Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Poprosím vás o radu, jestli někdo nemáte zkušenosti.
Malému je 3,5. Ráno měl zvýšenou teplotu a teď před polednem už přes 39. A stěžuje si, že ho bolí za a pod ušima. Má to i docela nateklé. Tak mě napadli příušnice. Ale pro ti těm by měl být očkovaný, ne? Tak teď nevím co s tím. Jestli jen srážet teplotu a počkat co bude dál.
Děkuji Jarča
Příušnice nejsou součástí povinného očkování, pokud jsi ho nenechala ty sama přeočkovat. Být tebou tak s ním jdu na dětskou pohotovost.
@katyca V Priorixu jsou spalničky, zarděnky a právě příušnice.. ![]()
@katyca jsou součástí povinného očkování.
Může je chytit, i když je očkovaný.
@katyca a co MMR? Tam jsou přeci příušnice. A toto očkování je povinné.
Jinak jak píše @gabriela82 očkování není 100% a může dítě danou nemoc chytit. Pokud ji, ale chytne, měla by proběhnout jen v lehké fázi, přeci jen tělo by jí mělo znát.
@katyca píše:
Příušnice nejsou součástí povinného očkování, pokud jsi ho nenechala ty sama přeočkovat. Být tebou tak s ním jdu na dětskou pohotovost.
Ploetes si to s nestovicema. ![]()
@Jára81 chytit může. Co dělat? To co dělali naše maminky, když jsme chytli příušnice
Srážet horečku, držet dítě co nejvíc v klidu. Dávej pozor i na uzliny v třísle a na pytlíka, u kluků je možnost komplikace v podobě zánětu varlat (neboj, je ta možnost malá, mnohem menší jak kdyby to chytnul jako dospělý). Ještě si pamatuju, že jsem po příušnicích nosila nějakou dobu pletenou čelenku přes uši, jak moc relevantní opatření to je si netroufám tvrdit, nicméně maminka trvala na uších v teple ![]()
A jak dloho spadá do povinného očkování?
Jdu kouknout do očkovacího průkazu.
Mám doma ještě 10m holčičku, tak se bojím i o ní. Jak ta to zvládne. Malému jsme srazili teplotu tak je mu líp.
@Jára81 tak pokud to kluk má a holčička by to chytla, tak bude aspoň mít doživotní imunitu.
@Jára81 mimina můžou mít průběh nemocí bouřlivější, nemají ještě natolik vyvinutou imunitu jako tříleťák. Na druhou stranu, pokud kojíš a příušnice jsi měla, tak může mít protilátky od tebe a nedostat je vůbec. Ale horší v tomto věku je chytit neštovice jak příušnice.
@micelinka píše:
@Jára81 tak pokud to kluk má a holčička by to chytla, tak bude aspoň mít doživotní imunitu.
přesně tak. já bych se vůbec nezlobila, kdyby to kluci chytli, měli by doživotní imunitu, při naočkování v dospělosti vakcína vůbec nemusí fungovat a apk můžou chytit a je tam mnohem větší riziko komplikací
@Gladys děkuji
před čtrnácti dny měl zánět středního ucha. Obě mu museli píchnout a pak atb. Tak nevím jestli to nemá nějakou souvislost. Myslíte, že bude potřeba jít v po k dr?