Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No pokud spolu chcete žít a třeba založit společnou rodinu, tak se budete muset naučit o tom jak budete společné náklady hradit začít domlouvat.
Tak abyste se ani jeden neurážel, bez výčitek, bez pocitů zneužívání. Aby to fungovalo, tak se o tom oba potřebujete naučit mluvit věcně.
A oba se snažit pochopit pohled toho druhého. Co se stalo či děje, že je najednou přítelkyně na peníze citlivější? Pokud to tak nebylo, tak tu změnu něco způsobilo.
Stalo se něco, co má důsledky na to, jak žijete. Víš o co jde?
Příspěvek upraven 24.10.22 v 10:42
Ja bych zase ve spolecne domacnosti ocekavala nejakou formu „jedne hromady“, ze ktere se spolecne hospodari, mod „Moje/Tvoje“ je mi celkem proti srsti.
Je evidentni, ze system ja zaplatim jednou a ty na oplatku, se u vas moc neosvedcil. Takze bych asi zvolila promluvit si o tom, jake mate cca naklady na bydleni a jidlo, zalozit ucet, ze ktereho je budete platit a posilat tam mesicne pevne danou castku. Muze to byt polovina, muze to byt jinak procentualne rozlozene (dle vasich vydelku).
@Ernais tak já jsem jí ty 4 tisíce připomněl, protože se na mě ohnala, že ona platila posledně. Ale bylo to tak, že já pondělí a čtvrtek měl útratu za 4 tisíce a ona v pátek zaplatila 4 stovky. A následně se na mě v neděli ohradila, že ona platila posledně, tak mám v neděli platit já. A vůbec jí nedošlo, že je velký rozdíl mezi 4 tisíci a 4 stovkami. Připadal jsem si v ten moment fakt blbě, jako bych byl její peněženka.
Založte si společný účet, posílejte tam měsíčně každý domluvenou částku a z toho zaplaťte tyto výdaje.
@Anonymní píše:
tak já jsem jí ty 4 tisíce připomněl, protože se na mě ohnala, že ona platila posledně. Ale bylo to tak, že já pondělí a čtvrtek měl útratu za 4 tisíce a ona v pátek zaplatila 4 stovky. A následně se na mě v neděli ohradila, že ona platila posledně, tak mám v neděli platit já. A vůbec jí nedošlo, že je velký rozdíl mezi 4 tisíci a 4 stovkami. Připadal jsem si v ten moment fakt blbě, jako bych byl její peněženka.
Pokud se to stalo jednou, tak to klidně mohlo být o tom, že si to prostě neuvědomila… jsme lidi, to se snad může stát ![]()
Pokud se to děje opakovaně (a přitom v minulosti to tak nebylo), tak bys měl v první řadě - místo ublíženého fňukání - začít hledat důvod, proč se tak začala chovat. Jste spolu už nějakou dobu a jestli ona najednou takto změnila svoje chování, tak přece není vyloučené, že se s ní něco děje, že má třeba nějaké problémy… a to by životního partnera mělo zajímat víc než vlastní uražená ješitnost ![]()
Jak píší ostatní…udělejte si nějaký přehled o tom kolik máte různé poplatky… jako plyn, elektrika, voda…plus kolik měsíčně dáváte za jídlo, prací a uklidové prostředky a tu částku si pak rozdělte mezi sebe (jestli 50:50 nebo nějak procentuelně to asi podle toho jak kdo z vás vydělává) to dejte na spolecnou hromadu abz toho to pak platte. Pak si asi určete i kolik budete dávat každý měsíc stranou na nějaké spoření. No a se zbytkem si pak dělejte co komu libo, případně z toho můžete jet to jednou já jednou ty na nějaké to kafe nebo výlet…
Nemusela si to uvědomit. Ale je běžné, ze pokud nemáte společný účet, lidi se při nákupech střídají. Nechceš po ní nic hrozného.
A neni ona teď ve finanční nouzi? Třeba se ti to boji říct..
Ideální čas vytáhnout otázku společného hospodaření. Prostě si sedněte a domluvte si nějaký systém, který vám oběma bude vyhovovat, třeba jeden společný účet, na který pošlete poměrnou část výplaty a z toho se bude platit vše (od poplatků na bydlení, přes nákupy do domácnosti, benzín nebo vstupy do kina).
My to máme rozdělené - já platím náklady na bydlení a vše okolo bydlení. Chlap zase jídlo, drogerii a když někam vyrazíme… restaurace, vstupy, dovolené apod.
Jen mě zarazilo - za co jste proboha utratili 4 tis. za týden, když pak stejně nevaříte a kupujete si hotovky? ![]()
Jediné spravedlivé se mi zdá udělat si ten společný účet a posílat tam každý stejnou částku a z toho vše platit. Osobně nejsem příznivcem nějakého procentuálního rozdělení dle výše platu, nevidím důvod, proč by měl lépe vydělávající dotovat méně vydělávajícího v těchto základních platbách (bydlení, poplatky, jídlo). Co se týče placení zábavy, výletů apod., tam už je to potom o vzájemné dohodě.
@Thomassss píše:
Jediné spravedlivé se mi zdá udělat si ten společný účet a posílat tam každý stejnou částku a z toho vše platit. Osobně nejsem příznivcem nějakého procentuálního rozdělení dle výše platu, nevidím důvod, proč by měl lépe vydělávající dotovat méně vydělávajícího v těchto základních platbách (bydlení, poplatky, jídlo). Co se týče placení zábavy, výletů apod., tam už je to potom o vzájemné dohodě.
No pro mě to do budoucna bylo ujištěním, že když budu mít jen rodičák, tak neumřu hlady. A něco to říká i o sociálním cítění člověka. A podle některých diskuzí tady, je to mezi „moderními“ muži standard– jedeme napůl, a je jedno že máš poloviční plat než já. ![]()
A nebyl ten 4000 nakup same dobrutky, alkohol, maso cigara, co by ona treba vubec nekoupila…?
Proste si sednete a normalne na rovinu se domluvte.
Ahoj,
jsem skoro tři roky ve vztahu s přítelkyní. Bydlíme spolu rok a půl. Dřív jsme finance neřešili - žijeme ve vlastním a nemáme žádnou nouzi, prostě platil ten, kdo měl zrovna mobil v ruce. Vždycky to bylo ale 60% já 40% přítelkyně. Větší nákupy platím já. Přítelkyně platí spíš kafíčka apod. No posledních pár týdnů jsem si všiml, že je přítelkyně škrkna, co se mé osoby týče. Minulý týden jsem platil dva velké nákupy potravin za několik tisíc. Přítelkyně v tom týdnu objednala jídlo, dohromady za cca 4 stovky. Když jsme si včera rekli, že si objednáme pizzu, tak mi vmetla, že to mám zaplatit, ze ona platila jídlo posledně. Na což jsem se zarazil a řekl jsem jí, že to sice ano, ale že já v tom týdnu utratil skoro 4 tisíce za jídlo pro nás a ona utratila jen 4 stovky, tak nechápu, proč mi to tak vmetla. Tak tu pizzu zaplatila, ale hrozne u toho brblala. Dnes jsem po ní chtěl, aby mi vyzvedla prášky - udělala to, ale hned mi napsala, že jí mám poslat peníze - šlo o cca 100kč. Hrozně mě to štve. Dítě nemáme, nedostatek penez nemáme a v dlouhodobým vztahu bych čekal, že se nebude řešit každá koruna. Máte někdo podobnou zkušenost?