Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Ahoj, co všechno a jak doma léčíte přírodně? Mám na mysli třeba kašel, odřeniny, popáleniny apod. A máte nějaké ověřené postupy na doma vyráběné gely nebo masti? Já jsem se zatím propracovala jen na čaje - majoránkový na kašel a mátový na žaludek
Mám doma hodně Aloe Vera, tk ještě hledám, jestli by se z něho nedal udělat nějaký gel třeba na ty popáleniny. Jinak vybavenou lékárničku máme, ale když to není akutní, radši to řeším nějakou přírodní cestou ![]()
Ještě jsem si vzpomněla na odřeniny dávat listy jitrocelu. Když jsme byla malá, odřela jsem si hodně ruku a babička nasekala listy jitrocelu, dala na odřeninu, a zavázala. Vstřebalo se to a rychleji hojilo.
Příspěvek upraven 20.11.14 v 13:33
@fíkofka u popálenin záleží na stupni.. na drobné to aloe, víc bych nedávala.. jinak u nás taková ta klasika - tymiánový sirup, cibule s cukrem a pod.. naši dělají mast s konopím, ale to tu snad nemůžu ani napsat ![]()
@martina.se A tymiánový sirup asi na kašel že?
No mast s konopím u nás nefrčí, zkoušela jsme jich několik ale vždycky jsem po tom měla vyrážku ![]()
Bezinkova stava na imunitu, cibule na kašel, jitrocelovy sirup (ten tedy kupuju, jsem lina vyrábět).
U nás děláme cibuli s medem na kašel, stejně tak mám sušenou diviznu a šalvěj taky na kaše, na bolest v krku kloktáme vodu se solí, je to humus ale zabírá to na 100%, na bodnutí hmyzem nebo malé ranky dáváme propolis (dělám si sama) a když píchají uši kapu pár kapek netřesku.
A s tou konopnou mastí bych byla opatrná u osob s vysokým tlakem, málem jsme vezli mamku, když si natřela záda ![]()
Ještě dodám…
šťáva z netřesku nebo aloe do bolavého ucha (nebo taky slivovice na vatičku)
odvar z šalvěje na bolení v krku (u dětí kloktání)
Já mám osvědčenou tymiánovou mast namazat na průdušky při kašl a na zadíčka mezi lopatky na noc. Taky ji mažu dětem, když jsou zahleněný. Anebo taky Astrofresh kapu do aroma lampy a nechám dětem před spaním cca půl hodinky v pokojíčku. Super.
@Helenie píše:
Já mám osvědčenou tymiánovou mast namazat na průdušky při kašl a na zadíčka mezi lopatky na noc. Taky ji mažu dětem, když jsou zahleněný. Anebo taky Astrofresh kapu do aroma lampy a nechám dětem před spaním cca půl hodinky v pokojíčku. Super.
A matičku kupuješ nebo vyrábíš?
@Zizalka Prosím tě šalvěj používáš ze zahrádky? Já mám dva druhy a u jedné byl u cedulky přeškrtlí příbor tak se bojím abych se ještě nepřiotrávila ![]()
@Zupa Já ze šalvěje co mám na zahradě normálně vařím a zatím jsme všichni živí a zdraví ![]()
Zázvor, citrony, domácí med, heřmánek, máta, meduňka a vůbec všechny byliny ze zahrady i lesa/louky, domácí pálenky, kmín, nahřívací polštářky, brusinky, atd…v podstatě léčím všechno doma
my léky nepoužíváme skoro vůbec, jedině v případě, že je to vážně akutní a to potom zabere raz dva, protože nejsme zvyklí… když někdo polyká ibalginy jak lentilky (znám takových mnoho), tak se pak nemůže divit, že když mu doopravdy něco je, tak nic nezabírá ![]()
@Adduše No právě. Ale třeba na bolení hlavy mi ještě nic nezabralo, jen vzduch ticho a tma, takže když potřebuju fungovat, tak si ten brufen prostě vezmu no :/ Děláš nějaký masti nebo to jsou jen čaje? Pálenky, to by tě pochválil táta, ten by léčil slivovicí i blbost kdyby to šlo ![]()
@fíkofka masti jsem zatím nedělala, mamka nakládá zázvor s citronem a čili do medu, pak se to dává na lžičku a je to na nachlazení, tak to super zabírá…jinak vařím čaje, koupu se v tom nebo to jím
(třeba kmín - nic rychlejšího na žaludek neznám, jak rozkousat hrst kmínu) ![]()
jojo pálenky jsou bezva věc. my máme většinou meruňkovici teda, ale snesu všechno
táta bude chytrej chlapík co?:D
@Adduše No to jo, hlavně aby nám z tý slivovice nezblbnul
Naštěstí letos nebyly švestky a ještě neví, jak a kde to nechá vypálit (nedejbože aby to chtěl dělat sám
). Slivovici u nás vždycky dělal děda. Zázvor.. to je super věc, ale přítel by se po tom poblil a o kmínu ani nemluvim. Skoro mi ho chtěl obrat z husy co jsem pekla na Martina ![]()