení.
Ale já bych si připadala bohatší, kdyby s námi muž trávil více času…To bych si připadala OPRAVDU bohatá…
anonym je snad jasný proč
- Citovat
- Upravit
@bubbagumpshrimp píše:
1. Připadáte si chudí?
2. Pokud ano, jaký byste museli mít příjem, abyste si chudí nepřipadali? Pokud ne, s jakým příjmem byste si už chudí připadali?
3. Do jaké sociální třídy byste se se svým příjmem zařadili?
1. Chudá si nepřipadám, najdou se i lidi, co jsou na tom hůř. Bohatá ale nejsem ![]()
2. Mám příjem 13.200,–, je to na ty nejnutnější věci. Ale máme podporu známých a rodiny. Stačilo by mi o 5 tisíc víc. Byt je naštěstí můj.
3. Když jsem pracovala, byli jsme nižší střední, měla jsem i finanční rezervu. Teď jsem bez práce, tak se rezerva rozplynula. Mám jen brigády.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ruzovasrnka píše:
ale byly to ty nejhezčí roky ve výsledku![]()
jojo, klidne bych to prozila znova
za petikilo jsem tenkrat zvladla dopravu z/na koleje, jidlo, hospodu, kino, obcas bramburky a vino do postele k filmu, kdyz nebyly penize, jedli jsme v menze obed na pul…cece, to uz bychom dnes asi nezvladli. Uz mame level asi trochu vys. Dnes bych manzelovi svuj talir nepujcila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V naší zemi si těžko můžu připadat chudá, pokud nebydlím pod mostem nebo mi to nehrozí. Štvalo by mne, kdybych si nemohla koupit třeba pračku, pokud by se mi stará rozbila, to ano. Nebo kdybych neměla třeba na lístek do kina. Ale chudá bych si nepřipadala ani tak. Žijeme v takovém luxusu, až je mi někdy stydno. Nemyslím tím naši rodinu, ale „civilizovaný“ svět. Často na to myslím, když si třeba napustím horkou vanu ![]()
Jak tu někdo poznamenal, dokud mám boty, postel, léky atd., je mi blaze. A nemusím mít ani to teplé jídlo, ptž jsem vitarián ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jaká jsou kritéria pro jednotlivé třídy v ČR? Nebo to píšete pocitově? Podle příjmu, majetku, nemovitého majetku, podle vzdělání/postavení, berete v úvahu hypotéku, leasing… Nebo podle pocitu žiju si dobře, tak se šoupnu do střední/vyšší střední třídy?
Chudá si nepřijdu, běžné věci si koupím bez přemýšlení.
Ovšem Burj Chalifa to krásně vystihla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono je to taky o tom, že člověk vyžije s tím co má a kdyby měl o 5000 tisíc míň, tak taky vyžije a kdyby o 5000 víc, tak nic neušetří…
Jsou typy lidí, co mají bakulu peněz - půjčka, spoření,… a honem přemýšlí, za to by to utratily a koupí třeba auto, televizi, mobily… a i když by mohly myslet do budoucna a něco splatit, nebo šetřit na vlastní bydlení, spořit dál, tak to neudělají - podle mě je to skupina tzv. finančně negramotných lidí.
(vlastně tím popisuju případ z mého okolí).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ja jsem momentalně naprostej žebrák, páč nemám absolutně zádný příjem.
Ale beru nši rodinu jako jednotku, tak momentálně jsme na tom finančně nejlépe co jsme kdy byli, ale extra bohatý taky nejsme.
1. takže chudá si nepřijdu - nemusime setrit na jidle, kdyz neco drobnejsiho chci, tak si to proste koupim, ale nevlastníme žádný nemovitý majetek, ani nic vetsiho typu auto.
2. určitě bych brala víc peněz, žijeme na eurech, tak mít tak o 300 min, uz bych si asi prisla chuda.
3. my se vymykame jakejmkoliv tabulkam, pac se to muze zmenit, bud nahoru, nebo znacne dolu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
1. Připadáte si chudí?
2. Pokud ano, jaký byste museli mít příjem, abyste si chudí nepřipadali? Pokud ne, s jakým příjmem byste si už chudí připadali?
3. Do jaké sociální třídy byste se se svým příjmem zařadili?
1. Ano
2. Cca 65tis.
3. Těžko říct
Přítel vydělává dost - ale taky nasekal dost dluhů, ze kterých se budeme ještě hooodně dlouho hrabat..
Do obchodu chodím jen se seznamem věcí, které potřebuji nutně koupit a snažím se srovnávat cenu/kvalitu a dle toho kupovat. Myslím, že jsem dost skromný člověk a umím šetřit (ačkoliv když tady pročítám některé „spořivé diskuze“ říkám si, že stále kupuju zbytečnosti). Něco na sebe jsem si naposledy koupila, když jsem byla těhotná…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
1. ne
2. chuda bych si pripadala, kdybych musela pocitat, za kolik co koupim, mela nizke financni limity na jidlo, obleceni apod. kdybych nemohlo koupit detem co potrebuji..
3. asi vyssi stredni, zijeme v zahranici, jsem na neplacene materske, ale manzel nastesti vydelava hodne, mame dum, auto, dite, cestujeme, penize nepocitame…to je jako v tom vtipu o inzeratu na seznameni, mam dum, auto, chatu, miliony v bance.. zn. nikoho nepotrebuji jenom se chlubim
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Ackoli setrime dalko vice, nez snad vsichni, koho znam, chuda si nepripdama. Zijeme v blahobytu, dokonce mame auto, dum, pocitac, internet. Mame teplo, maso nekolikrat tydne, deti maji lekarskou peci, jsou ockovane. Mame zadarmo vzdelani.
Co na tom, ze auto je sunka a potrebovali bychom dve, ze vsichni nosime onosene hadry, deti nemaji nove boty, nemame nove autosedacky pro deti, vymetame akce v obchodakach a o panensky olivacu nas nezavadite. Co na tom, ze nemuzeme na dovolenou pomalu ani po CR. V porovnani s vetsinou lidstva jsme proste jak prasata v zite.
- nedovedu odhadnout castku, zalezi na bydlisti, naklady na bydleni se v jednotivlych castech CR lisi dost dramaticky.
- stredni trida
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sice počítáme každou korunu a rozpočet máme napjatý, ale nepřipadám si chudá. Mám kde bydlet, mám za co topit, mám do čeho obléknout sebe i děti, mám z čeho vařit. Co víc potřebuju??
Moc neušetříme, ale nemáme dluhy.( Teda teď mám vybraný kontokorent, ale díky brigádě bude příští měsíc splacený. )
Příspěvek upraven 28.01.14 v 10:34
- Citovat
- Upravit