Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, prosím o radu v situaci, která už mě několik měsíců trápí. Prosím o zachování anonymity. Je mi 25 let, mám o cca 8 let starší sestru, se kterou jsme si do nedávna velmi rozuměly. Před pár lety se sestra rozvedla a našla si nového přítel, se kterým má teď dítě. Předešlého manžela jsem měla moc ráda-byl to slušný a skromný člověk, ale chápu, že sestra chtěla v životě asi něco více
Problém je v tom, že jejího současného přítel moc nemusím a to z jednoho důvodu. Já jsem typ, který moc není na peníze, stačí mi málo, hlavně ať jsou všichni zdraví a spokojení, ani v práci se neženu na vysoké posty, chci spíše dělat to, co mě baví a být za to ohodnocena tak, že si za to pořídím, vše co potřebuji, nestrádám, ale jezdit na Maledivy opravdu nepotřebuju. Přítel sestry je pravý opak - vlastní velkou společnost, 4× ročně dovolená v zahraničí, se sestrou skupují byty a domy a pronájimají je, perfektně zařízené „letní sídlo“ apod. Ale teď k problému: Když příjdu za sestou na kafe a je tam jeji přítel, při sebemenší zmíňce o penězích háže pořád dokola věty typu: „Mamko, my jsme chudáci, my nic nemáme. Máme všeho málo…nic si nemůžeme dovolit“ Hrozně mi jeho chování leze na nervy, protože v druhé větě řekne, že sestra už nemusí po mateřské do práce, protože rozhodně nestrádají. Když já řeknu, že jsme si koupili např. novou rychlovarnou konvici, tak začné s řema typu:„No joo..to jsou ti manažeři. Peněz jako šlupek…novou konvici..to si někdo žije“ - pro vysvětlení - přítel teď začal pracovat jako vedoucí oddělení v jedné firmě, žádná manažerská vysoká pozice. Prostě mě štve jeho chování, příjde mi nevychovaný, když to dělá i před rodinou. Můj přítel na navštěvy už ani nechodí, protože mu leze na nervy švagrovo ustavičné stěžování si na finanční situaci a předhazování nám, že MY si žijeme jako pr*sata v žitě. Nejvíce mě mrzí, že se tak chová i před mými rodiči, kteří jsou oba dva v důchodu a šetří každou korunu. Po většinu návštěvy si jenom stěžuje, jak jsou na tom špatně…
Jak byste řešili tuto situaci? Řekli byste to sestře? Nejhorší je, že ona hraje jednou tak, a jednou tak. Někdy mlčí a někdy se k němu přidá a stěžují si oba dva
Je to takový ten tvrdý typ ženské, ale poslední dobou (je po těžkých zdravotních komplikácích), když jsme cokoliv řešily a řekla jsem jí, co si myslím, tak se hned rozbrečela…asi nervy…
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala…
@Sinquinita To bych jim teda normálně vpálila, kdyby začali vy si žije jako… A vy snad ne a proč teda jezdíte čtyřikrát na dovolenou a proč jste koupili novej barák? nic těžkýho, žádný urážky… Nejhorší je že „těmhle“ lidem to vlastně ani nedochází, že říkají něco divnýho…
@xsaleen píše:
Nejsi anonym
Ano, vím..nešlo mi to kvůli málému počtu příspěvku. Nedá se nic dělat…
Asi bych mu řekla, ať si z toho nic nedělá, že v každé rodině se najdou chudí příbuzní.
A snažila bych se bavit o něčem jiném. Pokud ho nemůžeš vystát omez návštěvy na několikrát za rok, narozeniny vánoce a spol. A se sestrou se stýkej bez něj.
@svituska píše:
@Sinquinita To bych jim teda normálně vpálila, kdyby začali vy si žije jako… A vy snad ne a proč teda jezdíte čtyřikrát na dovolenou a proč jste koupili novej barák? nic těžkýho, žádný urážky… Nejhorší je že „těmhle“ lidem to vlastně ani nedochází, že říkají něco divnýho…
Přesně tak…cítím se nezmocně, protože vím, že bych se akorát rozčílila já a on si z toho nic nevezme. Navíc vyrostl z „ničeho“, takže si stěžoval vždcky, když nic neměl a to mu zůstalo, tak mu to možná ani nedochází…
Řekla bych mu, že je hrozná plačna a nedá se to poslouchat
Pokud se chce mít v životě líp, ať začne pořádně makat když mu přijde, že má málo ![]()
Jestli je to takový extrém, asi bych narovinu švagrovi řekla, jestli když si navzájem ukážete daňová přiznání, přestane s těmi blbými řečmi o penězích, nebo jestli si hodlá stěžovat do konce života a není mu to blbý ani před párem důchodců.
Sestře bych o samotě řekla, že jí rozhodně nic nezávidím a přeju jí zajištění, ale nehodlám při každé návštěvě řešit peníze nebo kolik co stojí, protože mi to přijde nedůstojné a trapné.
@evill píše:
Asi bych mu řekla, ať si z toho nic nedělá, že v každé rodině se najdou chudí příbuzní.A snažila bych se bavit o něčem jiném. Pokud ho nemůžeš vystát omez návštěvy na několikrát za rok, narozeniny vánoce a spol. A se sestrou se stýkej bez něj.
Ta první věta je naprosto bombová
![]()
Ruzumím co jsi tím chtěla říct..máme taky takové typy kolem dokola, mám pocit, že ti co křičí nejvíc, tak taky nejvíc mají..je to trapné, když vidíš co kolem sebe mají..vlstně jinými slovy znás dělají blbce, tak proč se s nima stýkat?! ![]()
Já bych to omezila, tak jak psaly holky..se ségrou jen bez něj, a zkusila bych se s ní setkávat častěji, mám pocit, že volá o pomoc ![]()
Tak proč, když víš, že téma peníze vyvolává neshody, ho nadhazuješ. Já bych to obrátila v žert a klidně mu přizvukovala jaký je chudák a vy za vodou. Evidentně ti on vadí a hledáš mouchy.Nebo závidíš? Co se tak spíš zaměřit na sestru, popovídat si, vytáhnout z ní co ji trápí a probrat to, jen vy dvě.
@bamba píše:
Tak proč, když víš, že téma peníze vyvolává neshody, ho nadhazuješ. Já bych to obrátila v žert a klidně mu přizvukovala jaký je chudák a vy za vodou. Evidentně ti on vadí a hledáš mouchy.Nebo závidíš? Co se tak spíš zaměřit na sestru, popovídat si, vytáhnout z ní co ji trápí a probrat to, jen vy dvě.
Nezavidím nic, ale pokud tuhle větu řekne 5× během půl hodinového „kafe“, tak mi to je proti srsti.....v závislosti na tom, že před minutou dořekne, že jim je 7+1 malé, tak se dívají po 8+1…
@kometa32 píše:
A neříká to tak schválně, z legrace?
Asi si myslí, že je vtipný…ale jak jsem si všimla, tak to okolí kolem něj dost vadí.
Upřímně já bych mu to hned vpálila ve smyslu jo jasně seš děsnej chudáček ![]()
@Sinquinita Tak se do hovoru nezapojuj.Kde není reakce, nepokračuje akce.Je to jednoduché. Seš na něj alergická a to je problém. Zaměř se na sestru, bo jak jsem pochopila, sní problém nemáš a její tě nezajímají.