Problém s návštěvou rodiny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Ziuatanejo
13.12.19 11:10

EDIT: vidím, že se to vyřešilo takže je moje rada irelevantní. Nicméně po pročtení celé diskuze a některých tvých reakcí bych se zakladatelko velmi zamyslela nad tím, proč když se někdo v rodině, kterou podle svých slov miluješ, nezachová podle tvých představ, je tvoje první reakce jít ho docela ostře pomlouvat na netu. Protože to mi popravdě přijde horší, než zrušit tříletou vánoční „tradici“.

Ahoj zakladatelko, prvně chci říct, že tě naprosto chápu, že ti přijde nefér že bratr porušuje společnou dohodu zrovna když má poprvé přijít řada s prací na něj. Je logické být naštvaná.

Za druhé z diskuze vidím, že tu máme dva hlavní přístupy k Vánocům - pro někoho jsou to především rodinné svátky se návštěvami na prvním místě, pro jiného naopak svátky domácího klidu, které aspoň jednou za rok může domácnost strávit po svém (aspoň toho 24) a návštěvy se odbudou před/po protože jsou přece jen spojené s jistým stresem.

Osobně jsem určitě z druhé skupiny. I když se něco dohodne, neznamená to l, že třeba účastníci nezjistí, že v reálu jim to vlastně až tak nevyhovuje. Samozřejmě je nefér to oznámit takhle pozdě a když jsou na řadě. Z tohoto pohledu bych udělala oslavu pro zbytek rodiny u sebe a bratra nezvala.

Na druhou stranu nevíš, proč k téhle změně došlo. Jestli nedošlo k potratu, krizi ve vztahu, onemocnění v rodině partnerky bratra. Takže bych si ještě zkusila s bratrem soukromě osobně promluvit o pravých důvodech a při té příležitosti bych mu v klidu řekla žes vymyslela kompromis kdy tyto Vánoce oslavíte zvlášť (on s rodinou partnerky a ty se zbytkem vaší rodiny). Tím, že mu to řekneš slušně předem a budeš otevřená upřímnému rozhovoru, tak z toho odstraníš ten pasivně agresivní nádech „trucu“. Protože to řešení je dobré, ale pro klid v rodině by možná bylo fajn podat ho diplomaticky.

V zásadě si já osobně myslím, že zrovna Vánoce má fakt každý prožít po svém a ne podle očekávání ostatních. Málokdy se víc lidí natolik shodne, aby nedocházelo přesně k těmhle situacím a různým minikřivdám. Ale chápu tvoje pocity.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová